29 Nisan 2014 Salı

Kas Dokusu Nasıl Artırılır?

IMG Ust

Kas Dokusu Nasıl Artırılır?


Kas dokusunu artırmak için, yiyecek tüketimini artırmak kadar egzersiz yapmak da önemlidir. Eğer yiyecek tüketimi artırılır, egzersiz yapılmazsa yağ dokusu artar

Kas Dokusunda Artış Nasıl Sağlanır?


Kas dokusunu artırmak için, yiyecek tüketimini artırmak kadar egzersiz yapmak da önemlidir. Eğer yiyecek tüketimi artırılır, egzersiz yapılmazsa yağ dokusu artmaktadır. Kas hücrelerinin gelişimini uyarmak için, yoğun kas çalışması örneğin kuvvet antrenmanları yapılmakta ve diyete ek enerji tüketilmektedir. Tartı aletleri ile kazanılan ağırlık saptanırken ağırlık artışının kas ağırlığı mı yağ ağırlığı mı olduğu belirlenememektedir. Bunu belirleyebilmek için, ağırlık antrenmanı öncesi vücut yağ yüzdesi ölçülmelidir. Eğer yağ dokusu artmışsa vücut yağ yüzdesi artmaktadır. Eğer kas dokusunda artış olursa vücut yağ yüzdesi değişmemekte veya azalmamaktadır.


Kas Kuvvetini Artırmak İçin Ne Yenmelidir?


Kas kuvvetini artıran en önemli etmenin yenilenler değil, uygulanan antrenmanlar olduğu bilinmektedir. Kuvvet sadece giderek artırılan ağırlık antrenmanlarından sonra artmaktadır. Yapılan ağırlık antrenmanlarının tipi ve yoğunluğu kuvvet artışının belirlemektedir. Kas yoğunluğunu ve kuvvetini artırmak için daha önceki sorularda da belirtildiği gibi aminoasit ve protein eklerinin kullanımının yararlı olacağı düşüncesi yaygındır. Ancak protein kas yapısında bulunmakla beraber, kasların büyük çoğunluğu su, %20-22’si ise proteinden oluşmaktadır. Kas kuvvet ve gelişimi için proteini yanı sıra karbonhidrat ve çeşitli vitaminlere de gereksinim duyulmaktadır. Eğer enerji yetersiz alınırsa proteinler kas yapımı ve onarımı yerine enerji sağlamak için kullanılmaktadır. Kilo vermek için yiyecek sınırlaması yapan ve vitamin/mineral tableti kullanan sporcular gereksinimlerinden fazla vitamin/mineral tüketmelerine karşın kas yoğunluğunu artıramamakta hatta sürdürememektedirler. Kas gelişimi, dayanıklılık ve kuvveti artırmak için yeterli enerji sağlayan diyet tüketmek gerekmektedir. Kas gelişimi ve gücü için fazla protein tüketiminin gerekliliği ile ilgili bilimsel veri bulunmamaktadır. Çünkü fazla tüketilen protein vücutta yağ olarak depolanmaktadır.


Kısaca, kas dokusunda artış sağlayan diyet;


•    Protein’den ve
•    Kompleks karbonhidrattan zengin olmalıdır.


Öneriler;


•    Diyetin proteinden gelen enerji oranı %15–20,
•    Diyetin yağdan gelen enerji oranı %30,
•    Diyetin karbonhidrattan gelen enerji oranı %50 olmalıdır.


Yetersiz ve Fazla Protein Tüketimi Zararlı Mıdır?


Evet. Yetersiz protein tüketildiği zaman vücudun kendi doku proteinlerini kullanması sonucu önce büyüme durmakta, daha sonra vücut ağırlığı azalmaya başlamaktadır. Vücudun direncinin azalması sonucu hastalıklara yakalanma olasılığı artmakta, hastalıklar uzun sürmekte ve ağır seyretmektedir. Kan proteini hemoglobinin yapılamaması sonucu kansızlık oluşmaktadır.


Fazla alınan protein vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilmektedir. Hayvansal kaynaklı proteinler doymuş yağ ve kolesterol içerdikleri için ileri yaşlarda kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadırlar. Ayrıca proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır. Oluşan su kaybı, böbreklere aşırı yüklenme ve doku kaybı, organın erken yaşlanmasına zemin hazırlamaktadır. Fazla protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını da artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırmaktadır.


Kısaca; fazla protein tüketimi dehidrasyon, böbrek ve karaciğere yük, idrarla kalsiyum atımında artış, eklemlerde gut hastalığına benzer belirtilere neden olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder