3 Eylül 2013 Salı

Ağızda Çıkan Yaralar Nasıl Geçer

Ağızda Çıkan Yaralar Nasıl Geçer

ağızda çıkan yaraların tedavisi
Ağızda çıkan yaralardan kurtulma yolları

Aftın belirtilerinden bahsedersek; ilk ve en önemli belirti şiddetli ağrıdır. Bazen bu ağrı dayanılmaz seviyelere gelebilmektedir. Ağrı nedeni ile çiğnemede, gülmede, yemek yemede ve içmede güçlükler yaşanır. Tedaviye başlansa bile bir hafta – on gün kadar kendisini gösterir. Aft bir tane bulunduğu gibi çok sayıda da bulunabilir. Bazen birisi iyileşirken bir diğeri başlayabilir.
Tedavide B ve C vitaminlerinin verilmesi faydalıdır. Bunun nedeni aftın bağışıklık sistemi ile alakalı olduğunu düşünürsek B ve C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Bazı doktorlar antibiyotik önermektedir. Antibiyotikler aftlara direk olarak etki etmez, aftın diğer sekonder enfeksiyonlara neden olmasını engellemek amacı ile antibiyotik kullanılmaktadır. Ağrıyı azaltmak için değişik ağrı kesici solüsyonlar kullanılabilir. İyileştirmeyi hızlandırmak için tuzlu su ve karbonatlı su ile gargara yapılabilir. Yaranın üzerine gliserin sürülmesi de ağrısı azaltır ve iyileştirmeyi hızlandırır. Leva misole (Ketrax) haplarının kullanımının da aft üzerinde etkili olduğu söylenmektedir. İlaç kullanımında mutlaka bir doktora başvuru yapılmalıdır.
Kısaca aft nedeni tam olarak bilinmeyen, anında kesin bir tedavisi olmayan, şiddetli ağrı veren bir sorundur.

Ağızda Çıkan Yaraların Sebebleri

Yediklerimle ve yaptığım şeylerle ilgisi olmaksızın, ağzımda yaralar oluyor. Bu beni perişan ediyor.Ağzında yara ya da aftöz yara olan bir kimse bunun ne kadar ağrı verici ve rahatsız edici olduğunu bilir. Bu anlaşılmaz yaralar, tıbbın yanıtsız kalmış sorunlarından biridir.
Yoğurt ve laktobasillus hapları bazılarında rahatlık ve daha çabuk iyileşme sağlar. Yaralara uygulanan anestezik ilaçlar geçici rahatlık verir. Yeni bir tedavi yöntemi olarak tetrasiklin antibiyotiği verilmektedir. 250 mg. kadar şuruplu bir solüsyon beş dakika ağızda çalkalandıktan sonra yutulur. Bu, günde beş kez kadar tekrarlanabilir. Bu tedaviyle ağrı azalır ve ağrılı yaraların iyileşme süresi kısalır. Anibiyotiğe karşı alerji yoksa bu yol denenmeye değer.

Ağız İçinde Oluşan Yaralara Dikkat

Ağız İçinde Oluşan Yaralara Dikkat
Ağız içinde oluşan, bazen tekrarlayıcı olan yaraların, basit bir vitamin eksikliğinden kaynaklanabileceği gibi kanser, behçet ve frengi gibi ciddi hastalıkların da başlangıcı olabileceği açıklandı.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Uzun, yemek yemeyi, konuşmayı, hatta genel vücut sağlığını etkileyebilen ağız içi yaraların, her yaşta görülmekle birlikte erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlandığını belirtti.
Ağız yaralarının, genellikle bir bölgede, bazı durumlarda birkaç farklı noktada oluşabildiğini, bazen üç-beş günde geçip birkaç ay sonra yeniden tekrarlayabildiğini ifade eden Uzun, ”Halk arasında (aft) diye adlandırılan bu yaralar mutlaka dikkate alınmalı. Ağız içi travmalar, özellikle diş darbeleri, aft oluşumunu başlatan en önemli nedenlerdir. Tuzlu gıdalar, asitli içecekler, sigara, baharatlı yiyecekler afta neden olabilir. İçi sıvı dolu, ağrılı kabarcıklar halinde, ağız içi ve dışında, hatta yüzün başka bölgelerinde de görülebilir” dedi.
Uzun, dudağın iç kısımları, damak, dil, yanak içleri ve diş etleri gibi yumuşak dokulara yerleşmeyi seven küçük yaraların, basit bir vitamin eksikliğinden kaynaklanabileceği gibi kanser, behçet ve frengi gibi ciddi hastalıkların da başlangıcı olabileceğini ifade etti.
Her beş kişiden birinde
Her 5 kişiden birinde görülebilir aftın yüzde 60′ında hastalık teşhisi saplanamadığını belirten Uzun, ”Ağız içi yaralarının en sık nedenlerinden biri de behçet hastalığıdır. Bu hastalık, dünyada en fazla Akdeniz ülkelerinde ve bunlar arasında da Türkiye’de görülüyor. Üniversite hastanesinde günde 2-3 behçet hastalığıyla karşılaşıyoruz. Behçet hastalığının en önemli belirtisi ağız içindeki yaralardır” dedi.
Uzun, bu hastalığın diğer bulgularının ise genital bölgede, benzer tekrarlayıcı yaraların olduğunu belirterek, gözde yanma, batma, bulanık görme gibi belirtiler de gösterdiğini vurguladı. Hastalığın tuttuğu organı tahrip ettiğini ifade eden Uzun, “Körlüğe kadar varan olumsuz sonuçları vardır” dedi.
Dr. Soner Uzun, Behçet hastalığında hasar oluşmadan önlem alınması gerektiğini, erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirtti ve ”Ağızdaki yaralar geçmiyorsa kanser olasılığı daha yüksektir. Ancak, bazı ağız yaraları frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların da habercisi olabilir. Ancak, bu durumda genital bölgede de yaralara sık rastlanır” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Soner Uzun
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim ÜyesiAnahtar Kelimeler: dilde çıkan yaralar dil üzerindeki yaralar dildeki yaralar dilde yara çıkmasının nedenleri dil yarası nasıl geçer dilde olusan yariklar dilde yara cikmasi dilde yara neyden kaynaklanır dildeki kabarcıklar nasıl geçer dildeki yara çeşitleri Dildeki yara çeşitleri nelerdir dilin yara olmasının sebepleri doktorum dilde oluşan yaralar agız yarasna hangı yıyecekler neden olur dilde cikan yara ve yarilmalar agizda bir yaranin gecip digerinin cikmasi ağızvedilyqrqlarınedenleri Ananas ağız yarası dil aftlari hangi hastaligin habercisi dil yaraları neden olur

http://www.notdenizi.com/dilde-olusan-yaralar-23253/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder