16 Nisan 2013 Salı

Çocuk Yalan Söylemeyi Anne Babadan Öğreniyor

Çocuk Yalan Söylemeyi Anne Babadan Öğreniyor



cocuk-yalniz



İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Ayhan, çocukların yalan söylemeyi yetişkinlerden öğrendiğini söyledi. Ayhan, “Telefona cevap vermeye giden çocuğuna, ‘beni filanca sorarsa evde yok dersin’ diyen bir baba veya anne dolaylı yoldan çocuğa yalan söylemeyi öğretiyor” dedi.
Prof. Dr. Ayhan, yaptığı yazılı açıklamada, çocukların yalan söyleme alışkanlığının çok küçük yaşlarda başladığına dikkati çekerek, çocukları yalan söyleyen ebeveynlerin daha fazla dikkatli olmasını istedi.
Yalan söylemenin çocuklarda zamanla davranış bozukluğuna dönüşeceğini belirten Ayhan, buna tırnak yemek, altını ıslatmak, kekemelik, tik, inatçılık, tembellik, saldırganlık, korkaklık, içe kapanıklık gibi bir veya birkaç davranış bozukluğu da eşlik ediyorsa durumun daha ciddi olduğunu bildirdi. Çocuklarda yalan söyleme alışkanlığının ilerleyen yaşamlarında önemli sorunlar doğuracağını ifade eden Prof. Dr. Ayhan, açıklamasında şunları dile getirdi:
“Çocuk yalan söylemeyi yetişkinlerden öğrenir. Belki doğrudan değil ama dolaylı yoldan çocuk yalanı yetişkinlerden öğreniyor. Telefona cevap vermeye giden çocuğuna, ‘beni filanca sorarsa evde yok dersin’ diyen bir baba veya anne, dolaylı yoldan çocuğa yalan söylemeyi öğretmektedir. Yine okul yıllarında nasıl kopya çektiğini, bulduğu yeni kopya çekme usulleriyle öğretmenini nasıl atlattığını övünerek anlatan bir aile büyüğü, çocuğunu kopya çekmeye ve kolay yoldan not almaya özendirmektedir.”
 
Kaynak:http://pdrgunlugu.net/cocuk-yalan-soylemeyi-anne-babadan-ogreniyor/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder