11 Aralık 2012 Salı

Evlenmek sevgi mi verir,Acı mı ?

Evlenmek sevgi mi verir,Acı mı ?

Cathryn Michon (araştırma sonuçlarından)
Her alanda insanlar araştırmalar yapmışlardır,bunlardan biri de evlenme ve evli insanlar üzerinde sevgi mi var yoksa evlenince acımı,
Daha önce evlenmiş insanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre, evlenenler bekar insanlardan daha sağlıklı ve mutlu. Bu araştırmalar benim için geçerli olduğunu düşünüp evlendim. Buna rağmen boşandım. İnsanlara evliliğin harika bir şey olduğunu söylediğimde şaşırıyorlar. Örneğin, hastalarımın iyi bir evliliği olduğunu düşünürüm. Onlar arasındaki iletişimin nasıl olduğunu büyüdüğünü ve güçlendiğini görüyorum. Onların yaşlarındayken harika şeyler olduğunu umuyordum.

Çünkü evliliğe gerçekten inanırdım, her zaman en yeni araştırmaları kontrol ederdim ve ispatlanan ve herkes tarafından en iyi bilinen sonuç şu ki; İyi bir evlilik sizi iyileştirir ve kötü bir evlilik insanı incitir.

Ohio State Universitesi Davranış Araştırmaları Enstitüsü’nden oldukça zeki bir araştırmacı Janice K. Kiecolt-Gaser ve kendisi gibi araştırmacı eşi Ronald Glaser, çiftlerin birbirlerini ve sağlıklarını nasıl etkilediklerini araştırdı.

Janice ve Ronald akşamlarını bu araştırma için harcadı. 42 evli çift ile 2 ay boyunca 24 saat bir deney ortamında buluştular. Romantik kaçış hakkında hiç kimsenin fikri yoktu. Seçkin bir hastanede floresanla aydınlatılmış soğuk et dilimleri, gri yeşil fasulyeler, yapma bir kadeh hazırlanmıştı. Böyle bir ortamda çiftler 10 dakika içinde iletişim kurmaya, flört etmeye başlamışlar.
Ronald ve Janice ile zaman harcayan çiftler 2 ay sonra oldukça farklıydı. Ronald ve Janice çiftleri zorlayan para, aile ilişkileri ya da diğer tartışma konularını seçti. Bu konularla onları meşgul etti.

Her iki negatif ve pozitif ortamlar kaydedildi. Ayrıntılı incelemelerden sonra süreç tamamlandı. Ron ve Jan oyunda ev sahibi gibi bir rol üstlendi ve çiftlere taraf olmadı, sohbetleri yönetti.

Araştırma sonucunda birbirine düşmanca hisler besleyen çiftlerin % 60’ı tekrar sevgi beslemeye başladı. Eminin bu projeye ayrılan harcamalar boşanmayı düşünebilecek bu çiftlerin yollarını masrafsızca birleştirdi.

Benim mutlu evliliği olan annem hiçbir akademik araştırmada yer almadı (ve çok aşık bir evlilik yaşadı) Ron ve Jan’ın araştırmalar sonucu bulduğu şeyi o yıllar önce keşfetmişti. Biriyle evlenmek hakkında her zaman öğütler verdi, diğerlerinin önünde sık sık evlilikle ilgili acı konuştu.

Annem (o da evlilikle ilgili hiçbir kurs almadı ve yaralanmadı) dedi ki; "Eşin tüm dünyada seni sayması ve hoş tutması gereken tek kişidir. Eğer senin değerini bilmezse, sana karşı kabaysa, bu senin sağlığın için kötüdür ve yalnız olman daha iyidir”

Onlar bilmesi gereken her şeyi biliyordu. En sonunda annem, Ron, Jan farklı methodları uygulamalarına rağmen aynı noktada buluştu. Sonuç basitçe şöyleydi; Eğer eşiniz size hoş olmayan şeyler söylüyorsa, eşiniz olarak kalmamalı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder