Un niçin çok tehlikeli bir patlayıcıdır

Peki nasıl oluyor da un bu kadar tehlikeli bir
şekilde patlayabiliyor? Sebebi basit. Çünkü o bir karbonhidrat. Havada toz
olarak asılı duran karbonhidratın miktarı, bir metreküpte 50 gramı aşınca
herhangi bir şekilde tutuşturulduğunda patlar. Un tozları o kadar küçüktür ki,
anında yanar ve bu yangın diğerlerine zincirleme yayılır. Bu da toz bulutunda,
ortama da bağlı olarak, patlayıcı bir güç oluşturur. Benzer durum şeker, puding
ve hatta çok ince testere talaşlarında bile oluşabilir.
Bir yangının çıkması için üç şeyin bir arada
olması gerekir. Hava (içindeki oksijen), yanıcı madde (burada un oluyor) ve
tutuşturucu. Silolarda insanların çalıştıkları yerlerde tutuşmak için gereken
metreküpte en az 50 gram un tozu miktarına pek ulaşılamaz. Tabii burada
unutulmaması gereken patlamaya sebep verenin yanıcı maddenin havada asılı duran
toz miktarı olduğudur, yoksa yere serilen unda böyle bir tehlike yoktur.
Silolarda tutuşmaya sebep olan şeyler,
bilinçsizce yapılan bir kaynak, bir kesme işlemi, sigara, asansörler ve
konveyörlerin mekanizmalarından çıkan kıvılcımlar olabilir. Şüphesiz ortamın da
çok önemi vardır. Patlamanın yarattığı büyük basınç boşalacak yer bulamazsa
binayı bile yıkabilir. Açık havada ise patlama olmaz ama yine de tehlikeli bir
alevlenme olur.
Hanımlar, endişelenmeyin, kurabiye veya börek
yapmak için aldığınız bir kilo undan 50 gramı havaya uçmaz. Bu olay için
tonlarca un gerekir. Hamur yoğurmak için balkona çıkmanıza hiç gerek yok!
Kaynak:Tamer Korugan Luzumsuz Bilgiler
Ansiklopedisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder