30 Nisan 2014 Çarşamba

Kanseri Renklerle Yen!

IMG Ust

Kanseri Renklerle Yen!


Meyve ve sebzeler kanserle savaşan besinler açısından oldukça zengindir. Daha fazla renk çeşidi, sizin için daha fazla ve daha çeşitli besin kaynağı anlamına gelmektedir. Bu besinler, vücut ağırlığını sağlıklı bir şekilde koruyarak kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Vücut ağırlığı korunmayıp, ekstra kilolar alınması kolon, yemek borusu ve böbrek kanseri de dahil olmak üzere birden fazla kanser riskini artırabilir. Gün içerisinde, sağlıklı bir şekilde hazırlanmış en az beş porsiyon tüketmeyi hedefleyin.


Kanserle Savaşan Kahvaltı

Folik asit tüketmek! Kolon, rektum ve meme kanserlerine karşı işe yarayabilecek önemli bir B vitaminidir. Folik asit açısından zengin yiyecekleri birçok kahvaltı masasında bulabilirsiniz. Kahvaltılık güçlendirilmiş tahıllar ve kepekli ürünler iyi birer folik asit kaynaklarıdır. Bunlara ek olarak portakal suyu, kavun ve çilek de folik asit bakımından oldukça faydalıdır.


Folik Asit Bakımından Zengin Gıdalar

Kuşkonmaz ve yumurta ise diğer iyi folik asit kaynaklarındandır. Ayrıca tavuk ciğeri, fasulye, ayçiçeği tohumu, ıspanak veya marul gibi yeşil yapraklı sebzelerde de folik asit bulunmaktadır.Amerikan Kanser Derneği’ne göre, folik asit almanın en iyi yolu hap kullanmak yerine, yeterli meyve, sebze ve güçlendirilmiş tahıllar tüketmektir.


Kansere Karşı Domates

Kanserle mücadelede etkili olanın likopen (domatese kendi kırmızı rengini veren pigment) olup olmadığı net değil. Ancak bazı çalışmalarda prostat kanseri gibi çeşitli kanser türü risklerinin azalması ile domates tüketimi arasında bir bağlantı var. Çalışmalar aynı zamanda domatesten üretilen meyve suyu, sos ya da macun gibi işlenmiş ürünlerin kanserle mücadele potansiyelini artırdığını göstermektedir.


Çay’ın Anti-Kanser Potansiyeli

Bu yöndeki kanıtlar yetersiz olsa da özellikle yeşil çay çok güçlü bir kanser savaşçısı olabilir. Laboratuar çalışmalarında yeşil çay, kolon, akciğer, göğüs ve prostat hücrelerinde kanser gelişimini yavaşlatmış ya da önlemiştir. Ayrıca akciğer dokusu ve deride de benzer etkiler göstermiştir.Bazı uzun dönemli çalışmalarda çay, mide ve pankreas kanseri için daha düşük risk ile ilişkili bulunmuştur.


Üzüm ve Kanser

Üzüm ve üzüm suyu, özellikle mor ve kırmızı üzüm resveratrol içermektedir. Resveratrol’ün güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri vardır. Laboratuar çalışmalarında, kanseri tetikleyebilecek ve zarar verebilecek türden hücrelerin oluşumunu engellemiştir. Tüm bunlara rağmen üzüm yemenin yada üzüm suyu içmenin kanseri önlediği ya da tedavi ettiğini söylemek için yeterli kanıt bulunmamaktadır.


Kanser Riskini Azaltmak İçin Alkolü Sınırlandırın

Ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer ve meme kanserlerinin tümü alkol tüketimi ile bağlantılıdır. Alkol aynı zamanda kolon ve rektum kanseri riskini artırabilir. Meme kanseri için yüksek risk altındaki kadınlar, kişisel risk faktörlerine bağlı olarak alkol tüketimi miktarı hakkında bir doktora danışmalıdır.


Su ve Diğer Sıvılar Koruyucu Olabilir

Su, susuzluğunuzu giderdiği gibi mesane kanserine karşı da koruyabilir. Ayrıca, daha fazla sıvı içmek daha sık idrara çıkmanıza neden olur. Yani bu sıvılar, mesane astarı ile temas halinde bulunma süresini azaltır.


Pişirme Yöntemlerinin Önemi

Et yemeğini pişirme yönteminiz kanser riski konusunda büyük bir fark yaratabilir. Çok yüksek sıcaklıklarda kızartmak, ızgara yapmak ve kavurmak kanser riskini artırabilecek ya da oluşturabilecek kimyasalların oluşmasına yol açabilir. Buğulama, salata soslarında kullanma veya fırınlama gibi diğer yöntemler bu kimyasalların daha az oluşmasını sağlar. Eğer güveçte et yemeği yapmayı düşünüyorsanız, bolca koruyucu ve sağlıklı sebze eklemeyi unutmayın.


Bir Avuç Dolusu Kırmızı Meyve

Çilek ve ahududu fitokimyasal adı verilen elajik asit içerir. Bu güçlü antioksidan kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı gibi içerdiği elajik asit ile çeşitli şekillerde kanserle mücadelede yardımcı olabilir.


Şekeri Unutun

Şeker doğrudan kansere neden olmayabilir fakat besin değeri bakımından zengin, kansere karşı korumaya yardımcı olan besinlerin etkinliğini azaltabilir. Buna ek olarak şeker tüketimi fazla kalori ve kilo alınmasıyla obeziteye yol açabilir. Aşırı kilo ise kanser riskine sebebiyet verebilir. Şekerli yiyecekler yerine, vitamin açısından zengin meyveleri tüketmeye özen gösterin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder