12 Ekim 2012 Cuma

KIRŞEHİR'İN GEÇİM KAYNAKLARI NELERDİR


Kırşehir

Tarım ilin mühim ekonomik kaynağı olup başlıca tarım ürünleri şunlardır; (yıllık) 450 bin ton buğday, 100 bin ton arpa, 10 bin ton çavdar, 25 bin ton mahlut, 2 bin ton fasulye, 1200 ton mercimek, 50 bin ton patates, 80 bin ton şeker pancarı . Sebzecilik gelişmemiştir. Fakat meyvecilik önemli yer tutar. Alma, armut, erik, ceviz ve üzüm az miktarda da kayısı, kiraz, vişne  yetişir. Zerdalisi ve “balbaşı”
denilen pekmezi meşhurdur.

Hayvancılık: Kışların sert ve uzun geçmesi ve bitki örtüsünün cılız olması sebebiyle havancılık ancak 2. derecede bir geçim kaynağıdır. Hayvan kapasitesi 500 bin koyun, 12 bin tiftik keçisi, 10 bin kıl keçisi ve 120 bine yakın sığır, 500 bin kümes hayvanıdır. Deve kuşu üretme çiftlikleri de açılmıştır.
Ormancılık:Kırşehir ili orman bakımından yoksuldur. 13 bin hektar bozuk baltalık orman alanı ile 10 bin hektara yakın fundalık vardır. Akarsu vadilerinde modern kavakçılık yapılmaktadır.

Madenler:
Yer altı kaynakları zengin sayılmaz. Maşlıca madenleri; mermer, tuz, maden kömürü ve flüosittir. Oniks mermerleri meşhurdur. Yılda yaklaşık olarak 2500 ton onyx mermer taşı işlenmektedir.

Organize Sanayisi gelişmemiştir,petlas lastik fabrikası haricinde büyük gelişmiş bir sanayisi yoktur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder