8 Eylül 2013 Pazar

Glukozamin ve Kondroitin ile Eklem Sağlığı


Glukozamin ve Kondroitin ile Eklem Sağlığı

Özellikle günümüzde eklem ve kemik sağlığı çok önemli bir konuma geldi. Modern yaşam bizi hareketsizliğe itiyor. Bunun sonucunda eklemlerimiz kayganlığını koruyamıyor ve kemiklerimiz güçlenemiyor. Bu konudaki bitkisel ilaçları yani doğal destekleri inceleyelim;
Glukozamin vücudun sağlıklı eklemlere sahip olması yolunda büyük bir görev üstlenen aminoşeker yapılı maddedir. Kıkırdak bileşiklerinin oluşumunu sağlamanın yanında aynı zaman da sülfür girişi sağlayarak kıkırdağın beslenmesini sağlar.Vücutta doğal olarak üretilmektedir. Takviyeler ise çoğunlukla kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından elde edilir. ( Deniz kabuklularına alerjisi olanlar dikkat etmelidir. )
Kondroitin eklem ağrılarını azaltan, kıkırdaklar ve eklemler başta olmak üzere tüm bağlayıcı dokuların temel parçası olan maddedir.
Eklemler kıkırdak için gerekli olan glukozamini üretebilir fakat bu üretim yeterli gelmediğinde Osteoartirit hastalığı meydana gelir. Temel olarak eklemlerin kayganlığını yitirmesiyle oluşan bu hastalık için glukozamin ve kondroitin takviyesi birlikte alınarak tedavi sağlanabilir. Bu rahatsızlık glukozamin seviyesinin azalmasına bağlıdır. Buradaki en akılcı yaklaşım bu doğal maddeyi yerine koymaktır. Sağlığınız kendi sorumluluğunuzda olduğunu unutmamanızı bir daha hatırlatmak isterim.
http://nccam.nih.gov/research/results/gait adresinden National Center For Complementary and Alternative Medicine tarafından Glukozamin ve Kondroitin hakkında yayınlanmış bilimsel çalışmaya ulaşabilirsiniz. (İngilizce)
Bu maddelerin tıpça çare bulunamayan AS Hastaligi ( Ankilozan spondilit ) ‘nda ise güvenli yoldan ağrıları azalttığına dair bazı bulgular vardır. Bu konuyla ilgili lütfen bu forumu inceleyin. Bura da bu doğal destek ürünlerinden yarar gören arkadaşlar yaşadıklarını anlatıyorlar. AS Forumu
Yukarıdaki çalışma da da olduğu üzere bu iki maddenin ayrı ayrı artrit belirtilerini azalttığı ortaya konmuştur. Glukozamin ağrıyı büyük ölçüde azaltırken, kondroitin hastalığın ileri ki aşamalara geçmesine engel olur. Bu iki madde birbirini tamamladığından dolayı birlikte kullanılmaları tavsiye edilir.
Bazen bu gıda takviyeleri MSM ile de desteklenmektedir. MSM ise eklem ve kıkırdakların elastikiyetini sağlayan kolajen oluşumunda rol alır. Takviyeler eklem sağlığı ve genel sağlık açısından yararlı C vitamini ve manganez ile de güçlendirilebilir.
Sağlık dolu günler…
http://www.besindestekleri.gen.tr/glukozamin-ve-kondroitin-ile-eklem-sagligi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder