1 Nisan 2014 Salı

İnsomnia (Uyuyamama Hastalığı) İle Başa Çıkma Yöntemler

IMG Ust

İnsomnia (Uyuyamama Hastalığı) İle Başa Çıkma Yöntemler

Daha iyi bir uyku uyumak ve uykusuz geçen gecelere elveda demek için bu yöntemleri uygulayın! İlk olarak yatak odanızdan başlayın ve elektronik cihazların tamamını uyumadan en az 1-2 saat önce kapatıp, yattığınız ortamdan uzak tutmaya gayret gösterin.

Uyuklamaktan Kaçının

Eğer geceleri uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız, gün içerisinde yapılan uyuklamalar, kısa kestirmeler bunun en büyük sebeplerinden olabilir. Eğer gerçekten biraz kestirmeniz gerekirse 20 dakika veya daha az sürede tutarak ve günün erken saatlerinde uygulamakta fayda var. Yatmadan önceki sekiz saat içinde herhangi bir şekerleme uykusu yapmak gece uykunuzu sabote edebilir. Öğleden sonra uyku bastırdığında, bir arkadaşınızı arayın ya da buzlu bir su içtikten sonra kısa bir yürüyüş yapın.

Sırt Ağrısı İçin Bacak Yastığı Kullanın


Bel ağrısı basit gibi gözükebilir, sizi uykunuzdan uyandırmaz fakat iyi bir uyku çekmenize engel olabilir. Bel ağrısı yaşamadan rahat bir uyku uyumak için, bacaklarınız arasında bir yastık yerleştirebilirsiniz.

Yatağınızı Havalandırın


Hapşırma, burun akıntısı ve alerjik reaksiyonun suçu yatağınız olabilir. Zaman içerisinde toz akarları ve diğer alerji tetikleyiciler yatağınıza yapışmış olabilir. Bu sebeple yatağınızı sık sık havalandırmanız ve temiz tutmanız hem olası sağlık riskleri hem de uyku sağlığı açısından önem taşımaktadır.


Uyku ve Seks İçin Yatağınızı Hazırlayın


Uzmanlar, yatak odasının sadece uyku ve seks için kullanılması gerektiğini söylüyorlar. Telefonla konuşma ya da TV izlemek için yatak odası kullanılmamalı, yatak odası dinlenme ve rahatlama ile ilişkili olmalıdır.


Vücudunuzu Alarm Olarak Kullanın


Hafta sonları da dahil olmak üzere her gün aynı saatlerde uyanmaya özen gösterin. Bu rutin sağlıklı bir uykunun döngüsünü koruyacaktır. Bu düzeni oturttuktan sonra, daha hızlı bir şekilde uykuya dalacak ve gece boyunca daha sağlıklı uyuyacaksınız.


Kafein Kullanımını Kısıtlayın


Sabahları kahve içmek çoğu insan için iyi gelir, fakat uyku saatinizden olabildiğinde en uzun süreçte kafein kullanımından kaçının. Kafein, derin bir uyku uyumanıza müdahale edebilir, hatta çikolatada bile bulunan küçük miktardaki kafein bile uykunuzu etkileyebilir. Ayrıca bazı ağrı kesiciler ve zayıflama hapları kafein içermektedir, benzer ürünleri alırken etiketleri okumanızda fayda var.


Doğru Zamanda Doğru Egzersiz


Yatmadan önce yapılan düzenli egzersizin, uyku kalitesini artırdığı gözlemlenmiştir. Yatmadan önce yapılan egzersiz için kendinizi yormayacağınız ve hemen ardından yatağa girmeyeceğiniz bir zamanı seçmelisiniz. Bu zamanı belirlemek tamamen sizin kendi planlarınıza göre değişiyor, yani en iyi zaman sizin belirleyeceğiniz zaman olacak. Uyumadan hemen önce yapılabilecek basit egzersizler ise oldukça faydalı olabilir, yoga ve benzerleri ise uyku için mükemmel egzersizlerdir. Bu tarz egzersizler hem fiziksel hem de zihinsel açıdan sizi uykuya hazırlar.


Geceleri Hafif Gıdaları Tercih Edin


Gecenin geç saatlerinde ağır yiyeceklerden ve büyük öğünlerden kaçının, sindirim sisteminizi rahatlatacak yiyecekleri tercih edin. Bazı insanlar uyumadan hemen önce hafif atıştırmalar yapmayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Bu alışkanlık hafif ve sağlıklı gıdalar tercih edildiğinde oldukça fayda sağlayabilecek bir alışkanlık haline getirilebilir.



İçecek Tercihinize Dikkat Edin


Alkolün yatıştırıcı etkileri olsa da yatmadan önce alkol tüketmek derin ve dinlendirici bir uyku uyumanıza engel olabilir. Bunun yerine yatmadan önce sıcak süt veya papatya çayı daha faydalı seçimler olacaktır.


Işıkları Kısın


Yatmadan 2-3 saat öncesinden başlayarak evin içerisindeki ışıkları yavaştan karartmaya ve kısmaya başlayın. Işıkların kısılması melatonin hormonu üretmek için beyninize sinyal göndererek uykunuzun gelmesine olanak sağlayacaktır. Kitap okurken veya herhangi bir işle uğraşırken 14 watt ampul kullanılması tercih edilmektedir. Ayrıca uyuyacağınız ortamda gürültü olmamasına da özen göstermeniz faydalı olacaktır.


Uyku Hapları Kullanımına Dikkat Edin


Uykusuzlukla boğuştuğunuz bir gecede uyku hapları oldukça cazip gelebilir. Bazı uyku ilaçları alışkanlık yaparak, rahatsız edici yan etkilere sebebiyet verebilir. Kısa vadeli çözüm olarak etkili olabilen bu ilaçlar uzun vadede bir fayda sağlamamaktadır. Bu ilaçların kullanımı yerine yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler çok daha etkili olacaktır.


Insomnia Daha Fazlasını İfade Etmeye Başladığında; Uykusuz kaldığınız geceler en az bir ay boyunca devam ederse, bir uzmana danışma zamanı gelmiş demektir. Uykusuzluğun altında yatan sebep belki de çok farklı olabilir. Reflü, astım, artrit, depresyon ve bazı tıbbi ilaçlar uykusuzluğa neden olabilmekte. Kronik uykusuzluk bir doktor tarafından incelenmeli ve ardından tedavi yöntemleri için hareket edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder