21 Kasım 2012 Çarşamba

BEYİN KANAMASI HAKKINDA BİLGİ

Belirtiler
- Bir kafa yaralanmasından sonra sürekli veya geiip giden başağrısı uyuklama nö­betleri ve şuur bulanıklığı gibi durumlar.
- Vücudun bir yanında kısmi felç
- Düşünmede yavaşlama veya kişilikte de­ğişmeler.
Acil Belirtiler
- Bir kafa yaralanmasından sonra ihtilaçlar, dalgınlık hali (çevreye karşı ilginin azalması) veya bilinç kaybı.
- Göz bebeklerinin büyümesi. Duramater altı kanamaya kafadaki bir ya­nma neden olur. Bu durum bir kaza sonucu ydana gelebileceği gibi, başınızı vurmak gibi :msiz bir olayın sonrasında da oluşabilir. Ka­na, kan damarları (genellikle toplardamar-
beyin ile duramater arasında yırtıldığı zar olur, duramater, beyni kaplayan tabaka-lan en dışta olanıdır. Sızan kan, beyin doku-u sıkıştıran bir kitle (hemotom) oluşturur, r hemotom büyümeye devam ederse, iler-sn ve ölümle sonuçlanabilecek olan bilinç bı görülür.
Yaralanma ile, başağrısı, şuur bulanıklığı, ve bilinç kaybı gibi semptomların ortaya naşı arasında geçen süre farklılık gösterebi-Eğer bu ara 48 saatten kısaysa, hematom t sayılır 48 saatle 2 hafta arasında subakut 2 haftadan fazlaysa kronik kabul edilir. Kronik kabul edilir

BEYİN KANAMASI

Beyinde kanamaMakalemizde vücudumuzun en önemli organı olan beynimizde meydana gelen birçok rahatsızlıktan biri olan beyin kanamasını ele alacağız. Makalemizi okuduğunuzda, belki sizin de günlük hayatınızda yaşadığınız bir takım belirtilerin olduğunu göreceksiniz. Beyin kanaması ile ilgili irili ufaklı bir çok soru ve bilgi bu makalede. Yararlı olması temennisi ile

Beyin kanaması nedir?

Beyin kanaması, kafatasının altında damarların bütünlüğünün bozulması sonucunda beynin içinde veya üzerinde kan birikmesine verilen olaydır. Halk arasında inme olarak da bilinir.

Beyin kanaması neden meydana gelir?

Beyin kanamalarının en sık rastlananı damar yapısına bağlı anormalliklerden, kendiliğinden yani yüksek tansiyon veya travma gibi sebeplerden dolayı meydana gelebilir.
Travmaya bağlı olan beyin kanamaları oldukça sık rastlanır. Kafatasına alınan bir darbe sonucu meydana gelir ve kanamamalara neden olur. Beyin damarı anormalliklerine bağlı olarak oluşan kanamalar da bulunmaktadır. Diğer tip kanamalar ise beyin dokusunun kendi içinde çıkan kanamalar olup beynin yapısal bozukluğu veya tümör sonucu meydana gelir.
Beynin anatomisinde önceden gelen bir problem yoksa beyin kanamalarının mevsimlerle bir bağlantısı bulunmamaktadır. Ama ilişkilendirilecek olursak yazın sıcaklığına bağlı olarak sıcaklığın artması, güneş gibi faktörler tansiyonun yükseltebileceğinden beyin kanamalarına neden olabilecektir.

Beyin kanamalarının belirtileri :

Beyin kanamaları derecesine göre;
. bulantı,
. kusma,
. baş ağrısı,
. uyuşukluk veya herhangi bir yerini hareket ettirememe,
. bilincinde etkilenme,
. uykuya eğilim,
. yüzde çarpılma,
. konuşmanın etkilenmesi gibi belirtiler gösterebilir.

Genellikle yüz kırmızı bir renk alır ve ağız çarpılmıştır. Beyin kanaması geçiren kişi olduğu yerde yığılır, kalır. Şiddetine göre bilinç kaybı ve komaya kadar gidebilmektedir. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna gitmekte yarar vardır.
Beyin damar baloncuklarının patlamasına bağlı olan kanamalarda (anevrizma) insanlar hayatlarında hiç hissetmediği kadar anlık çok şiddetli ağrılar hissediyorsa, bilincini yitirmiyorsa bile bu beyin kanamasının belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda derhal doktora gidilmelidir.

Beyin kanamaları kalıcı hasar bırakır mı?

Beyin kanamasıBeyin kanamaları veya belirtileri dikkate alınmadığı zaman hasta üzerinde kalıcı hasarlar bırakabilir. Beyin kanamasının olduğu yerdeki hücreler aynı kalp krizinde olduğu gibi hayatiyetini kaybettikleri için bir daha görevlerini yapamazlar. Çünkü beyin dokusunun kendini yenileyebilme özelliği yoktur. Fakat ölen hücrelerin çevresinde bulunan bayılmış hücreleri geri getirilebilirse hasar o derece az olacaktır.
Diğer bir önemli husus ise kafatasının içindeki kanamanın hacmidir. Kafatası kapalı bir kutu olduğu için beyin kanamasındaki kan miktarı beyine baskı yapar. Bu baskı ilk belirtilerin görüldüğü anda derhal müdahale edilip azaltılmazsa beyin dokusu sıkışır. Bu da hayatın sonlanması veya felç anlamına gelebilir. Eğer azaltılabilirse diğer bayılmış olan hücrelerin geri dönüşümü mümkün olabilecektir.

Beyin kanaması geçiren kişiye ne yapılmalı?

Beyin kanaması geçiren bir hastanın fazla hareket ettirilmemesi, su içirilmemesi gerekir. Etrafında bulunan insanların hastayı yere yatırılması ve bir an önce sağlık hizmetleri çağırmak gerekir.

Beyin kanaması geçirmiş olanlar nelere dikkat etmelidir?

Beyin kanaması geçirmiş hasta eğer nedeni kan sulanmasından kaynaklanıyorsa aldığı ilaçlara dikkat etmelidir. Tansiyon yüksekliği kanamayı artıracağı için, tansiyonu yükseltecek olaylardan, gıdalardan uzak durması gerekir.

Hangi hastalıklar beyin kanaması riskini artırır?

Beyin kanamasında en büyük riski oluşturan hastalık tansiyondur. Çünkü tansiyon yüksekliği damarlarda çatlama ve kanama riskini artırdığı için en sık görülen nedenlerdendir.
Kan hastalığı, damar tıkanıklığı, kalpte ritim problemi olan hastalar genellikle kan sulandırıcı ilaçlara (aspirin gibi) ihtiyaç duyarlar. Buda sulandırmanın dozunun fazla kaçırılması beyin kanaması riskini artırır.
Bunun dışında kanamaya neden olabilecek kafatası içinde sağlık problemi yaşayan, beyinde damarsal yapı anormallikleri olan veya urlar gibi belirgin hastalıkları olan hastaların beyin kanaması risk taşımaktadırlar.

Beyin Kanaması Tedavisi:

Beyin kanaması mutlaka doktor kontrolü gerektirir. Koma durumunun gelişip gelişmemesine bağlı olarak tedavisi değişir. İlk yapılacak tansiyon düşürülmelidir. Koma gelişmeyen hastaların cerrahi müdahale ile hayata dönmeleri yüksektir. Beyin kanaması geçiren kimse yaşlı bir insansa cerrahi müdahale de yeterli olmayabilir. Aşağıdaki beyin üzerine olumlu etkileri olan tavsiyeleri bulacaksınız.

Beyin Hastalıklarına Karşı Tavsiyeler:

. Gün içinde içebileceğiniz bir adet bebek aspirini aşırıya kaçmamak koşulu ile kullanabilirsiniz. Bu sizin herhangi bir beyin - damar - kan problemlerinizde yardımcı olacaktır.
. Ceviz, balık, fındık, bal gibi içinde omega -3 bulunan besinler tüketin.
. Her hastalıkta olduğu gibi stresten uzak bir hayatınız olmamalı
. Ani sinirlenmelerden kaçınmalısınız,
. Folk asit, B12 ve B6 vitaminlerinin bulunduğu besinleri tüketin.
. Fast food tarzı beslenmemelisiniz.
. Alkol, şeker, çay ve kahve ve sigaradan uzak durmalısınız.

Kaynak:Copyright www.beyinfelci.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder