3 Eylül 2013 Salı

Dilde Ve Ağız İçinde Çıkan Yaraların Sebepleri Nelerdir

Dilde Ve Ağız İçinde Çıkan Yaraların Sebepleri Nelerdir

Dilde Ve Ağız İçinde Çıkan Yaraların Sebepleri Nelerdir
dilde çıkan yaralar
Ağız içinde, dil üzerinde, dudaklarda ve genital bölgede belirli aralıklarla çıkan yaralar günlük yaşantımızı kötü etkilerken psikolojimizi de bozuyor. Nedenleri kişiden kişiye değişebiliyor.
Halk arasında ‘uçuk’, tıbbi literatürde ‘aft’ olarak bilinen ağız içinde, dil üzerinde, dudaklarda ve genital bölgede belirli aralıklarla çıkan yaraların asla hafife alınmaması ve mutlaka doktora gösterilmesi gerekir. Aftlar kişinin hem günlük yaşantısını hem de psikolojisi etkiliyor. Bu yaraların çıkma nedenleri kişiden kişiye değişirken, bazen Akdeniz bölgesinde yaşayanlarda sıkça görülen Behçet hastalığının belirtisi olarak bile karşımıza çıkabiliyor.
BOYUTLARI DEĞİŞKENDİR
Çamlıca Medicana Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Vefa Gönenç, ağızda veya genital bölgede ortaya çıkabilen, yuvarlak, 1-2 milimetreden 1-2 santimetreye kadar değişen boyutlarda olabilen, yani doku kaybı nedeniyle oyuk gibi görünen, beyaz renkli yaralara aft denildiğini ifade ederek, ortaya çıkış nedenlerinin çok çeşitli olduğunu söylüyor.
BEHÇET HASTALIĞI BELİRTİSİ
Aftlar, altta yatan başka bir hastalığın habercisi olabilir. Özellikle, Türkiye’de sık görülmesi nedeniyle Behçet hastalığı açısından iyi bir değerlendirme yapmak gerekir. Altta yatan hiçbir hastalığın bulunamadığı durumlarda, Rekürrent Aftöz Stomatit (tekrarlayıcı aft) denilen durum olarak değerlendirilir. Kliniğe başvuran hastalar bu hastalıkla ilgili olarak bilgilendirilmeli ve ilerleyen yıllarda özellikle Behçet hastalığı açısından şüpheli bir durum oluştuğunda hemen kontrole gelmeleri konusunda uyarılmalıdır.
Kadınlarda sık görülür
Afta kadınlarda daha sık rastlanıyor. En sık olarak Rekürrent Aftöz Stomatit (tekrar edici aft hastalığı) denilen durumda görülür. Rekürrent Aftöz Stomatit ağrılı, tekrar edici özellikte, bir ağız mukozası hastalığıdır. İlk önce küçük, kırmızı renkte bir kabartıyla başlar, birkaç saat içinde ülsere yani beyaz renkli yaraya dönüşür. Damakta, yanak içlerinde veya dil üzerinde yerleşebilirler. Yaklaşık olarak 1-2 hafta kalırlar. Fakat devamlı tekrar edebilirler. Bu tekrarlar; travmayla, ısırıkla, diş fırçasıyla, katı yiyeceklerle, turunçgillerle, taze ananasla, cevizle, alerjik reaksiyonlarla, stresle, kadınlarda hormonal değişikliklerle (menstrasyon, gebelik, menopoz, vb.) tetiklenebilirler. Ailesel bir yatkınlık söz konusudur. Öte yandan; asitli yiyecekler (domates, turunçgiller, vs.) gibi lokal tahriş edici maddeler de bağışıklık sisteminin zayıflayarak aftların çıkmasına zemin hazırlamaktadır.
Tedavisi kısıtlıdır
Aftların oluşum nedenleri henüz tam olarak bilinmiyor. Tedavisi konusunda da yapılacak şeyler kısıtlı. Lokal tedavilerle ağrı kesilmeye çalışılır, tetikleyen her şeyden uzak durulması tavsiye edilir. Bazı durumlarda ağızdan birtakım ilaçlarla aftların çıkışı kontrol altına alınır. Demir eksikliği, vitamin eksikliği, folat eksikliği gibi durumların belirlenmesi halinde bu eksikler yerine konulur.

http://www.notdenizi.com/dilde-olusan-yaralar-23253/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder