13 Ekim 2013 Pazar

Tarihte İlk Gazeteler

Tarihte İlk Gazeteler

Gazete, insanın ‘haber alma’ ve ‘haberdar olma’ gibi en temel ihtiyaçlarından meydana gelmiş bir yayın organıdır. Ancak bugüne gelene dek geçirdiği değişimler pek az gazete okuyucusu tarafından bilinmektedir.
    Bugünün gazetelerinin geçmişteki (14.yy) ilk örnekleri  ‘haber mektup’ları ve ‘haber kağıt’ları olarak kabul edilmektedir. Haber mektupları, burjuvazinin ‘ticari sorunlarını’ çözmek üzere kullanılırken, haber kağıtları aristokrasi hakkında ‘bilgi taşıma’ işlevi görmekteydi.
     Gazete, bir kitle iletişim aracı olarak gelişmesini matbaanın yaygınlaşmasıyla birlikte 17. yy’da Avrupa’da yaşamıştır. İlk gazetenin yayımlanmasında, Avrupa ülkelerinde yaşanan savaşlar hakkında insanların bilgi edinme isteği ile yaşanan ticari gelişmelere bağlı olarak artan sermaye birikiminin etkin rol oynadığı bilinmektedir.
      İlk gazete, merkezi otoritenin mutlak monarşi olduğu ülkeler yerine, dağınık ve ticaretin gelişmesiyle ekonomik gücü artan küçük kentlerde daha rahat ve hızlı şekilde yayılma olanağı bulmuştur. Bunda mutlak monarşinin güçlü baskısı ve sıkı denetiminin etkili olduğu görülmektedir.
      İlk süreli yayın yapan gazetenin adının ne olduğu ve hangi ülkede yayınlandığıyla ilgili çeşitli kaynaklar tarafından öne sürülmüş bilgiler mevcuttur. Bir kaynağa göre ilk gazete 1609’da Bremen Augusburg’da yayınlanan Avis Relation Oder Zeitung’dur. Bir diğerine göreyse, 1605’te Niuewe Tijdingen ismiyle yayınlanan gazetenin ilk gazete olduğu söylenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder