16 Kasım 2012 Cuma

Ayak terlemesi ve tedavisi

Ayak terlemesi ve tedavisi

Ayak terlemesi tedavisi
Ayak terlemesi neden olur? Aşırı ayak terlemesinin nedenleri, sebepleri nelerdir? Ayak terlemesi için krem etkili olur mu? Ayak terlemesi için kesin çözüm olur mu? Ayak terlemesi tedavisi, ameliyatı var mıdır? El, ayak, koltuk altı terlemesi varsa ne yapılır?
Yaşanan sorunlar
Ayak terlemesi oldukça sıkıntılı bir terleme şeklidir. Yaz mevsiminde ve ayakkabı çıkarılınca daha rahatsız edici olabilir.

Ayak terlemesini saklamak diğer bölgelere daha kolay olsa da bazen ayakkabı suya girmiş gibi ıslanabilir. Ayakkabı üzerinde terdeki tuzun beyaz lekeleri kalıcı olabilir. Açık ayakkabı veya terlik giyerek sokakta dolaşınca kısa sürede ayaklar çamur içinde kalabilir. Terlikler ıslaktan kayabilir.
Ayak bakımının iyi yapılmadığı veya uygun ayakkabı giyilmediği durumlarda çevreyi rahatsız edici ayak kokusu olabilir. Ayak terlemesi olanlar kötü koku ve ıslak ayak görüntüsünden utanarak sosyal ortamlardan kaçınabilirler. Evde kalmak için mazeret üretebilirler. Ayrıca ayakkabı ve çorap değiştirme, sık banyo yapma, yıkanma gibi nedenlerle uzun zaman kaybedebilirler.
Çorap ve ayakkabıları günde birkaç defa değiştirmek gerekebilir. Ayaklardaki sürekli ıslaklık, cildin kabarmasına, tahriş olmasına ve bunun sonucu bakteri ve mantar üremesi kolaylaştır. Mantar hastalığı çok fazla kaşıntı yapabilir ve lenfanjit hastalığının gelişmesine yol açabilir. Koku önleyici, yeni ve özel ayakkabı, çorap alımı nedeniyle önemli maddi kayıplara olabilir

Ayak terlemesi nedenleri Aşırı ayak terlemesi başka bir hastalığa bağlı değildir. Terlemeyi ayarlayan sempatik sistemde ayar bozukluğu vardır. Bölgesel aşırı terleme olanlarda sempatik sistem aşırı duyarlı ve fazla çalışmaktadır. Yapılan tüm tetkikler normaldir.
Tedavi için neler yapılır... Kişinin yaşantısını etkileyen aşırı ayak terlemesi varsa:
Geçici tedavi olarak: krem-losyon, botoks, iyontoforez yapılabilir.
Kalıcı tedavi olarak: lomber sempatik blokaj veya lomber sempatektomi yapılabilir. El, koltuk altı, yüz terlemesi ile birlikte ise kalıcı klipsli ETS yapılabilir.

Sadece ayak terlemesi varsa klipsli ets tedavisi yapılmaz. Klipsli ETS tedavisi: koltuk altı terlemesi, el terlemesi, yüz terlemesi veya yüz kızarması için yapılır. Bunlarla birlikte ayak terlemesi varsa; 100 kişiden 60 kişide ayak terlemesi tam geçer, 20-25 kişide azalır, 15-20 kişide geçmez.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder