12 Nisan 2013 Cuma

Dilde Çıkan Yaralar-Dilde Çıkan Uçuk Yaraya Ne İyi Gelir?

 

Dilde Çıkan Yaralar-Dilde Çıkan Uçuk Yaraya Ne İyi Gelir?

Dilde oluşan uçuklar ve yaralar hem acı ve rahatsızlık verir hem de kişinin yaşam kalitesinin ciddi anlamda düşmesine neden olur. Dil uçuğu veya dil yarası olarak ta tabir edilen bu hastalık genelde bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ortaya çıkmaktadır. Dilde uçuğun asıl nedeni vücutta normal şartlarda zararsız bir biçimde yaşayan herpes simplex isimli bir virüsün enfeksiyon yapmasıdır. Bu virüs aynı zamanda uçuk mikrobu olarak ta bilinir. Bu virüs daha çok genital organlarda, ağız ve dil mukozaları gibi nemli ortamlarda bulunmaktadır. O nedenle bağışıklık sistemi zayıfladığında doğal olarak mukoza ve epitel dokuların yoğun olduğu bölgelerde hastalık çıkarır. Bu mikrop genital bölge herpes’i adı verilen vajinal uçukların da nedenidir.
Dudakta ve ağızda da uçuğa neden olan virüsün bedenden tamamen çıkması için ne yazık ki günümüzde mevcut olan hiç bir ilaç kesin anlamda fayda sağlamamaktadır. Yinde de dilde çıkan yaraların ağrısı acısı ve belirtilerini en aza indirmeye yarayan bir takım anti-viral ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar arasında halk arasında uçuk kremi olarak adlandırılan Zovirax türü kremler virüslerin uçuk ve yara içerisinde üremesine mani olabilmektedir. Tablet olarak ta satılan uçuk ilaçları hem ucuz hem de oldukça etkili ilaçlardır. Uçuklar dilde çıkmış ise de mümkünse krem dile doğrudan temas ettirilmeden dudaklara sürülerek tedavi gerçekleştirilmelidir.
-
Dil yaraları ve uçukların tedavisinde valacyclovir türü ilaçlar da virüsleri yok etmek için oldukça etkilidir. Ancak yukarıda da dediğimiz gibi bu ilaçlar hem avrupa hem de ABD de yaygın olarak kullanılmaktadır. Panavir isimli ve bitkisel polisakarid etken maddeli ilaç ise kullanıldıktan 2 gün içerisinde virüsün oluşturduğu kaşıntı, sulanma ve ağrı gibi semptomların neredeyse tamamen ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.
Dildeki uçuğa bitkisel çözüm olarak ta yumurta akının yara veya uçuk çıkan bölgeye sürülmesi fayda sağlamaktadır. Diğer yandan propolis isimli arı sütü, soğan ve sarımsak ta uçuğa iyi gelir. Bu bitkisel iksirler ağızda çiğnenerek uçuk tedavisinde kullanılmaktadır. Uçuk için bir diğer bitkisel doğal çözüm yolu sibirya ginsengi dir. Ginseng çayı içilerek uçuk tedavisi mümkün olabilmektedir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder