Stresin Tip 2 Diyabet Üzerindeki Etkileri
Tip 2 Diyabetiniz varsa, kan şekerinizi kontrol altında tutmanız için stres yönetimi son derece önemlidir.Tip 2 Diyabeti olan kişilerde vücut insüline (kandaki şekeri ortadan kaldıran ve enerji için kullanılabilecek ya da depolanacak hücrelere taşınmasına yardımcı olan hormonlar) yeterince iyi şekilde cevap veremez. Tip 2 Diyabeti egzersizle, diyetle ve bazen meditasyonla idare etmek genellikle kan şekerini kontrol altında tutmanızı sağlar ancak stres kan şekerinin yükselmesine yol açabilir.
Stres, vücudunuzun tehlikelere karşı gösterdiği normal bir tepkidir. Stres yaşadığınızda, vücudunuz şekerden hızlıca enerji çekerek, tehlikeden kaçmanıza ya da savaşmanıza olanak tanır. Herkesin kan şekeri stres altındayken yükselir. Ancak Tip 2 Diyabetiniz varsa, vücudunuz kan şekerinizi normal seviyeye çekmekte daha fazla zorlanır.
Stres tamamıyla kötü bir şey değil. Küçük bir stres enerjinizi kullanmanıza ve konsantrasyonunuzu arttırmanıza yardımcı olur. Ancak aşırı stres ve tip 2 diyabet kombinasyonu kötü olabilir. Bu yüzden stres yönetimi tip 2 diyabeti idare etmek için çok önemlidir.
Stres ve Diyabet Arasındaki İlişki
Tip 2 diyabeti olan kişilerde stresin kan şekerini sıçratabilecek olmasının iki nedeni vardır. Bu nedenlerden ilki, stres altındaki kişilerin diyabet hastalıklarıyla ilgilenmeyi bırakmasıdır. Bu kişiler kan şekeri seviyelerini kontrol etmeyi ihmal ederler ve diyetlerini göz ardı ederek çok fazla yiyebilir ya da içebilirler.
Başka bir nedeni ise stresin vücudun enerji talebini arttırmasıdır. Vücudunuz bu enerjiyi almak için kan şekerinizi yükselten hormonları salıverir. Diyabeti olmayan kişiler, bu şekere yetişmek için yeterli insülin üretebilir ve bunların kullanılabileceği hücrelere iletir. Ancak tip 2 diyabeti olan kişilerin insülini yüksek kan şekeri seviyelerine ulaşamaz.
Tip 2 Diyabet İçin Stres Yönetme İpuçları
Tip 2 diyabetiniz varsa, stres yönetiminde atacağınız ilk adım, stresinizin dikkatinizi dağıtıp sizi kendinize bakmaktan alıkoymasına izin vermemek olmalıdır. Kan şekeri seviyenizi kontrole devam edin, testlerinize ve muayenelerinize devam edin ve diyetinizi değiştirerek strese tepki vermeyin. Stresinizle olumlu yollardan başa çıkmak için, stresinizin kaynağını öğrenmeye çalışın. Bunun için size bazı tavsiyelerimiz var:
• Egzersizlerinizi çoğaltın: Egzersiz miktarınızı arttırmanız, stresinizi yenmeniz için harika bir yoldur.Egzersiz aynı zamanda sağlıklı kilo almanıza veya korumanıza yardımcı olur ve kan şekerinizi kontrol altına alır. Eğer yapabiliyorsanız egzersizlerinizi günde 60 dakikaya çıkarmalısınız.
• İyi beslenin: Stresliyken iyi beslenmeyi sürdürmeniz kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Doğru besinleri almaya özen gösterin, böylece stresle başa çıkmak için gerekli enerjiniz olacaktır.
• Başa çıkma becerinizi geliştirin: Olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelerle değiştirmeye çalışın, stresinizi tetikleyen nedenleri olabildiğince uzakta tutun ve kendinize iyi davranın.
• Stres azaltma teknikleri öğrenin: Nefes egzersizleri, meditasyon ve progresif rahatlama tekniklerinin hepsinin stres yönetimi için yararlı olduğu görülmüştür. Sizin için işe yarayan stres giderici aktivitelere çalışın.
• Destek alın: Tip 2 diyabet gibi kronik bir durum başlı başına strestir. Duygularınızı sevdiklerinize ya da arkadaşlarınıza anlatın. Stres yönetimi yardımı hakkında diyabet bakıcılarınızdan destek isteyin ve düşüncelerinizi, duygularınızı ve tavsiyelerinizi paylaşabileceğin bir destek grubuna katılmayı deneyin.
Tip 2 diyabet sürekli dikkat gerektirir. Bu yüzden stresin sizi oyun dışına atmasına izin vermeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder