14 Temmuz 2013 Pazar

Dünyanın sonunu getirecek 7 felaket

Dünyanın sonunu getirecek 7 felaket


Almanya'nın önde gelen iklim uzmanlarından Hans Joachim Schellnhuber, gezegenimizi tehdit eden yedi büyük tehlikeyi sıraladı. Schellnhuber'e göre, yakın gelecekte insanlığı bekleyen en önemli riskler şunlar;
Deniz suyu seviyesinin yükselmesi
Uydu ölçümleri deniz suyu seviyelerinin, geçtiğimiz 15 yılda yıllık 3.4 milimetre yükseldiğini gösteriyor. Bu değer, öngörülerin çok üzerinde!
Bu hızlı yükselmenin sebebi buzulların çok hızlı bir şekilde erimesi. İçinde bulunduğumuz yüzyılda deniz suyu seviyelerinin bir metreden fazla yükseleceği tahmin ediliyor. En kötü senaryo olan iki derecelik ısınma sözkonusu olursa, bu yükselik iki metreye ulaşabilir.
Deniz kıyısındaki bütün yerleşim bölgelerinin bu durumdan etkilenecek olması, geri dönüşü olmayan yıkıma yol açabilir.
Toplu göçler ve kaynak çatışmaları
Kuraklık ve su baskınlarının artması, tarım ürünlerinde yaşanacak kıtlık, sürekli daha da fazla insanın göç etmesine sebep olacak.
Deniz suyu seviyelerindeki bir metrelik artış, 300 ila 500 milyon kişinin "çevresel mülteci" konumuna gelmesine yol açacak.
Sıradışı hava koşulları
Yoğun yağışlar ve aşırı sıcaklıklar iklim değişikliklerinin de etkisiyle katlanacak ve fırtınalar çok daha ölümcül hale gelecek. Hortumların Avrupa'ya kadar uzanması bekleniyor.
Ekonomik krizler
En son tahminlere göre, sahil şeridinde yer alan şehirlerin korunması için, 2050 yılına geldiğimizde deniz suyu seviyelerinin sadece yarım metrelik yükselişi 28 trilyon Dolar'a (yaklaşık 42 trilyon Lira) malolacak. Hazmedilmesi zor bir rakam!
Canlı türlerinin yok olması
Uluslararası İklim Değişikliği Paneli'nin öngörülerince, küresel ısıma, dünya üzerindeki canlı türlerinin %40-70'ini yok edecek!
İçme sularının tükenmesi
Buzulların erimesi sebebiyle, bir çok farklı bölgede su kıtlıkları yaşanacak. Tibet ve Bolivya'nın dağlık bölgeleri bu etkileri yaşamaya başladı bile!
İklimimizdeki geçişler ve kırılma noktaları
Küresel ısınma sonucunda, geri dönülemez uzun vadeli tehlikeler başgösterecek. Bu tehlikeler iklim değişikliğini şiddetlendirecek.
En büyük tehlike, Siberya ve Kuzey Amerika'da yoğunlaşmış olan sera etkisinden kaynaklanacak. İnsanların çevreye verdikleri zararlar arttıkça ortaya çıkan gazlar, iklim değişikliğini tam hızına ulaştıracak!
(Kaynak: Milliyet)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder