24 Kasım 2012 Cumartesi

KÜLTÜR MANTARI HAKKINDA BİLGİ

MANTAR Diğer İsimleri : Fütr, Fungus, Mushroom, Champignon

Botanik Bilgi : Boy, biçim ve bölge bakımından büyük değişiklikler gösteren, yüz bin kadar çeşidi bulunan bir çeşit bitkidir. Karada ve tatlı sularda yaşarlar. Mantarların içinde tıbbi etkileri olanlar, gıda olarak kullanılanlar, zehirlenmelere sebep olanlar, hayvanlarda ve bitkilerde hastalık yapanlar, antibiyotik madde oluşturanlar ve kimya sanayiide kullanılanlar vardır.Yenen mantarların çoğu bazitli mantarlardır. Bunların 500 kadar cinsi ve 13500 kadar türü vardır. Sporları şişkin bir hif ucunda 4 tane olarak meydana gelir. Makbul olan türü şemsiye mantarıdır. Büyük ve göz alıcı bir şekildedir. Şapkası başlangıçta yuvarlak veya yumurta biçimindedir. Sonradan çan, şemsiye veya tabak şekline döner. Rengi beyazımtırak gri ile esmerimtırak gri arasında değişir. Çapı 25-30 cm kadardır. Eti yumuşak ve süt gibi beyazdır. Lezzeti hoştur. Yer mantarı da yenir. Huni biçimindedir. Şapkasının eti sarımtırak beyaz ve sarı kenarlıdır. Kokusu kayısıyı hatırlatır. Lezzeti ise karabiberi andırır. Hazmı güçtür.

NOT : Kırlarda doğal olarak yetişen mantarların zehirli ve zehirsiz türlerinin birbirinden ayrılmasının son derece zor olduğu, uzmanların bile bu konuda zaman zaman yanılabildiklerinden dolayı kontrollü yetiştirilen kültür mantarının yenmesi gerekmektedir.

Faydaları
Bizim mutfağımıza mantar yeni girmiştir.Kullanımın daha çok yaygınlaştırılması gerekmektedir. Mantarı, hemen her yemeğin içinde kullanmamız gerekmektedir. Mantarın yoğun olarak tercih edilmesinin çeşitli sebepleri var. En önemli özelliği, çok az miktarda şeker ve yağ ihtiva etmesi nedeniyle, kalorisinin oldukça düşük olmasıdır. 100 gram taze mantarda 20-40 kalori bulunur. Bu nedenle özellikle diyet yapanlarca tercih ediliyor.

Mantar sinirlere iyi gelir.

Mantarın B kompleks vitaminleri ve C vitamini bakımından da zengindir.Vitamin yönünden zengin olmasının sinir sistemi üzerinde de önemli etkisi vardır. Mantar, sinir sisteminde yatıştırıcı etki yapmaktadır.

Mantar, mineral maddeler bakımından zengindir. Bunlar Mantarın besin değerinin artmasını sağlar. Mantar, bol miktarda kalsiyum, fosfor, potasyum gibi mineraller ihtiva eder.
Ayrıca, içinde bol miktarda folikasit bulunması nedeniyle, mantarın kansızlığı giderici özelliği de bulunur. Kolesterolü düşürücü etkisi nedeniyle ise kalp ve damar hastalığı bulunanlar tarafından rahatlıkla diyet yiyeceği olarak tüketebilirler.


Düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir.

Bedenin gelişmesine yardımcı olur.

Romatizma ve üremi olanlar yememelidir.

Alıntıdır.


KÜLTÜR MANTARI











KÜLTÜR MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Mantarın Yetiştirildiği Yerler
Mantar sıcaklık ve nem miktarı kontrol altında tutulabilen, havalandırılması kolay, güneş ışığı almayan yerlerde yetiştirilebilirler.
Mağaralar, soğuk hava depoları, ışığa karşı yalıtılmış seralar, tünel ve galeriler, kümesler, depolar, ambarlar, bodrumlar ve modern mantar işletmeleri mantar üretimi yapılabilen yerlerdir.
Eğer yetiştiricilik için yeni bir tesis kurulmayacak ise mevcut yer ve binanın seçiminde aşağıdaki özellikler göz önünde bulundurulmalıdır:
Seçilen yer aydınlatma, havalandırma, ortam nemlendirilmesi ve temizlik için su ve elektrik gibi enerji kaynaklarına sahip ve ulaşım sorunu olmamalıdır.
Yapılar nem ortamının sağlanması için ıslatmaya uygunluğu ve zararlıların yuvalanmaması açısından tamamen betonarme olmalıdır.
Yapılardaki çatlak, kırık, dökük yerler onarılmalı kapı ve pencereler straforla izole edilmelidir.
Tavan yüksekliği en az 2,50 metre olmalıdır.
Tabanda atık suyun gideceği bir kanal olmalı, şayet yoksa suyun toplanıp alınacağı bir çukur açılmalıdır.
Seçilecek ısı sisteminin bacalı ya da bacasız olmasına bağlı olarak baca sisteminin ve havalandırma içinde karşılıklı havalandırma vantilatörlerinin takılacağı deliklerin açılması gerekir.
Mantar yetiştirme odasına girmeden önce ayakların dezenfekte edileceği, iş önlüğünün giyileceği, devamlı aydınlık gerektiğinde kullanılabilecek bir ön oda oluşturmakta fayda vardır.


Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder