23 Aralık 2012 Pazar

Balkanlarda 20.yüzyılın en büyük trajedisini Türk'ler yaşadı

Balkanlarda 20.yüzyılın en büyük trajedisi yaşandı

Balkanlarda 20.yüzyılın en büyük trajedisi yaşandı
TCA Başkanı G.Lincoln McCurdy, Balkan savaşları sırasında Osmanlı Avrupası’nın yüzde 80’i kaybolmuş ve yaklaşık 1.5 milyon Müslüman Osmanlı zorla sürülmüş ya da öldürülmüştür” dedi.               
Amerİkan Türk Koalisyonu (TCA) Başkanı G. Lincoln McCurdy Turkishny.com’a Balkan Savaşları’nın 100. Yıldönümü, TCA’nn Kızılderilileri içeren azınlık gruplarına sosyal ve ekonomik amaçlı ulaşma çabaları, burs programları ve Türkiye’ye yapılan kongre delegasyon gezilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Turkishny.com’un haberine göre, Balkan savaşları sırasında Balkanlar’daki Müslümanların yaşadıkları katliâmlar ve etnik temizlik siyasetine dikkat çeken McCurdy, “Müslüman Osmanlıların başına gelen bu ciddî durumun boyutları diğer topluluklarla kıyaslanamaz. Bu iki savaşın sonucunda, Osmanlı Avrupası’nın yüzde 80’i kaybolmuş ve yaklaşık 1.5 milyon Müslüman Osmanlı zorla sürülmüş ya da öldürülmüştür.
Bu trajedi her ne kadar 20. yüzyılda şahit olunan en büyük trajedilerden biri olarak daha çok Osmanlı Müslümanlarınca ve özellikle Türkler tarafında yaşanmış olsa da, hâlâ büyük ölçüde anlatılmamış hikâyeleri içermektedir” dedi.

ACI ÇEKEN HALKLARDAN BİRİ DE TÜRKLERDİR

TCA tarafından yayınlanan göç haritasına dikkat çeken McCurdy, “Bu harita, trajediye dikkatleri çekerek, döneminin tarihî hesaplarının tabiatında olan çifte standartları aşmayı amaçlamaktadır. Bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu çökmenin eşiğine gelmişti.
Biz 20. Yüzyılı, pek çok halk tarafından çekilen derin çileleri görmenin, bütün olarak anlamanın hepimizin üstüne düşen bir vazife olduğuna inanıyoruz. Bu sayısız acı çeken halklardan biri – gerçeğine sıklıkla göz yumulan– Türklerdir. Eğer yakın geçmişe insan perspektifi ile bakma konusunda samimiyetle yaklaşıyorsak, Müslümanların ve Türklerin zorunlu yer değişimi ve ölümlerini umursamazlıktan gelemeyiz” diye konuştu.
Kaynak:sondevir.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder