10 Nisan 2013 Çarşamba

Çocuklarda Buluğ çağı hakkında bilgi

Çocuklarda Buluğ çağı
bulug cagi 150x150 Çocuklarda Buluğ çağı
Buluğ çağı normal zamanda başlayabilir ama birtakım düzensizliklerle sıkıntılar seyredebilir. En çok rastlanan buluğ çağı düzensizliği şişmanlamaktır. Bu yaştaki çocuklar çok iştahlı olurlar, çok yavaş, hareketsiz ve çabuk yorulan çocuklar çok çabuk kilo alırlar. Ailede şişman varsa kimse bu durumdan telaşlanmaz.
Çocuğun şişmanlamaması için ona özel bir rejim uygulayabilirsiniz. Bu yaştaki çocuklara büyüklere uygulanan zayıflama rejimi uygulanmaz. Çocuklara karbonhidratlı yiyecekleri, yağlı yiyecekleri, tatlıları yasaklamak doğru değildir. Bu yiyecekler çocuklara enerji sağlarlar, bunları yemesine engel olunmaması azaltılması tavsiye edilmelidir. Çocuğun karının iyice doyurabilmesi için ona bolca yağsız et, balık, yumurta, peynir, sebze, meyve verilmelidir. Bazı durumlarda şişmanlık başka sebeplere de bağlı olabilir, mesela beyinde meydana gelen bir hasar yüzünden de olabilir, bu yüzden dikkatle izlenmesi gerekir.
Cinsel içgüdülerdeki bazı sapmalar psikolojik sebeplere bağlı olabilir, bazılarının sebebi ise hormon dengesizliğidir. Her insanda, her insanın vücudunda cinsiyeti ne olursa olsun hem erkek, hem kadın hormonu bulunur. Bu da bazı insanlarda cinsiyet farkının çok bariz bir biçimde ortaya çıkmayışını açıklayabilir. İç salgı bezlerindeki bazı dengesizlikler yüzünden bazı erkeklerde kadınlarda has hareketlere (özelliklere), bazı kadınlarda da erkeklere has özelliklere rastlanabilir. Ergenlik çağındaki gencin davranışları yakından izlenmelidir.
Modern tedavi yöntemleri son derece etkilidir ama bir takım riskleri de vardır. Onun için çok dikkatli olmak gerekir. Hormon dengesizliğine bağlı anormal gelişmeler iç salgı bezi özlerinden elde edilen ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilir.
Ergenlik çağında olup da mastürbasyondan söz etmek gerekiyor. Özellikle buluğ çağındaki erkek çocuklarda sık görülen bir durumdur. Bunun sebebi henüz yönlendirilmemiş olan cinsel içgüdülerin uyanışıdır. Bu durumda ailenin anne, babanın yapması gereken şey, çocukta azarlamalar, aşağılamalar veya yaptığı şeyin utanç verici bir şey olduğunu söyleyip suçluluk duygusu yaratmamaktır. Çocuğun içine kapanmasına imkan vermemek gerekir. Çocuğun hayatta her türlü imkandan yararlanmasını sağlamak gerekir, açık havada hareket etmesini, spor yapmasını, kendi akranlarıyla arkadaşlık etmesini sağlamak gerekir. Bu şekilde meşgul edilen bir genç kendi içine kapanmayacağı için mastürbasyon olayı da giderek azalır.
Erken Oluşan Buluğ Çağı
Ergenlik dönemlerine nadiren de olsa kız çocuklarda da, erkek çocuklarda da çok küçük yaşlarda 2 ile 5 yaşları arasında buluğ belirtilerine rastlanır. Buluğ çağının seyrinde bir farklılık yoktur.
Kız çocuğunda göğüsler irileşir, cinsiyet organının etrafında kıllanma başlar, adet kanamaları başlar. Erkek çocukta ani bir gelişme görülür, çocuğun gelişmesi birden hızlanmıştır ama kıkırdakların kemikleşmesiyle, gelişme çok erken yaşlarda, erken buluğun hemen ardından sona erer. Çocuk beş yaşına doğru birden abartılı bir biçimde büyümüştür ama ergenlik çağında, gençlik çağında küçük kalacaktır. Çocuğun ruhsal durumu normal bir gelişme gösterir.
Dikkat edilmesi gereken en önemli özellikleri ruhsal yönleridir. Çünkü bu çağda yaşadıkları her durum onların hayata nasıl baktıklarını veya hayattaki insanların onlara nasıl baktıklarına değer verirler. Kırılmaları, gücenmeleri, küsmeleri, mutsuz olmaları çokça karşılaşılan bir durumdur. Uzman psikologlardan yardım alınarak gerekli tedbirleri uygulayabilirsiniz ve çocuğunuza bu çağı en iyi şekilde yaşamasına hem yardım olmuş olursunuz hem de onu kazanabilirsiniz.
Geç Oluşan Buluğ Çağı
Burada söz konusu olan gecikme önemli bir gecikmedir. Bu gecikme yalnız buluğ çağında değil, her alanda görülen bir gecikmedir. Zihin açısından çocuğun vücudunun genel gelişmesi açısından, endişe uyandıracak bir gecikmedir. Buluğ çağı geciktiği gibi bazı durumlarda hiç gerçekleşmeyebilir.
İşte çocuğunuz tam da bu durumda psikolojik problemler yaşayabilir. Hani nasıl vücudunda veya uzuvlarında bir değişiklik olduğu zaman etrafından utanıyor ise, buluğ çağın gecikmesinden dolayı da etrafından geçinebilir. Niye arkadaşlarımın uzuvlarında büyüme ve değişme oluyor da bende böyle bir değişiklik meydana gelmiyor diye eve kapanmalar, kabalık ortamlardan kaçmalar hatta o kadar çok yaşanan durum ki okulu bile bırakmayı düşünen çocuklarımız olmuştur.
Genel olarak böyle gecikmelere zihinsel özürlülerde rastlanır. Ama bazı durumlarda da cinsiyet organlarındaki hücrelerin yetersiz oluşu, yeteri kadar salgı üretmeyişleri yüzünden gecikmeler görülebilir. Buluğ geciktiği için gençlik çağına gelmiş çocuğun vücudunda olması gereken bazı değişiklikler meydana gelmemiştir. Çocuğun vücudunun biçiminde bir değişiklik olmamıştır, çocuksu görünüşü değişmemiştir. Erkek çocukların yüzünde kıllar çıkmaz, sesi değişmez. Bu çocukların çoğunlukları görülür. Böyle bir durumla karşılaşıldığında doktora danışmakta yarar vardır. Çoğunlukla doktorlar çocuk 16-17 yaşına gelinceye kadar beklemeyi Hiçbir müdahalede bulunmamayı tercih ederler, buluğ çağı biraz gecikmiş olabilir ama geç kalmış bir olay 16-17 yaşlarında normal seyrini takip edebilir.
Kız çocuklarında buluğ çağı
Kız çocuklarında buluğ çağında pek çok önemli değişiklik olur ama bu değişikliklerin en önemlisi adet kanamalarının başlamasıdır. Buluğ çağındaki kız çocuğunun adet kanamalarının yaklaştığı, göğüslerinin irileşmesiyle anlaşılır. Her iki göğüs kanamalarının yaklaştığı, göğüslerinin irileşmesiyle anlaşılır. Her iki göğüs aynı anda, aynı oranda büyümez. Basen genişler, cinsiyet organının etrafında kıllanma başlar, bu kıllanma saçları da etkiler, saçlar daha yumuşaklaşır, kaşlar ve kirpikler gürleşir. Bu belirtiler adet kanamalarının yaklaştığını haber verir ama bazı durumlarda böyle belirtilerden sonra bir yıl kadar beklemek gerekebilir. Adet kanamaları başlangıçta normalden çok kısa ve düzensiz olabilir. Bu telaşlanacak bir durum değildir. Ama bu durum bir yıldan fazla sürerse bir kadın hastalıkları mütehassısına danışmak gerekir.
Adet kanaması herkeste değişik yaşlarda başlar. Ortalama olarak 13 yaşında başlaması gerekir. Çok fazla gecikirse doktora danışmak gerekir. Kız çocuğunda gelişme devam ederken, görünüşünde de bazı değişiklikler fark edilir. Genç kız kendini çoğu zaman yorgun hisseder, yorgunluğu yüzünden bile belli olur. Bazı durumlarda kendini rahatsız hisseder, iştahı kesilir, kızarır, benzi sararır. Bazen dolaşım bozukluğu görülür, sık sık tuvalete gitmek ihtiyacını hisseder, belinde, karnının alt kısmında ağrılar hisseder. Kızınıza bunun son derece doğal bir şey olduğunu, vücudunun bu şekilde geliştiğini, telaşlanması için hiçbir sebep olmadığını anlatmanız gerekir. Kendinizinde bu aşamaları atlattığınızı ve etrafına bakıp diğer yaşıtlarınında bu gibi durumları yaşadığını söylemeniz bu çağdaki kız çocuğu için iyi olacaktır.
Erkek çocuklarında buluğ çağı
Kız çocuklarında olduğu gibi erkek çocuklarında da buluğ çağı ırklara, yaşanılan bölgeye, sosyokültürel çevreye bağlı olarak daha erken veya daha geç olabilir. Buluğ çağının ya daha geç olabilir. Buluğ çağının başlamasında psikolojik unsurların da etkisi vardır. Şehirlerde yaşayan erkek çocuklar gördükleri resimler, okudukları şeylerin etkisiyle buluğ çağına daha erken girebilirler.
Kız çocuklarda olduğu gibi buluğ çağını hipofiz bezi ayarlamaktadır. Hücrelerde olan değişiklikler sonucu olarak cinsiyet organında salgılama başlar. Erkeklik hormonu testosteron pek çok değişikliğe sebep olur. Sesinin değişmesi, cinsiyet organlarının etrafında kıllanmanın başlaması gibi.
Erkek çocukları kız çocuklarına göre daha rahat bir ergenlik atlatabilirler. Bunun sebebi de erkeklerin özgün doğasında kaynaklanmaktadır. Ama yine de aileler erkek çocuklarını kontrol etmekte ihmalci olmamalıdır.

Kaynak:http://www.e-saglikci.net/cocuklarda-bulug-cagi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder