19 Kasım 2012 Pazartesi

Harem Nedir?

Harem Nedir?

Osmanlı Devlet’inde haremden söz edilince akla hemen Topkapı Sarayı gelmektedir. Topkapı Sarayı’nın tamamen padişahların evi ve eğlence yeri olduğu çok kişi tarafından ifade edilmekte ve hatta aksine fikirleri kabul dahi görmemektedir. Turist rehberleri, Topkapı Sarayı’nın görevlileri ve hatta kasıtlı olan bir kısım ilim ve fikir adamları dahi, Topkapı Sarayı’nı, Osmanlı padişahlarınıneğlence sarayı olarak nitelendirmekte ve daha da ileri giderek bir de bu nitelendirmeleri yaparken “Amma da ihtişamlı hayat sürmüşler” ifadesini de eklemekten kendilerini alıkoyamamaktadırlar.
Sâniyen, harem, girilmesi yasak olan yer manasındadır. Mekke-i Mükerreme’nin sınırları belli yerlerine ihramsız girmek yasak olduğundan Harem-i Şerif denildiği gibi, hem Mekke ve hem de Medine’ye gayr-ı müslimler giremediğinden dolayı her ikisine birden haremeyn adı verilmektedir.
Aynı manadan haraketle, kadınların ikamet ettikleri ve yabancı erkeklerin girmesi yasak olan evlere de İslam âleminde harem adı verildiği gibi, yabancı erkeklere haram olan kadınlara da harem adı verilmektedir. Osmanlı zamanında evler ve devlet adamlarının konutları demek olan saraylar, haremlik ve selamlık diye ikiye ayrılmıştı; girilmesi yasak olan harem kısmı kadınların ikametine tahsis edilmişti.
İşte Osmanlı padişahlarının hanımlarına da harem denildiği gibi, bunların yaşadığı mekânlara da Padişah Haremi veya Padişah Evi manasına Harem-i Hümayun adı verilmişti. Aslında Osmanlı Devleti tarihinde padişahın evine Dâr’üs-Sa’âdet yani sa’âdet evi adı verilmekteyse de, Harem-i Hümâyûn yahut sadece Harem kelimesi kullanılmıştır
                                                                                                          http://www.osmanlidaharem.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder