20 Nisan 2014 Pazar

TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL BAHÇE VE BALKONLARI

TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL BAHÇE VE BALKONLARI
Yüreklerindeki sevgiyi bitkilere, çiçeklere yansıttılar. Azimle çalıştılar, çabaladılar. Hiçbir şey yıldırmadı onları. Birbirinden renkli, ilham veren dünyalar yarattılar. İşte Türkiye’nin en güzel bahçe ve balkonları…

en-guzel-bahce-birincisi-subat2011

HER ŞEY DOĞAL
Bahçenin merdivenlerinde ve yolunda bile büyük bir emek var. Ahşap bölümler, çakıl taşları ve kırmızı tuğlalar ile kombinlenmiş. Çevresini ahşap saksılarda rengarenk çiçekler süslüyor.

en-guzel-bahce-birincisi-subat2011-1


  en-guzel-bahce-birincisi-subat2011-2

EvBahçe dergisinin gelenekselleşen ve okuyucular tarafından yoğun ilgi gören ‘En Güzel Bahçe, En Güzel Balkon Yarışması’nın beşincisi sonuçlandı. Yarışmamıza aylar boyunca Türkiye’nin dört bir yanından, binlerce başvuru yağdı. Okurlarımız, sevgiyle hazırladıkları bahçe ve balkonlarının resimlerini bizlerle paylaştı. Doğa tutkunlarından gelen birçok mektup, elektronik posta ve birbirinden güzel resimler karşısında işimizin hiç de kolay olmadığını belirtmemiz gerek. Konusunda uzman peyzaj mimarları, ziraat mühendisleri ve dergimizin yazar kadrosundan oluşan jürimiz binlerce başvuru arasından seçimlerini yaptı. Gönlümüz kimseyi kırmak istemese de bu bir yarışmaydı ve zor da olsa karar verebildik. En güzel bahçe birinciliği ve ikinciliği İstanbul’a, üçüncülük ise Adana’ya gitti. Birinciliği bahçesini mevsimlik bitkiler, bodur ağaçlar ve çamlarla donatmış olan Adem Bıçakçı aldı. Her şeyden önce doğal görünüme önem veren Bıçakçı, sade ve bir o kadar gözalıcı bahçesiyle birinciliğe hak kazandı. Gelelim en güzel balkona… Balkon birincimiz, Dalyan’dan Saliha Çetinkaya oldu. Balkonu o kadar sıcak, doğal ve çiçek çiçekti ki, gönlümüzü fethetti. İkincilik İstanbul’a, üçüncülük ise yine Ege Bölgesi’nden Bodrum’a gitti. Dereceye girenler, Praktiker’den bahçelerini mutlu edecek ödüller kazandı. İsmini yazamadığımız ve dereceye giremeyen yarışmacılarımızın bahçe ve balkonlarının görüntüleri de birbirinden güzeldi. Hepsine çok teşekkür ediyor ve ödül alan tüm yarışmacılarımızın bahçe ve balkonlarına göz atalım diyoruz. Büyük buluşmaya ne dersiniz?


en-guzel-bahce-birincisi-subat2011-3

en-guzel-bahce-birincisi-subat2011-4

En güzel bahçe birincisi
Adem Bıçakçı
Ümraniye, İstanbul

Sanki bir tablodan fırlamış gibi Adem Bey’in bahçesi… Renkli ve ihtişamlı. Yeşilin her tonu, rengarenk çiçeklerle birleşip müthiş bir harmoni yaratıyor. Son üç yıldır kendisini bu bahçeye adamış Adem Bey. Mevsimlik bitkiler, bodur ağaçlar ve çamlar ağırlıkta. Bahçede en çok önem verdiği şey doğallık; her şeyin doğal malzemelerden yapılmış olmasına özen gösteriyor Adem Bey. Bitkilerin yanı sıra bahçe taşları ve çardak bahçeye daha doğal bir hava katıyor. Etrafı doğal taşlar ve çeşitli bitkilerle süslü minik havuz da özellikle yaz aylarında bir başka keyif katıyor bu ihtişamlı bahçeye. Dergimizi sürekli takip eden Adem Bıçakçı, bir arkadaşının ısrarı üzerine katılmış yarışmamıza. İklim yüzünden mimoza, begonvil ve bazı meyve ağaçlarını bahçesinde yetiştiremediği için ise üzülüyor.

en-guzel-bahce-birincisi-subat2011-5  en-guzel-bahce-birincisi-subat2011-6

TABLO GİBİ
Bahçenin ortasındaki Cupressus sempervirens en çok ilgi çeken ağaçlardan biri. Çevresini, çeşit çeşit mevsimlik çiçekler süslüyor.

HER KÖŞESİ BİR BAŞKA GÜZEL
Bahçesinde kendi eserine de yer veren Ioulia Hanım, her köşeyi farklı bir şekilde dekore etmiş.

en-guzel-bahce-ikincisi-subat2011-1  en-guzel-bahce-ikincisi-subat2011-2

en-guzel-bahce-ikincisi-subat2011-3  en-guzel-bahce-ikincisi-subat2011-4

En güzel bahçe ikincisi
Ioulia Kayık
Sarıyer, İstanbul

Doktor Ioulia Kayık’ın en büyük hobisi bahçeyle uğraşmak. Bu bahçede üç yıl önce her şeye sıfırdan başlamış. Küçük çiçekli bitkiler, sakura, yani kiraz ağaçları, leylak, lale, orman gülleri, ortanca ve daha nice bitkilerle donatmış bahçesini... Geniş ve bakımlı çim alan da göz kamaştırıyor. Dingin, huzur kokan bir bahçe burası. Özetle, doğal bahçe seviyor Ioulia Hanım. Bir diğer hobisiyse resim yapmak olan ev sahibinin eserlerini bahçede görebiliyoruz. Sanki bir kır bahçesindeymiş gibi kendini doğanın kucağında hissettiği bahçesinde resimler yapıyor. Kendine ait bu alanın büyüsünden bahsetmeden geçmiyor. Dergimizi devamlı takip ettiğini söyleyen Ioulia Kayık bahçe dekorasyonunda bizden ilham aldığını da sözlerine ekliyor.

en-guzel-bahce-ucuncusu-subat2011-1 en-guzel-bahce-ucuncusu-subat2011-2
en-guzel-bahce-ucuncusu-subat2011-3


En güzel bahçe üçüncüsü
Reyan Belgerden Şenol
Bitez-Bodrum

Reyan Belgerden Şenol’un bahçesi, ilk görüşte çarptı bizi. 10 yıldır oturduğu Bodrum’daki evinin bahçesinde birbirinden güzel rengarenk şahane çiçekler yetiştirmiş. Portakal, mandalina bahçesiyken planlanan bu bahçe sabır ve emekle bugünkü halini almış. Yıllar içinde deneme yanılma yöntemiyle bitki yetiştirdiğinden bahseden Reyan Hanım; ardından bitkileri sıralıyor: Mor salkımlar, ortancalar, begonviller, sardunyalar ve daha birçok çeşit bu bahçenin sahipleri. “Bodrum’un iklimi bazen sizi şaşırtabilir” diye sözlerine devam ediyor yarışmamızın üçüncüsü. Ilıman iklimin tüm güzelliklerini bu bahçede görebilirsiniz. Yüreğindeki bahçe sevgisini bahçesine yansıtmayı başarmış bir bahçeseverin eseri bizleri de etkiliyor.

en-guzel-bahce-ucuncusu-subat2011-4  

MOR YAĞMUR
Mor salkımlar coşmuş. Bahçenin üzerine yağan mor yağmur damlaları gibi görünüyor adeta...

SEMPATİK VE SAMİMİ
Sakız sardunyalar, petunyalar tüm coşkularıyla süslüyor saksıları. Giriş katındaki balkon, bahçeyle kardeş olmuş sanki. Tüm çiçekler birbiriyle uyum içinde.


en-guzel-balkon-birincisi-subat2011 en-guzel-balkon-birincisi-subat2011-2 en-guzel-balkon-birincisi-subat2011-3

en-guzel-balkon-birincisi-subat2011-1

En güzel balkon birincisi
Saliha Çetinkaya
Dalyan-Muğla

Siz de hayran kaldınız değil mi? Ege Bölgesi’nde sıcak ve samimi bir balkondayız. Balkon birincimiz Saliha Çetinkaya yedi yıldır oturduğu evinin balkonunu renkli düşlerle buluşturmuş. Doğaya aşık bir insanın çizgilerini bu samimi balkonda görebilirsiniz. Sıcak iklimin güzelliğini kırmızı, mavi tonlarda aksesuarlarla zenginleştirmiş Saliha Hanım. Sakız sardunyalar, petunyalar saksılara sığmayan coşkularıyla etrafa gülümsüyor. Giriş katında yer alan balkonunu bahçeyle buluşturan Saliha Hanım, farklı saksıda bitkiler yetiştirdiğini ve buna bayıldığını en samimi haliyle anlatıyor. Sonuç karşısında ne kadar mutlu olduğunu telefondaki sesinden de anlıyoruz. Güzel görüntüler yaratmak için balkonumuzun büyük metrekarelere ihtiyacı olmadığını bu sıcak Ege balkonu bize kanıtlıyor.
 
en-guzel-balkon-ikincisi-subat2011-1 en-guzel-balkon-ikincisi-subat2011-2 en-guzel-balkon-ikincisi-subat2011-3

ZARİF BİR DOKUNUŞ
Nilüfer balkona ne kadar zarafet katmış değil mi? 50 santimetre yüksekliğindeki cam vazodaki bu güzel çiçek yılda bir kez açıyor ve 15-20 gün açık kalıyor.

 en-guzel-balkon-ikincisi-subat2011

En güzel balkon ikincisi
Çiğdem Erüzel Acatekin
Teşvikiye - İstanbul

Şehrin tam ortasında bir vahadayız. İstanbul Teşvikiye’de bir teras katı burası. Bale öğretmeni Çiğdem Erüzel Acatekin’in 9’uncu katta yarattığı bu mini bahçe, bizi şaşırtıyor. Doğa sevgisi, Çiğdem Hanım’a aileden geçmiş. Annesi, ağabeyi ve teyzesi de bahçeyle uğraşıyor. O da 2.5 yaşındaki kızına bu sevgiyi aşılıyor. Çiğdem Hanım ve eşi, 4-5 yıldır bu deniz manzaralı evde oturuyor. Şu anda mevsim yüzünden sadece lavantalar çiçek açmış durumda. Ama bahar geldiğinde işte fotoğraflardaki bu güzel görüntü ortaya çıkıyor. Mor salkım, hanımeli, yasemin, sardunya, gül, papatya, süs narı, asma, çilek, domates süslüyor terası. Mis gibi kokular yayılıyor etrafa.
 
en-guzel-balkon-ucuncusu-subat2011

KEYİF ZAMANI
Begonviller ve küpe çiçekleri, yeşilin tüm tonlarındaki ağaçlarla dans ediyor. Rahat mı rahat koltuklar, keyif yapmaya çağırıyor.


en-guzel-balkon-ucuncusu-subat2011-1 en-guzel-balkon-ucuncusu-subat2011-2 en-guzel-balkon-ucuncusu-subat2011-3

En güzel balkon üçüncüsü
Büşra Pelin Ünaldı
Seyhan, Adana

Büşra Hanım’ın balkonuna hayran kalmamak elde değil... Taşındıkları evin ön tarafını ilk önce kamuflaj amacıyla ağaçlandırmış. Daha sonra bahçeyi çeşitlendirerek dingin bir ortam yaratmış. Hemen yan taraftaki havuz sesiyse bahçenin verdiği huzurla birleşince yaz-kış eğlendikleri ve bol bol kahve keyfi yapılan sıcak ve samimi bir ortam haline gelmiş. İlk olarak çam ağaçları ve begonviller yetiştirmeye başlayan Büşra Hanım, daha sonra hoş kokulu küpe çiçeklerine yer vermiş balkonunda. Ardından rengarenk bitkiler de takip etmiş… Çardak havası yaratmak içinse çıtalar ve sarmaşık bitkilerle donatmış bahçesini. ‘’Botanik bir bahçe havası yaratmak istedim’’ diyen Büşra Hanım, hayatının en güzel ve en özel anlarını burada geçirdiğini belirtiyor.
 
en-guzel-balkon-mansiyon-subat2011

en-guzel-balkon-mansiyon-subat2011-1 en-guzel-balkon-mansiyon-subat2011-3

en-guzel-balkon-mansiyon-subat2011-2

En güzel balkon mansiyon
Burhan Gültekin
Küçükçekmece, İstanbul

Burhan Gültekin bitkilerine o kadar çok bağlı ki bir an olsun ona huzur veren balkonundan uzak kalamıyor. Zamanının büyük bir kısmını bülbülleri ve kedileriyle beraber mis kokulu sardunyalarının, menekşelerinin, açelyalarının ve kadife çiçeklerinin güzel görüntüsünü izlemekle geçiriyor. Bir yıl içinde 180 tane birbirinden farklı rengarenk çiçek barındıran saksı düzenlemesi yapmış. Ayrıca 530 tane menekşe yetiştirmiş Burhan Bey... “Sadece bitki yetiştirdiği bir alan değil, yaz-kış huzur veren bir ortam’’ olarak nitelendiriyor balkonunu. Kaş’tan aldığı papatyalar ise balkonun yeni gözde bitkileri. Hepsiyle tek tek uğraşmayı zevk haline getirmiş. Hayatının olmazsa olmazlarının başında bitkileri geliyor.

http://www.evbahce.com.tr/yarisma/en-guzel-bahce-balkon-yarismasi/300-turkiye-nin-en-guzel-bahce-ve-balkonlari.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder