28 Nisan 2014 Pazartesi

Belgrad

IMG Ust

Belgrad


Sırbistan’ın başkenti Belgrad, dağılmış Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyeti’nin de başkentiydi, gerek sevgili Tito zamanında gerekse dağılma sonrasında Balkan şehirleri arasında farklı bir konuma yükselmiş Belgrad turistik olarak bizlere inanılmaz güzellikler sunuyor. Tuna ve Sava nehirlerinin beslediği, Belgrad Kalesi’nin çok yüzyıllardır koruduğu kentte, 2 milyonu aşkın nüfus, çok çekici ve şaşırtıcı gece hayatı, bölgenin en büyük şehri olma özelliğinin getirdiği ticaret hacmi, Atina ve İstanbul’dan sonra en eski üçüncü Avrupa yerleşimi olan kenti sürekli geliştirmiş. Bugün de olağanüstü eğlence yaşamı ve entelektüel kimliğiyle Avrupa’nın gizli sürprizlerinden Belgrad.

Gezilecek Yerler:

Kalemegdan Kalesi ve Parkı (Belgrad Kalesi): Tuna nehri kenarındaki bu kale açık konuşalım gördüğümüz en ihtişamlı kalelerin başında geliyor. Sadece gezilip görülecek kuru bir tarihi yapı değil aynı zamanda parkı ile birlikte devasa bit etkinlik ve dinlence alanı. Kendisi, manzarası, yeşilliği ile Belgrad’ın ilk ziyaret edilesi noktası. Park bir de küçük hayvanat bahçesine (Belgrad Zoo) ev sahipliği yapıyor.

Aziz Sava Katedrali: Sırbistan‘ın en büyük katedrali. Ayrıca Avrupa’nın da en büyük 10′uncusuymuş ama kesfetsene.com boyunca bu tip merak uyandıran sıralamalarda öncekileri yazma kuralımız gereği bu bilgiyi doğrulayamadığımızı hatırlatıp rehbere güvendiğimizi belirtelim. Gerçekten haşmetli ve görülesi bir yapı.

Cumhuriyet Meydanı: (Republic Square) – (Public Square) Şehrin ana meydanı. Her türlü randevu, toplaşma, eylem buradaki at heykelinin önünde yapılıyor. At heykeli ile ilgili ilginç detay, aslında heykelin üzerinde kendilerini Osmanlı’dan kurtaran kahramanları bulunmasına rağmen heykelden sadece “at” olarak bahsediyorlar ve tüm buluşmalar aynı cümleyle “atın önünde, sağında vb.” gerçekleştiriliyor. Turistik boyutunun yanı sıra yerel oluşu da meydanı her daim canlı kılıyor. Gece gündüz buluşan ve bir yerlere dağılan insanları izlemek ya da gerçekten birileriyle buluşmak için burada bulunacaksınız. Kalacak yerinizi buraya yürüme mesafesinde seçin.

Knez Mihailova Caddesi: Şehrin ana caddesi. Tüm ihtişamlı binalar, alışveriş noktaları, eğlence mekanları, kafeler Roma ve Osmanlı mimarisinin birçok eserini ve modern heykelleri barındıran bu ana caddede toplanıyor.

Skadarlija (Bohemian Quarter): Şehrin eski ve sanat camiasına ait sokağı “Bohem Sokak” olarak da adlandırılıyor. Arnavut kaldırımları ve meyhaneleriyle yerel ve tarihi bir cadde. Mekanlarda geleneksel Sırp müzik ve eğlenceleri çok çeşitli aromalarda rakılarla sunuluyor. Fiyatları benzeri meyhane türevlerine göre daha pahalı ama gece en azından bir içinden geçip müziğe kulak kabartmak lazım.

Strahinjića Bana Sokağı (Silicon Valley): Skadarlija sokağının hemen yanında Kalemegdan’a kadar uzanan bu sokak birçok kafe, bar, restoranıyla lüks ve önemli bir cadde. İsmi herhangi bir teknolojik çağrışım yapmasın. Silicon Valley denmesinin nedeni tarihsel olarak insanların süslenip kendini göstermek istediği bir sokak olmasından kaynaklanıyor. Savaş sonrası insanların en şık halleriyle piyasaya çıkması sonrası bu isim yerleşmiş.

Narodni Muzej (Ulusal Müze): Önemli eserleri ve sıklıkla gezici sergileri barındıran Narodni, Belgrad’ın en önemli müzesi olarak bizi çağırıyor.

Istorijski Muzej Srbije (Sırbistan Tarihi Müzesi): Eski bir prensin evinin dönüştürülmesiyle oluşmuş sarayda, kronolojik olarak Sırp ayaklanmalarının örnekleri görülmekte. Pazartesi kapalı olan müze diğer günlerde de geç açılıp erken kapanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder