12 Nisan 2013 Cuma

Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi Nedir-Doğum Sonrası Depresyon Geçirenler Belirtileri Sebepleri

Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi Nedir-Doğum Sonrası Depresyon Geçirenler Belirtileri Sebepleri

Doğum Sonrası Depresyon
Doğum Sonrası Depresyon
Doğum sonrası bir çok hanımda görülen doğum sonrası depresyon postpartum depresyon olarak bilinmektedir. Kadınların %20-50 arası bir kesiminde doğum sonrası depresyona rastlanmaktadır. Kadınlar kulübü gibi sitelerde doğum sonrası depresyon yaşayanlar incelendiğinde sayının çok olduğu göze çarpmaktadır.
Doğumla birlikte anne, heyecan, sevinç, acı, korku, sevgi gibi çok farklı duygusal durumları bir arada yaşayabilmekte ve ruhsal durumu bir takım değişimlere uğrayabilmektedir. Bazı kadınlarda bu duygudurum değişiklikleri daha köklü ve kalıcı olabilir. Bu durumda da doğum sonrası depresyon adı verilen psikolojik sıkıntı durumu ortaya çıkabilir. Doğum sonrası depresyon kesinlikle annenin zayıflığı veya hassaslığı ile alakalı bir şey değildir. Doğum sonrası depresyona bazı kadınların yaşadığı bir doğum sonrası komplikasyon olarak bakmak en doğru yaklaşım olacaktır.
Doğum Sonrası Depresyonun Belirtileri
Kırk basması belirtileri: Kırk basması adı verilen depresyonun hafif seyreden türü doğumdan sonra ilk bir ay içerisinde görülür. başlangıcındaki bu belirtileri birkaç gün ile 2 hafta arasındaki bir sürede ortaya çıkmaktadır.
  • Ruh hali
  • kaygı
  • üzüntü
  • sinirlilik
  • ağlama krizleri
  • konsantrasyon azalması
  • uyku sorunları
  • Doğum sonrası depresyonun belirtileri kişiden kişiye değişim gösterebilmektedir. Kırk basması adı verilen hafif depresyon hali bazı durumlarda daha ağırlaşabilen doğum sonrası depresyona dönüşebilir. Başlıca doğum sonrası depresyon belirtilerini saymak gerekirse,Doğum Sonrası Depresyonun Belirtileri
  • İştah kaybı
  • Uykusuzluk
  • Aşırı sinir ve huzursuzluk halleri
  • Ağır seyreden bitkinlik
  • Cinsel istek kaybı
  • hayattan zevk alamama
  • Utanma, yetersizlik ve suçluluk hissi
  • Ani mod değişiklikleri
  • Bebeği kabullenmede zorluk
  • Aile ve arkadaşlardan uzaklaşmak
  • Kendine veya bebeğe zarar verme hisleri
Doğum Sonrası Depresyon Nedenleri ve Sebepleri
Doğum sonrası depresyonun belirgin tek bir nedeni veya sebebi bulunmamaktadır. Ancak fiziksel, duygusal etkenler ile yaşam tarzı değişimleri doğum sonrası depresyona neden olabilir.
Fiziksel Değişimler: Doğumun ardından kadınlık hormonları olarak bilinen östrojen ve progesteron hormonlarının kan seviyelerinde ciddi düşüşler yaşanmaktadır. Bu durum da kadınlarda doğum sonrası depresyonu tetikleyebilir. Tiroid bezi tarafından üretilen bazı hormonlar da yorgunluk, bitkinlik ve çöküntü hissine neden oldukları için doğum sonrası depresyonu tetikleyebilir. Kan değerlerinin, basıncının değişmesi ile metabolizma ve bağışıklık sistemindeki bir takım değişimler de doğum sonrası depresyona sebep olmaktadır.
Duygusal Etkenler: Doğum sonrasında sıkça uykusuz kalan anneler en ufak sorunlarla bile başetmede ciddi manada sıkıntı yaşayabilirler. Bebeği bakma konusunda uykusuzluk nedeniyle daha sıkıntılı olan anne aynı zamanda kendisini de bakımsız, değersiz bulabilir. Bu zamanlarda anneler hayatlarının artık kendi kontrolleri dışına çıktığını ve artık sonsuza kadar bu şekilde yaşamak zorunda kalacaklarını düşünebilirler. Tüm bu düşünceler doğum sonrası depresyonu tetikleyen nedenler arasındadır.
Yaşam Tarzındaki Değişimler: Bebek sahibi olmak yaşam tarzında ciddi değişikliklere yol açar. Bunun üzerine bir de diğer kardeşlerle de ilgilenme sorumluluğu anneye yüklendiğinde, sütsüzlük, finansal bir takım sorunlar, eşten yetersiz destek gelmesi gibi etkenlerle birleştiğinde doğum sonrası depresyona yakalanmak için oldukça uygun ortam oluşabilir.
Doğum Sonrası Bunalıma Kimler Yakalanabilir?
Gerek hamilelik döneminde gerekse daha öncesinde depresyon geçirmiş olan anneler,
Önceki doğumlarında depresyon geçirenler,
Son bir yıl içerisinde hamilelik komplikasyonları, hastalık veya işten çıkarılma gibi stresli bir takım olaylar yaşayanlar,
Eşiyle veya yakınlarıyla sorunlar yaşayanlar,
Sosyal desteği veya güvencesi olmayanlar,
Maddi bir takım sorunları olanlar,
İstenmeyen bir gebelik süreci yaşayanlar doğum sonrası depresyon risk grupları olarak tanımlanabilir.
Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi
Kırk basması şikayetleri genelde doğumdan sonraki birinci aydan itibaren kendiliğinden geçmektedir. Depresyon tedavisinde ise genelde psikolog desteği ve bir takım ilaçlar ile rahatsızlık tedavi edilebilmektedir. Ancak her hastaya göre de doğum sonrası depresyon tedavi şekli değişebilir.
Psikolojik Destek: Hastalığın şiddetine göre psikiyatrist veya psikolog desteği ile doğum sonrası depresyon tedavi edilebilmektedir.
Antidepresanlar:. Antidepresan ilaçların doğum sonrası depresyon tedavisinde son derece etkili olduğu bilinmektedir. Ancak emziren anneler için doktorun önereceği ve anne sütü yoluyla bebeğe geçmeyen antidepresanların tercih edilmesi gerekmektedir.
Hormon Tedavisi: Östrojen yedekleme tedavisinin doğumdan sonra azalan östrojen seviyesi nedeniyle oluşan doğum sonrası depresyon rahatsızlığına kısmen iyi geldiği bilinmektedir. Bu noktada östrojen tedavisi ile birlikte antidepresan ilaç tedavisi alternatifleri doktor tarafından bir arada değerlendirmeli ve hasta için en uygun olan tedavi yöntemi tespit edilmelidir.
Doğum sonrası depresyon nasıl atlatılır
Yalnız kalmamak, aile ve yakınlarla bir arada olmak, bazı faaliyetler, hobiler edinmek, bahar ve yaz aylarında mümkün oldukça parklara ve dışarıya çıkmak, su sesi dinlemek,
Doğum sonrası depresyon ne kadar sürer ve ne zaman geçer
Genelde doğumdan sonraki 1 yıl içerisinde kendiliğinden geçebileceği gibi ancak tedavi ile de iyileşmesi mümkün olabilir. Depresyonun oldukça hafif bir formu olan kırk basması ise doğumdan sonraki 2*3 ay içerisinde tamamen geçer ve iyileşir.

Kaynak:http://www.saglikliyasa.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder