16 Nisan 2014 Çarşamba

Kardiyo Nedir?

IMG Ust

Kardiyo Nedir?

Kardiyo adından da belli olduğu gibi kalp atımı ile alakalı bir durumdur. Nabız atım sayısının egzersiz boyunca değiştirilmesi suretiyle kan akış hızına müdahale etmektir. Kan akış hızı kas gelişimi ve yağ yakımı için en önemli unsurlardandır. Karın kaslarının meydana çıkarılması için yine kardiyoya mutlaka başvurmamız gerekmektedir.

Kardiyo Yapılmalı mıdır?


Kardiyo egzersiz programına mutlaka eklenmelidir. Ağırlık çalışmasıyla ilgilenenlerin genel olarak yaptığı hata; kütle alma diğer bir adıyla bulk dönemi denilen evrede kardiyo yapmayı ihmal etmektir. Bu dönemde dahi kardiyo, çalışma programımıza haftada 3-4 kez eklenmelidir. Bu durum kalp atım hızını arttıracaktır. Böylece spor esnasında hızlı kan dolaşımı ile birlikte aldığımız gıdaların kana taşınması hızlanacaktır.

Ayrıca bu çalışma döneminin sıkıntısı, spor esnasında nabız hızlanmaması sebebiyle iştah kapanması, yeterli beslenememe gibi sıkıntılardır. İşte kardiyo çalışmaları öncelikle spordan sonra iştahımızın artmasını sağlayacak, böylece ihtiyacımız olan besinleri çok daha iyi bir şekilde elde etmiş olacağız.

Kardiyo Egzersizlerinin Faydaları


Kardiyo egzersizleri öncelikle kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. “Kan dolaşımı” kilo almanın, kilo vermenin, büyüme hormonu salgılamanın, kas gelişiminin temel unsurudur.

Evet kardiyo yapmak çoğu kişinin sevmediği hatta kimilerinin nefret ettiği bir şeydir. Ağırlık çalışmaları yüklenme şekli olarak kısa sürelerle yapılan egzersizlerdir. Hedef olarak kendimize bir ağırlık ve tekrar sayısı belirler ve bunu başardığımızda karşılığını direk olarak görüntümüzle alırız. Ancak kardiyo bundan çok farklı bir egzersiz şeklidir. Belirli bir süre boyunca sabit hızda ya da hız değiştirerek düzenli bir yüklenme demektir ki bu durum bizim düzenli olarak çalıştırmış olduğumuz kas lifi tipine terstir. Ama şunu belirtmek gerekir ki olmazsa olmaz bir egzersizdir.

Kardiyo yapmayı sevmiyor olabilirsiniz ama kardiyo yapmak zorundasınız. Haftada kaç gün yapacağınız ya da günün hangi saatlerinde yapacağınız amacınızla alakalı bir durumdur. Çünkü kardiyo yapmak enerji ihtiyacını yağlardan karşılamak demektir. Bu durum enerji stoklarımızı büyük çoğunlukla kullanmak dolayısıyla ciddi boyutta bir açlık hissi demektir. Böylece spordan sonra çok daha fazla beslenebilmek ve ihtiyacımızı giderebilmek demektir.

Kardiyo sonucunda yağlar kullanıldığından dolayı kasların arasında ve çevresinde bulunan yağların yok olması bize daha sıkı ve diri kaslar sağlayacaktır. Aynı zamanda yağların kullanımı sonucunda açığa çıkan enerji miktarı da daha yüksek olacaktır. Bu durum daha çok çalışabilmek ve sonucunda daha çok gelişebilmek olarak dönecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder