Koyu Çay Demiri Bağlar, Kansızlık Oluşur
Çay özellikle sıcak içildiğinde yemek borusunda tahribat, mide hasarına yol açabilir.
Son yapılan araştırmalarda, özellikle doğu bölgelerinde sert şekeri ’kıtmala’ denilen bir tarzda ağzın içine koyarak o şekilde çay içme alışkanlığı vardır. Bir de çayın içerisine koyup kaşıkla karıştırarak içme alışkanlığı vardır. Kıtlama şekerle içenler, çayı diğerlerine göre çok daha sıcak içmek zorunda kalıyor. Oysa kaşık bile, şekeri atıldıktan sonra çayın içerisinde karıştırıldığında çayın ısısı, sıcaklığı bir miktar düşmüş oluyor. Dolayısıyla iki türlü çay içme alışkanlığı arasında yemek borusu lezyonlarının çay kaşığı yoluyla çayı karıştıranlarda daha az olduğu belirlendi. Birincisi sıcak çay içmeyle ilgili bir tehlike, ikincisi ise çayın içerisinde demiri bağlayan bir takım maddeler var. Koyu çay çok içilirse mide bağırsak sistemindeki demiri bağlar. Dolayısıyla anemi dediğimiz kansızlık hastalığının gelişmesini kolaylaştırır.”
Son yapılan araştırmalarda, özellikle doğu bölgelerinde sert şekeri ’kıtmala’ denilen bir tarzda ağzın içine koyarak o şekilde çay içme alışkanlığı vardır. Bir de çayın içerisine koyup kaşıkla karıştırarak içme alışkanlığı vardır. Kıtlama şekerle içenler, çayı diğerlerine göre çok daha sıcak içmek zorunda kalıyor. Oysa kaşık bile, şekeri atıldıktan sonra çayın içerisinde karıştırıldığında çayın ısısı, sıcaklığı bir miktar düşmüş oluyor. Dolayısıyla iki türlü çay içme alışkanlığı arasında yemek borusu lezyonlarının çay kaşığı yoluyla çayı karıştıranlarda daha az olduğu belirlendi. Birincisi sıcak çay içmeyle ilgili bir tehlike, ikincisi ise çayın içerisinde demiri bağlayan bir takım maddeler var. Koyu çay çok içilirse mide bağırsak sistemindeki demiri bağlar. Dolayısıyla anemi dediğimiz kansızlık hastalığının gelişmesini kolaylaştırır.”
Kaynak: Bitkiblog.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder