20 Nisan 2014 Pazar

Yurdumun güzel bahçe ve balkonları

Türkiye’nin en güzel bahçe ve balkonları

Kuşadası-Aydın

 Hüseyin Nohutlu, emekli olduktan sonra Kuşadası’ndaki 3 katlı yazlık evinin bahçesine adamış kendini. Yaklaşık 10 yıldır bahçesiyle uğraşıyor. İngiliz tarzını andıran bahçenin her köşesinde başka bir bitki gülümsüyor etrafa... Zeytin, mandalina, bodur limon, kumkuat, greyfurt ve nar ağaçları bahçenin demirbaşlarından. Bol miktarda soğanlı bitkiler var. Hep birlikte açtıklarında şenleniyor ortam. Mevsimlik çiçekler her ay başka bir renge boyuyor bahçeyi. Güller de onlara eşlik ediyor. Bahçede çalışmaya bayıldığını söylüyor Hüseyin Bey. Kış boyunca tasarlıyor, bahar ve yaz aylarında harekete geçiyor. Yapıyor, bozuyor, yine yapıyor. Her sene bir başka güzel oluyor bahçesi. En güzel bahçe birincisi Hüseyin Nohutlu’nun bahçesinde doğal bir tarz hakim. Pastel tonlarla canlı tonlar uyum içinde.





DOĞAL BİR TARZ DÜŞLEYİN
Antika görünümlü bahçe kapısını Hüseyin Bey kendi elleriyle yapmış. Kapının her iki yanındaki sarmaşıklar misafirlere merhaba diyor.



En güzel bahçe ikincisi
ŞENGÜL DEVELİOĞLU
Bodrum - Muğla

Çiçeklerinden hiç ayrılamayan biri Şengül Hanım. Öyle ki her taşındığı eve bahçesindeki bitkileri de götürüyor. İki yıl önce Bodrum Ortakent’teki evine taşınırken, tam iki kamyon bitkiyi de beraberinde getirmiş. Oya ağacı, limon, starliçe, bodur mandalin, zeytin, limon ve nar ilk göze çarpan ağaçlardan. Ama esas tutkusu kaktüs Şengül Hanım’ın. 100’e yakın kaktüs çeşidi var bahçesinde. Rengarenk mevsimlik çiçekleri olmazsa olmazlardan. İç mekan bitkileri üşümesin diye onlara yarı kapalı bir sera yapmış Şengül Hanım. Hepsine gözü gibi baktığı belli olmuyor mu sizce de?













En güzel bahçe üçüncüsü
EVİN KIRCA
Ankara

Ankara’da böyle bir bahçe yaratmak büyük emek ister doğrusu. Evin Hanım 700 metrekarelik bahçesinde harikalar yaratmış. 2005’te başlamış bahçeyi ağaçlandırmaya... Yazın içinde nilüferler olan süs havuzunu unutmamış. Bu güzle bahçede her dem yeşil ağaçlar, meyve ağaçları, mevsim çiçekleri ve çok çeşitli güller bulunuyor. Japon erik ve elması, ateş çalısı, mor salkım ve Amerikan sarmaşıkları da dikkat çekiyor. Çok sayıda lavanta bahçeye hem renk hem de mis gibi koku veriyor.









En güzel bahçe mansiyonları

M. NESLİHAN KAPTANOĞLU
Bodrum - Muğla

Yine güzel mi güzel bir Bodrum bahçesi... Bahçenin çevresi limoni servilerle çevrili. Rengarenk çiçeklerle süslü bu bahçede çok sayıda türe rastlıyoruz.





Mine, mercan, Bodrum papatyası, Çin gülü, yasemin, unutma beni, sarmaşık gül ve begonvillerin tüm renkleri sarıp sarmalıyor bahçeyi. Zeytin, meşe, palmiye, mimoza, gül ibrişim, paşabıyığı, sülün akasyası ve sakız ağacı vazgeçilmezlerden.

ZERRİN ÜLGEN
Ankara

Zerrin Hanım’ın 550 metrekarelik bahçesinde 120 çeşit bitki var. Ama en büyük ilgiyi görkemli ağaçlar çekiyor. Tohumdan yetiştirdiği sebzeleri dalından koparıp yemenin de tadına doyum olmadığını belirtiyor.



Selvi, çam, mavi ladin, çınar, erguvan, boyacı sumağı ve leylak bahçeyi sarıp sarmalıyor. Mevsimlik çiçekler de onlara eşlik ediyor. 

En güzel balkon birincisi
OKŞAN TURUTHAN
İstanbul

Okşan Turuthan’ın Gümüşsuyu’ndaki balkonu davetkar ve bir o kadar da sıcak... Bu balkonda kendimizi gökyüzünde bir bahçedeymiş gibi hissediyoruz. Yüksek binalar arasında adeta bir vaha burası. Okşan Hanım’ın uzun yıllar boyunca verdiği emeği bugün yemyeşil yapraklar arasında açan çiçeklerle dolu bu balkonda aldığını görüyoruz. Büyüklü küçüklü saksılar içinde yer alan ortancalar, sardunyalar, zakkumlar, güller, mevsimlik bitkiler ve daha niceleri bir arada gülümsüyor. Şehrin ortasında yer alan bu balkon, şehrin gri çehresini bir anda unutturuyor. Alanda yer alan farklı bitki grupları ve türlerini bir arada izlerken, balkonun manzarası ikinci sırada kalıyor dersek abartmış olmayız..



Kaynak:evbahce,http://www.dogakoleji.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder