25 Eylül 2013 Çarşamba

Ahilik Haftası ve Kırşehir

Ahilik Haftası Başladı
(23/09/2013)
Kurduğu Ahilik Teşkilatı ile sosyal hayatımızı düzenleyen Ahi Evran-ı Veli’yi anmak ve onun ilkelerini yaşatmak amacıyla düzenlenen Ahilik Haftası etkinleri Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı’nın katıldığı tören ile başladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinesinde, Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK), Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) ve sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen 26. Ahilik Haftası kutlamaları, Anıt Meydanında gerçekleştirilen törenle başladı.
Çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törene Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı, Valimiz Sayın Özdemir Çakacak, Milletvekillerimiz Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESKOMB Başkanı Abdulkadir Akgül, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, il protokolü, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı, yapımı devam eden Ahi Evran-ı Veli Külliyesi’nin kutlamaların merkezi olan Kırşehir’in “Ahi Şehri” olmasına büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtirken, “Ahilik hayat tarzıdır, kuru kuru söz değildir. Ahilik kültüründe “dostluk başka alışveriş başka” diye bir şey yoktur. Ahlak ve esnaf mektebi, esnaf teşkilatıdır,” dedi.
Ahiliği dünya çapında tanıtmak amacıyla Kırşehir'de Ahi Evran Külliyesi yapımını başlattıklarını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı, “Külliye yapımını TOBB’un 7 milyon, TESKOMB'un 3 milyon ve TESK'in de 2 milyon liralık katkı sundular. Ahilik'te “ben değil, biz var.” Ahilik iyilikleri yaymak, kötülükleri engellemektir, dedikodu yapmamaktır. Ahilik fakir ile zengini bir tutmaktır. Ahilik tüm toplumsal ve ticari ilişkilerde dürüst ve güvenilir olmaktır. Ahilik kardeşliktir, eli açıklıktır, cömertliktir. Ahilik eline diline ve beline sahip olmaktır. Bu eylemleri gerçekleştirerek insanlığı bezeyen bu değerleri yayan insanlar olmadığı için bugün maalesef dünyada katliamlara tanık oluyoruz. Üzülüyoruz. Ahiliğin insanlığa zerk ettiği bu değerler her birimizin içinde yaygınlaşmış olsaydı, içselleştirilmiş olsaydık kargaşa yaşanmazdı. Bizim tarihimiz gerçekten bir hazinedir. O çizgide Hacı Bektaş-ı Veli'nin, Yunus Emre'nin Mevlana'nın insanlığa sağladığı değerler bugün dünya sulhuna çok önemli katkılar sağlamaktadır. Biz millet olarak bu değerlerimizi ulusal boyuttan çıkartıp uluslararası boyuta taşımalıyız,” dedi.
Valimiz Sayın Özdemir Çakacak ise yaptığı konuşmada; “Anadolu’nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda, sosyal, kültürel ve ekonomik hayatımızın şekillenmesinde Ahilik Teşkilatının büyük yeri ve önemi vardır. Globalleşen dünya ve her geçen gün zorlaşan yaşam koşulları iş ve çalışma hayatında da çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir. Günümüzde iş dünyasının üzerinde durduğu ve çözmeye çalıştığı bu sorunlar, ancak Ahilik prensiplerinin çalışma hayatına yansıtılması ile çözümü mümkün olabilecektir. Türk Milletine özgü bir kültür hazinesi olarak asırları aşarak günümüze ulaşan Ahilik kültürünün yaşatılması, yeni nesiller tarafından tanınması ve Ahiliğin yaşayan mekanlarda tanıtılması amacıyla Belediye Başkanlığımızca Ahilik Külliyesi projelendirilmiştir. Bu projeye Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı’nın himayesinde TOBB, TESK ve TESKOMB büyük katkılar sağlamışlardır. Başta Sayın Bakanımız olmak üzere TOBB, TESK ve TESKOMB başkanlarına Kırşehirliler adına teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül’ün konuşmalarından sonra Ahi Evran-ı Veli Türbesi ziyaret edilerek Galeri Salonunda hazırlanan Tezhip ve Hat Sergisi’nin açılışı yapıldı.
Ahi Çarşısı esnafının “Ahi duası” ile işe başlamasının ardından unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yer aldığı Ahi Sokağı gezildi.
Uzun Çarşı esnafının ziyareti ile devam eden Ahilik etkinliklerinde halka ahi pilavı ve ahi helvası ikram edildi. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı ve Valimiz Sayın Özdemir Çakacak halka Ahi Pilavı dağıttı.
Halk oyunları gösterilerinin yer aldığı program sonrası Valimiz Sayın Özdemir Çakacak, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk başkanlığındaki esnaf ve sanatkarları kabul etti.
Ahilik Haftası programının ilk günü, Kültür Merkezindeki tiyatro gösterisiyle sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder