20 Temmuz 2013 Cumartesi

Paraşütü kim icat etti, ilk kim buldu, mucidi kimdir

Paraşütü Kim İcat Etti?-parasutu-kim-icat-etti.jpg
Paraşütü kim icat etti, ilk kim buldu, mucidi kimdir


Derinlemesine incelendiğinde paraşüt fikrinin Çinlilere dayandığı görülmektedir. Birçok paraşüt türevi yapılmasına rağmen modern paraşüt bir türlü yapılamamıştır. Paraşüt buluşu ile ilgili ilk çizimleri yapan bilim adamı Leonardo da Vinci’dir. Paraşüt buluşunu hayata geçiren ilk bilim adamı ise 1783 senesinde Louis-Sabestian Lenomand olmuştur.
Lenomand 4,5 metre yüksekte olan bir ağacın iki dalına da şemsiye bağlayarak ilk denemelerini yapmıştır. Bu buluşu yangın çıkan bir evden kurtulmak için yapmıştı. Ciddi olarak ilk denmeleri Fransız Andre-Jack-ques Garnerin’e yapmıştır. 1769 senesinde Paris’te doğan Garnerin Fransız askeri güçlerine 1793 senesinde müfettişlik yapmış, İngiltere’de 2 yıl hapis yatmıştır. 1797 senesinde balonla ilk atlayışını yapmıştır. Bu ketenden yapılmış, şemsiye şeklinde, 7 metre uzunluğunda bir buluştu.


Garnerin 1800 senesinde 2.500 metre yükseklikten bir atlayış yapmıştır. Önceleri Ketenden yapılmış olan paraşütlerin yerini ipekten yapılmış paraşütler almaya başladı. 1912 senesinde uçaktan ilk atlayan kişi, ABD askeri güçlerinden Yüzbaşı Albert Berry olmuştur


Birinci dünya Savaşı esnasında uçaklardan yapılan paraşüt atlamaları başarılı olduğu için paraşüt yaygın olarak kullanılmıştır. Savaşın son demlerinde paraşüt uçağı kullanan pilotların hayatını kurtarmıştır. Paraşütler 2. Dünya Savaşı sırasında gelişen teknolojiyle yapılan uçaklarda askeri malzeme taşıma amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde ise paraşüt spor amaçlı kullanılmaktadır. Birçok dağ yamacından, uçaktan, yüksek irtifadan paraşütle atlayışlar yapılmaktadır.




http://www.hayatnotu.com/parasutu-kim-icat-etti-ilk-kim-buldu-mucidi-kimdir-ne-zaman-kim-tarafindan-icad-edildi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder