26 Kasım 2012 Pazartesi

Spor yapmaya başlamadan önce yapılan ısınma hareketleri ne işe yarar?

Spor yapmaya başlamadan önce yapılan ısınma hareketleri ne işe yarar?

Spor yaparken doğal olarak kaslarımızı kullanırız. Kasın kasılması için gereken en önemli mineral de kalsiyumdur. Bir kas hücresi, kasılma sırasında sinir sistemi tarafından uyarılır. Bu uyarılma, hücrenin çeşitli bölümlerinde depolanmış olan kalsiyumun hücre içine akın etmesine neden olur. Kalsiyum, evrensel enerji molekülü olarak kabul edilen ATP, proteinler ve birçok hücresel yapının yer aldığı çeşitli enzim reaksiyonları sonucunda kasın kasılması gerçekleşir.
Bu durumda spor öncesi ısınma, iki açıdan faydalıdır. Bunların ilki kalsiyumla ilgilidir. Kaslarımızın gevşeyebilmesi için, kalsiyumun, depolandığı yere geri alınması gerekir. Kalsiyumun hücre içine girmesi ve hücre içinden alınması işlemleri çok kısa gibi görünse de, belli bir süreyi gerektirir. Isınma hareketleri sayesinde, kas hücrelerinin içinde kalsiyumun depolanmasını sağlamış oluruz. Sonuçta da, daha güçlü ve daha hızlı kasılmalar elde ederiz. Çünkü kasılmanın kuvveti, kalsiyum miktarı ile doğru orantılıdır.
İkincisi ise, kaslarımızı hareket ettirerek dokudaki metabolik ısının artmasını sağlarız. Bildiğimiz gibi enzim tepkimeleri, belli bir noktaya kadar sıcaklık artışıyla hızlanır. Kas dokusundaki ısı artışı da, kasın kasılması sırasında oluşan tüm enzim tepkimelerini hızlandırır. Bu da bize spor yaparken bir çok açıdan avantaj sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder