7 Nisan 2014 Pazartesi

Dalış Sporunun Tarihi

IMG Ust

Dalış Sporunun Tarihi


Mavi dünyanın gizemi tarihten günümüze sayısız insanı derinlere sürüklemektedir. Sualtında macera yaşamak isteyenlerin tek seçeneği var o da dalış sporudur. Meraklılarını adeta bir rüya alemine taşıyan bu spor, uluslararası kurallar ve eğitim standartları ile her yaştaki sağlıklı insanın yapabileceği tehlikesiz bir aktivitedir.

Dalış Ekipmanları

Tüp: Balıkadamların sualtında almak zorunda olduğu havayı barındıran ve sırtta taşınan hava tüpü… Basınçlı hava, tüplere kompressör yardımı ile sıkıştırılıyor. Hatta o kadar sıkıştırılıyor ki tüpün hacminin 200 katı kadar olabiliyor. Buda balıkadamlara sualtında fazlasıyla yetiyor.

Denge Yeleği (BC)

Denge yeleği dalgıcın sualtından daha fazla keyif almasını sağlayan dalgıcı dalış esnasında nötr pozisyonda tutan aynı zamanda tüpü kendi üstünde taşımasını sağlayan ekipmandır. Dalışa başladıktan sonra derine gittikçe içerisine hava verilmeli ve dalışı sonlandırıp derinlinlik azaldıkça içerisinden hava tahliye edilmelidir. Asla denge yeleğine yukarıya çıkmak için hava basılarak kullanılmamalıdır.

Regülatör

Suyun belli bir basıncı bulunuyor. Derine inildikçe suyun ağırlığı ve atmosferik basıncın etkisi ile bu basınç artıyor. Balıkadamlar bu basınç altında herhangi bi sorun yaşamıyorlar; çünkü regülatör, tüpe sıkıştırılmış basınçlı havayı regüle ediyor. Yani tüpteki basınçlı havayı ortam basıncına göre otomatik olarak dengeleyip balıkadamların soluyabileceği basınca düşürüyor. Dolayısıyla, ne kadar derine inilirse inilsin, tıpkı normal nefes alışı gibi nefes alınıyor. Herhangi bir farklılık hissedilmiyor.

Maske

Maske, palet ve şnorkele dalgıcın ABC’si deniyor. Maske, gözle su arasında bir hava boşluğu yaratıp, sualtını net görmeye yardım ediyor.

Şnorkel

Su yüzeyinde kullanılan ve ağız-burun suya girdiğinizde nefes almayı sağlayan ve maskeye takılan boru…

Palet

Suda yatay hareketlerle mesafe kat etmeye yardım eden ayak ekipmanıdır.

Balıkadam Elbisesi

Deniz suyu, derinlere inildikçe soğuklaşıyor. Bu durum yaz ve kış değişmelerinden, dalışlarda bu soğukluğa karşı bir elbise giyilmesi gerekiyor. Suya girildiğinde vücutla elbise arasına giren deniz suyu kısa sürede vücut ısısı ile ısınıyor ve sürekli bu ısıda kalıyor. Bu sayede dalgıçta elbise dışındaki suyun soğukluğundan etkilenmiyor. Genellikle ‘neopren’ denilen bir maddeden yapılan balık adam elbisesi aynı zamanda yüzerlilik özelliğine de sahiptir Yani balıkadam elbisesini giyenler suda batmıyor, tıpkı bir mantar gibi su yüzeyinde kalıyorlar.

Ağırlık Kemeri

Kemer, sualtına inmemize yardımcı olan kurşun ağırlıkları üzerinde taşıyan bir aparattır.

Ahtapot (Yedek Regülatör)

Bu alet, regülatörün yedeği olarak kullanılıyor. Dalışlar çift olarak yapıldığı için yanınızdakinin havası biterse ahtapot yardımıyla ona hava yardımı yapabiliyorsunuz.

Derinlik ve Tüp Basınç Göstergeler

Regülatörümüzün konsolunda veya saat gibi bileğimize takabildiğimiz dijital ve analog olarak üretilmiş olan derinlik ve tüp basınç göstergeleridir.

Bıçak

Balıkadamlar herhangi bir aksiliğe karşı ayak bileklerinde, kolda ya da denge yeleğinde bulunabilen; ağ, yosun ya da tehlikeli deniz canlılarına karşı savunma ve korunma amaçlı kullandıkları paslanmaz çelikten üretilen bir araçtır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder