2 Kasım 2012 Cuma

HAYATTAN NE İSTEDİĞİMİZİ GERÇEKTEN BİLİYORMUYUZ ?


   Hayattan Ne İstediğimizi Gerçekten Biliyor muyuz?



"Alice Harikalar Diyarında" adlı eserdeki şu hikâyeyi sizlerle paylaşmak isterim:



Alice, bahçedeki delikten aşağı düş­müştür. Önünde iki tane kapı vardır. Hangisinden gideceğine karar veremez. Peşine düştüğü tavşan da onu izlemektedir. Alice tavşana sorar: "Hangi kapıdan gitmeliyim?" Tavşan cevap verir: "Nereye gitmek istiyorsun?" Alice: "Bilmiyorum" der... Bunun üzerine tavşanın verdiği ce­vap, hayatımıza ışık tutacak cinstendir: "Nereye gideceğini bilmiyorsan, hangi yoldan gittiğinin bir önemi yok..."



Kendimizi çok kötü hissettiğimiz günler olabilir. Fakat bazen niçin ken­dimizi kötü hissettiğimizi tam olarak ifade edemeyebiliriz. Mutsuz olduğu­muzu hisseder, çökkün, bitkin bir halde kalıveririz bazen...



Niçin böyle olduğumuzun ve böyle bir durumdan nasıl kurtulabileceğimi­zin doğru cevabını bulamadıkça bu tür ruh hallerinden kurtulmamız zor olu­yor. Hayattan ne istediğimize dair so­rularımızın cevabı bence kesin ve net olmalı... Neyi istediğimizin, neyi hedef­lediğimizin adını koymalıyız bence... Bilmediğimiz bir şeyi istemek nasıl an­lamsızsa, adını koymadığımız bir huzur arayışını istemek de sonuçsuz kalmaya mahkûm olacaktır.



Kendisini derslerine veremeyen, ha­yattan ümidini kesmiş ve mutsuz olduğunu ifade eden bir öğrencime şöyle bir soru sormuştum: "Peki seni mutlu edecek olan şey nedir?" "Okulu bitir­mek, iyi bir iş, iyi bir ücret, iyi arka­daşlar" gibi yanıtlar aldım. Peki, okulu hangi dereceyle bitirmek, bitirdikten sonra hangi üniversitenin hangi bölü­münü okumak, hangi işi kurmak ya da nasıl bir işte çalışmak, hangi ilde çalış­mak, yıllık en az ne kadar kazanmak, hangi sosyal ortamlara katılmak, isti­yorsun?" diye sordum. Öğrencim: "Ho­cam, çok detaylı soruyorsunuz. Ne bi­leyim işte, ben mutlu ve huzurlu olmak istiyorum." dedi.



Sorun da burada zaten... Bizler ba­şarılı ve mutlu olmak istiyoruz; herkes bunu istiyor. Ama kesin hedeflerimizi, inançlarımızı, zihin ve ruhsal güçlerimizi ve başarıya ulaşmak için neler yapabi­leceğimizi planlamada ve detaylamada atalet halinde bekliyoruz. Sadece "Başa­rılı ve mutlu olmak istiyorum!" demek­le olmuyor... Neyi, nasıl, ne zaman, ne kadar, kiminle, hangi sürede gibi de­tayları belirlememiz, kısaca ulaşmak istediklerimizin adını koymamız ve harekete geçmemiz gerekiyor...



Eğer hayatımıza ilişkin temel bir stan­dardı öngöremezsek, belki de hak etti­ğimizin çok altında bir hayat kalitesine doğru kaymamız kaçınılmaz olacaktır.



Selçuk Alkan, Genç Gelişim Dergisi, Şubat-2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder