26 Eylül 2013 Perşembe

İlk Ahilik Kutlamaları



İlk Ahilik Kutlamaları
1960’LI YILLAR... Kırşehir’in nüfusu 27 bin civarında.. Hemşehrilik bağının çok güçlü olduğu yıllar...Esnafın, tüccarın, her-kesin her alanda birbirlerini desteklediği yıllar...
Kırşehir’de tanıdığım ilk valilerden Sedat Kirtepe ve Namık Sezgin’in görev yaptığı yıllar...
Belediye Başkanlığı koltuğunda ise makamına çok gazete bıraktığım emekli eğitimci, babacan adam Ziya Kılıçözlü vardı.
Bu yıllarda kutlanmaya başlanan “Ahilik Bayramı” törenlerinde Kırşehir Esnaf Teşkilâtlarının oluşturduğu ve Kapıcı Camii önünde başlayan esnaf alayının başında tabiî ki bayramı başlatan ve bugünlere getiren, bugün adı “Ahi Baba” olarak anılan Mustafa Karagüllü ve o günkü Esnaf Teşkilâtlarının yöneticileri ile şimdi anılarda kalan yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi Millet Partili Belediye Başkanı Ziya Kılıçözü var. Kılıçözlü’nün hemen yanı başında Belediye’nin altında plâk ve ayakkabı işyeri olan Belediye Meclisi Üyesi Kındamlı Ethem Cihan, çelengi taşıyanlardan sağ baştaki ise Terziler Odası yöneticilerinden Kâzım Kars bulunuyor.

Ahi Sancağı’nı taşıyanlarla, Esnaf Teşkilâtları Başkanları-nın kendi bahçelerinden getirdikleri gül ve çiçeklerden yapılan çelenk yürüyerek bugünkü İş Bankası önünde bulunan Atatürk Büstü’ne götürülerek konuluyor.

Yukarıdaki fotoğraf Kırşehir insanının o yıllarda ne kadar birlik ve beraberlik içerisinde olduğunu gösteren bir tabloydu. Şimdi anılarda kalan bu fotoğraf o yıllara ait.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder