22 Nisan 2014 Salı

Kemik Erimesi ve Spor

IMG Ust

Kemik Erimesi ve Spor


Osteoporoz yani halk arasında bilinen ismi ile kemik erimesi, kemikleri ihtiva eden minerallerin etkinliğinin azalarak zayıf, güçsüz ve kırılgan bir yapıya sahip olması olarak tanımlanabilir. Kemik erimesi çoğunlukla kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır.

Özellikle kadınların hamilelik dönemlerinde yeterince iyi beslenememesi ve menopoz devresinde kemikler üzerindeki etkinin artması hastalığın kadınlarda daha çok görülmesinin sebeplerindendir.

Hastalığın belirtileri arasında kemiklerde kırılma, omurlarda ve belde ağrılar, kişinin boyunun kısalması, kamburlaşma gösterilebilir.

Hastalık ile mücadelede erken teşhis çok önemlidir. Kişinin kendini takip etmesi ve şikâyetlerini ciddiye alması tedaviyi kolaylaştıran etmenlerdendir. Kadınların hamilelik dönemlerinde özellikle kalsiyum temelli ürünler tüketmeleri daha sonra ortaya çıkabilecek kemik erimesi vakalarını önlemede etkilidir. Aynı zamanda dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanında düzenli egzersizlerin kemik yapısını güçlendirilmesinden dolayı kemik erimesi vakalarının görülme riskini düşürmektedir. D vitamini eksikliği, ailesel olarak kemik hastalıklarına olan yatkınlık bu durumlar arasında gösterilebilir.

Özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi ile mücadele etmek için dengeli beslenme ve düzenli spor oldukça etkilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder