1 Aralık 2012 Cumartesi

Hanefi Mezhebi Nedir..?

Hanefi Mezhebi Nedir..?
S.A

Hanefi mezhebi : Sünni fıkıh ekollerinin kronolojik sıra itibariyle ilki olup İmam- Azam Ebu Hanife'ye nisbet edildiği için bu isimle anılmıştır.İmam - ı Azam Ebu Hanife'nin asıl adı Nu'man b. Sabit'tir.80 (699) yılında Küfede doğmuş 150 (767) yılında Bağdat'ta vefat etmiştir.Aslen Türk veya Farasi olduğu yönünde görüşler vardır.Nu'man B. Sabit hanefi mezhebi muhitinde " İmam-ı Azam " (büyük imam) lakabi ile anılır.Dindar ve varlıklı bir aileden gelen İmam-a Azam önce Küfede Kur'an- Kerim hızedip ,Sarf, nahiv, şiir, ve edebiyat, cedel ve kelam öğrendi.Kufe, Basra ve Irak'ın ileri gelen üstadlarından hadis dinledi.Yirmi yaşın üzerindeyken Irak fıkhının üstadı Hammad b. Ebu Süleyman'ın ilim halkasına katıldı ve Ca'fer Es-Sadık, Muhammed el-Bakır da dahil olmak üzere pek çok alimden istifade etti.
Ebu Hanife, Hammad b. Ebu Süleyman'ın vefatı üzere onun kürsüsüne geçti ve burada ders vermeye başladı. Kıssa zamanda ünvanı yayıldı.Onun ders halkalarında yetişen talebelerin sayısının 4.000'i aştığı ve bunlardan kırk kadarının ictihad derecesine vardığı nakledilir.
İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin talebeleri onun tedrisatını devam ettirdiler ve ondan öğrendikleri usule uyarak kaynaklardan hüküm istinbatını sürdürdüler.Talebelerinden bilhassa ictihad derecesine yükselenler özelliklede Ebu Yusuf ve İmam Muhanmed hocalarının görüş ve vetfalarını tasnif ve tedvin işine giriştiler.
Hanefi mezhebi Irak'ta doğmuş ve Abbasiler devrinde Ebu Yusuf'un "kadılkudat" (başkadı) olması ile devletin başlıca fıkıh mezhebi haline gelmiştir.Hanefi mezhebi bilhassa doğuya doğru yayılarak Horasan ve Maveraünnehir'de büyük bir gelişme göstermiştir.Pek çok hanefi fakihi de buralardan yetişmiştir.Abbasi devri sona erince yayılma durmuşsada Osmanlı devleti'nin kurulması ve bu mezhebi ülke genelinde hukiki istikrarı ve yargı birliğini sağlamak maksadıyla adeta devletin resmi mezhebi olarak benimsemesi üzerine etki alanı yeniden genişletilmiştir.Bügün Türkistan, Afganistan, Türkiye ve Balkanlar'da Hanefi mezhebi çok yaygındır.Diğer mezhep mensuplarının pek az bulunduğu Hindistan'da ve Pakistan'da ise Hanefi mezhebinin tek mezhep olduğu söylenir.
http://forum.islamiyet.gen.tr

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder