21 Aralık 2012 Cuma

Şirince'den 'kıyamet' geçti

Şirince'den 'kıyamet' geçti


Günlerdir “kıyamet” kopacağı öne sürülen 21 Aralık tarihi gelip çattı. “Kıyamet” saati olan 13.11’de beklenildiği gibi dünyaya hiçbir şey olmadı. Şirince köyüne gelen ziyaretçi sayısının azlığı esnafı üzdü.



İZMİR - Maya inanışına göre 21 Aralık tarihinde gerçekleşecek olan “kıyamet”te ayakta kalacağı iddia edilen İzmir'e bağlı Şirince köyü geceyi sakin geçirdi.
“Kıyamet” gününde bereketli bir gün geçirmek isteyen Şirince esnafı, sabah erken saatlerinde işyerlerini açtı.
Ancak köyde beklenenden az turistin bulunması esnafı hayal kırıklığına uğrattı.
TURİST YERİNE GAZETECİ VE JANDARMA
Pansiyon ve otellerin günler öncesinde dolmasına rağmen sokaklarda basın mensubu ve güvenlik güçlerinin fazlalığı dikkat çekti.
Köyde bin 500 jandarma ve polis ekibinin yanı sıra 500’den fazla da gazeteci bulunuyor.
Basın mensupları, sabahın erken saatlerinden itibaren köydeki durumu canlı yayınla aktardı.
JANDARMA 'KIYAMET' NÖBETİNDE
Şirince girişinde kontrol noktaları oluşturan jandarma ekiplerinin köyün belli yerlerinde nöbet tutuğu görüldü.
KEFEN VE GÜL SUYU
Öğle saatlerine doğru Şirince esnafının yüzü biraz olsun gülmeye başladı. Turistlerin yanı sıra bazı müzik grupları ve sivil toplum kuruluşları da meydana çıktı.
Bursa'dan gelen yaklaşık 40 kişilik EN Kulüp üyeleri, Şirince'de yaptıkları eylemle çevre kirliliğine dikkat çekmeye çalıştı. Çevreciler “Asıl kıyamet doğayı korumazsak kopacak” pankartı açtı.
''Cepli kefen'' giyen kulüp üyelerinden Mihriban Şentürk, para kazanma hırsıyla doğanın dikkate alınmadığını ifade ederek, esas kıyametin çevrenin korunmaması durumunda kopacağını söyledi.
Kulüp üyelerinden Hülya Pekdemir de paranın doğanın önüne geçemeyeceğini, ölünce paranın kıymetinin kalmayacağını göstermek için ''cepli kefen'' giydiklerini dile getirdi.
Grup üyeleri, kefene koyacakları paranın milyonda birine yanında gül suyu hediyesiyle ''cepli kefenleri'' satmak istediklerini dile getirdi.
ÇEVRECİLERE İZİN YOK
Yatağan'dan gelen Maden-İş ve Tes-İş üyeleri ise ''Mayalar da özelleştirmeye taşeronlaştırmaya karşı'', ''Kıyamet dünyanın, özelleştirme ülkenin, işçinin sonudur'' pankartları açarak, linyite dayalı termik santrallerin özelleştirmesini ve taşeronlaşmayı protesto etti.
Jandarma ekipleri, izinsiz gösteri olduğu gerekçesiyle sendika üyelerinin protesto gösterisine müdahale etti.
TEKBİR GETİRDİ
Bu arada, ''kıyamet'' söylentilerine tekbir getirerek tepki gösteren bir kişi, köy sokaklarındaki yürüyüşünde Kuran'ı Kerim'den ayetler okudu.
KURAN DAĞITILDISelçuk Müftüsü İsmail Satu tarafından kıldırılan köy camisinde kıldırılan cuma namazına köy halkı ve bazı yerli turistler de katıldı.
Caminin tümüyle dolduğu namaz öncesi verilen vaaz ile hutbenin konusu da günün anlamına uygun olarak ''kıyamet günü ve ahiret inancı'' oldu.
Müftü Satu, verdiği vaaz ve hutbede kıyamet gününün ne zaman olacağının belli olmadığını belirterek, Maya takvimine göre bugün kıyamet kopacağına dair inanışın, tümüyle hurafe ve batıl olduğunu söyledi.
Bu arada, cuma namazına gelen vatandaşlara Diyanet İşleri Başkanlığı'nca bastırılan Kur'an-ı Kerim meali dağıtıldı.
Cami girişindeki stantta ayrıca, turistler için İngilizce, Almanca, Fransızca ve Rusça dillerinde bastırılmış olan dini kitapların dağıtımı yapıldı.
SELÇUK KAYMAKAMI: ŞİRİNCE’Yİ UNUTMAYINSelçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı ''Şirince, her zaman şirin, her zaman sıcak kanlı insanları var. Şirince, 21 Aralık'tan sonra da unutulmasın'' ifadelerini kullandı.
Şirince'ye gelenler, köyü gezerek ve iş yerlerinden alışveriş yaparak vakit geçirdi.
KİLİSEYE ZİYARETKöydeki uğrak mekanlarından biri de tarihi St. John Kilisesi oldu.
St. John Kilisesi bahçesinde mum yakan ve dilek havuzuna bozuk para atan Demet Kaya, duyduğu merak nedeniyle Seferihisar'dan geldiğini ifade etti.
Kıyamet senaryolarına inanmadığını dile getiren Kaya, ''Şirince'ye eğlenmeye geldik. Dileklerimizin gerçekleşmesi için de mum yaktım'' dedi.

'ÇARŞI KIYAMETE KARŞI'
Öte yandan, Şirince köyüne bazı taraftar gruplarının da geldiği görüldü. Beşiktaş’ın Çarşı Grubu’na mensup taraftarlar “Çarşı kıyamete karşı” sloganları attı.
PARASINI ÖDEYİP GELMEDİLERTarihinin en kalabalık ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedefleyen konaklama tesisleri, büyük hayal kırıklığına uğradı.
Köyde, aşırı ilgi nedeniyle kaos ortamı yaşanabileceği yönündeki endişeler, köydeki pansiyon ve butik otel işletmelerinde yaptırılan rezervasyonların iptal edilmesine yol açtı.
Kaos ortamına girmek istemeyen bazı turistlerin ücretlerini ödemelerine rağmen rezervasyonlarını iptal ettirdikleri öğrenildi.

BUGARACH VE ŞİRİNCE
Maya takviminde 21 Aralık tarihinde kıyamet kopacağı öne sürülüyordu. İnanışa göre; kıyametten Fransa'nın güneyindeki Bugarach köyü ile İzmir'in Şirince köyü etkilenmeyecek.
 
Kaynak:ntvmsnbc ve Ajanslar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder