18 Aralık 2012 Salı

Aldatılmanın Acısı ve bedeli ne ?

Aldatılmanın Acısı ve bedeli ne ?

 
Aldatılmak, kadın ya da erkeğin başına gelebilecek en ağır travmalardan biri olmakla beraber, iyileşmesi çok uzun zaman alır. Aldatılan kişi genellikle aile ve toplumun desteðini alamaz ve kendisini hiç beklemedigi bir anda karmaşık bir durum içerisinde bulur .

Aldatılan kişi, aldatıldıðını ilk öðrendiðinde bir çeşit şok yaşar ve diðer bütün olaylar önemini kaybeder. Örneðin vücudunu kanser sarmış bir hasta, aldatılma olayı ile karşı karşıya kaldıðında, tahmin edilenin tam aksine hastalıðına deði
l aldatıldıðına odaklanır ve çözmek için yardım arayışına girer. Çok büyük bir kayıp hisseder. Kendisine, eşine, ilişkisine dair inancı bir anda yıkılmıştır. Aldatılmanın etkisinden uzun süre kurtulamaz.

Kadınlar ve erkekler aldatılmadan sonraki süreci farklı şekillerde yaşarlar. Aldatılan kadın, çevreye daha rahat açılır ve onu alt üst eden acısını konuşarak rahatlamaya calışır. Erkekte ise bunun tam tersi olur. ıçine kapanır, farklı hesaplar yapar, kimseye derdini söylemez. Gururu incinmiştir, bütün davranışları deðişir, ilgi alanları deðişir. Bu süreci daha aðır geçirir ve etkisinden uzunca süre kurtulamaz. Bunun sonucu olarak da uzun süre ciddi bir ilişkiye girmeye hazır olamaz. Bir süre karşı cinsle dalga geçecek tarzda ilişkilere girer, en mutlu gözüktüðü zamanlarda bile mutsuzdur.

Aldatıldıðından şüphelenen kişi öðrenmeye daha doðrusu yüzleşmeye hazır olana kadar bekler. Önce bütün korkularını aşması gerekir. Bazı durumlarda onsuz olmayı göze almalıdır ki; bu güç gerektirir. Hazır olunca eşinin karşısına geçecek cesareti bulur, ona aldatıp aldatmadıðını sorar. O güne kadar topladıðı bütün ipuçlarını, eteðindeki taşları savurur gibi söyler eşine. O tarihe kadar susmuşluðunu fazlasıyla giderir. Söyledikleriyle eşinin canını yakmak ister, bazen kontrolünü kaybeder .

Aldatan kişi eşinin soruları karşısında cevap vermek istemez ve konuşmaya hiç yanaşmaz. Bunun sebebi aldatanın hayat boyu çevresinden ve toplumdan öðrendiði gibi susma zamanıdır.


Aldatan ne yapar?

• Önce bütün iddiaları yalanlar, kabul etmez (sevgilisinden gelen mesaj yalnış gelmiştir; yanında görülen samimi olduðu kişi iş arkadaşıdır ve iş konuşuyorlardır; elinde eve getirdiði özel hediye sizin hiç tanınmadıðınız birinden gelmiştir vb.). Sizin de inanmak istediginiz bu yalanlar sürer gider.

• Aldatma olayı ve iddialar konusunda olabildiðince az konuşur. Ne kadar az konuşursa kendini o kadar az ele vereceðini düşünür. Ustaca yalan söyleme konusunda kendine çok güvenmez .

• Söz konusu olayın detaylarına girmez. Aldatılanın tüm istediði, detayları bilmektir. Bu konuda eşini sıkıştırır ama, detayları vermek eşinin en son yapacaðı şeydir. Aldatanın kafasında bir süre sonra aldatma işine kaldıðı yerden devam etme emeli olduðu için tüm yukarıda yazılanları yapmaktan kaçar, olabildiðince az detay vermelidir ki yakalanma ihtimali daha düşük olabilsin. Bu aldatılan eşin asla tahammül edemeyeceði bir durumdur. Kabul eder gibi görünse de aldatılan bir süre sonra eşinin kaçamak ilişkisine son vereceðine inanmaktadır. Bu sebeple iliskisinde ya da evliliðinde üçüncü bir kisiye yer açmış gözükmektedir.

Aldatılan kişi, kendisine ve çevresine, neden kendisinin deðil de bir başkasının tercih edildiðini sorgulamaya başlar ki bu suçu kendisinde aramaya başlaması demektir. Kendisinde sürekli eksikler ve hatalar arar.

Gerçek olmayan sebepler

• Aldatılanın çok düzenli ya da daðınık oluşunu,

• Kilolu ya da zayıf oluşunu,

• Çalışıyor ve eşine vakit ayıramıyor oluşunu ya da eşinin üstüne çok düşen ev hanımı oluşunu,

• Sarışın ya da esmer oluşunu (bu liste sayfalarca uzayabilir) sebep olarak görür. Bir süre sonra kişi bu sorulara cevap bulmaya çalışırken aşaðılık kompleksine kapılır. Olmayacak sebeplere takılmıştır. Aslında bunların hiçbiri gerçek sebep deðildir.

Aldatmanın gerçek sebepleri

• Romantizm baðımlılıðı,

• Seks baðımlılıðı,

• Kendini ispatlama arzusu.

Aldatılmak, kişinin çocukluðundan beri öðrendiði ve inandıðı tek eşlilik ve baðlılık inancını mahveder ve bu sebeple aldatılan kişi de rahatlıkla aldatmayı düşünebilir. Kişinin tek bir insanla birlikte olma özgürlüðüne sahibim ve buna sadık kalmalıyım inancı yıkılır, darmadaðın olur. Kişiler evli ise evliliðe olan saygı yok olur, sevgi yerini intikama ve öc almaya bırakır. Kaybedilenler bir daha yerine gelmez. Bundan sonra aldatılan asla aldatana inanmaz ve kuşkucu olur. Her yaptıðından emin olmak ister, denetimi arttırır. Sonraki ilişkilerde de bu kuşkuculuk devam eder, saðlam bir ilişki kurmak zorlaşır.

Aldatılma olayı ile sarsılan çiftler ya da bireyler, travmanın uzun süre devam eden sıkıntılarını yaşıyorlarsa daha fazla zaman kaybetmeden profesyonel yardıma başvurmaları yerinde olacaktır. yüzleşilemeyen acı bitmez ve siz hazır olana kadar orada sizi bekler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder