Her ülke, toplum olarak geçirdiği seneler içerisinde kendine ait bir bilinç ve buna bağlı olarak da belli özellikler geliştirir. Bu sayede o insanları daha kolay tanırız. Bunların yanı sıra bir de gelenekler vardır ki, o kültüre anlam katar. Elbette bu geleneklerin her zaman mantıklı olmasını bekleyemeyiz. İşte daha önce hiç duymadığınız ve dünyanın en ilginç gelenekleri.
Dünyanın En Tuhaf Gelenekleri
1. Tayland: Herkes anne-babasının biraz tuhaf hatta anlaşılması güç olduğunu düşünür. Bazen onların kendi aralarında özel bir dil geliştirdiklerini ve kasten sizin anlamamanızı sağlamaya çalıştıklarını düşünebilirsiniz. Fakat karar vermekte çok acele etmeyin. Çünkü Tayland Kraliyet ailesi sahiden de apayrı bir dille konuşuyor. Bu sayede ailenin konuştuğu her şey tam anlamıyla 'gizli' kalıyor. Şimdi isterseniz kendi ailenizle olan ilişkinizi bir daha düşünebilirsiniz.
2. İskoçya: Dünya insanları tarafından daha çok cimri olarak bilinen İskoçların farklı bir özelliği daha bu haberle ortaya çıkıyor. 'Hogmanay' olarak isimlendirdikleri yılbaşı öncesinde yaptıkları kutlamalar, İskoçlar'ın tuhaf yanlarını gözler önüne seriyor. Fıçıların içine zift ve talaş dolduruyorlar ve 'Clavie' ismini verdikleri bu nesneleri ateşe verip 'Clavie' yakma gecesini başlatmış oluyorlar. Alevler içinde yanan fıçılar, bulunulan kasaba boyunca dolaştırılıyor. Fıçılar sönene kadar da bu dönüşler devam ediyor. Bir rivayete göre fıçı içindeki yanıcı maddeler, cadıları uzak tutmak için konuluyor.
3. Botsvana: Dünyanın her yerinde olduğu gibi Botsvana'da da yeni yıl ve yeni yıl gelenekleri büyük önem taşıyor. Bu geleneklerden birine göre evli çiftlerin yeni yıla girildiği gece cinsel birliktelik yaşaması onlara şans ve zenginlik getiriyor, çift bereketli bir sene yaşıyor.
Dünyanın En Tuhaf Gelenekleri
4. Çek Cumhuriyeti: Bu zamana kadar pek çok şey içerisinde yüzmek istemiş olabilirsiniz. Çikolata, süt, alkol_ İşte Çek Cumhuriyeti'nde ilk ikisi olmasa da üçüncüsü gerçekleşebilir. Çünkü bu ülkede bira içinde yüzmek mümkün. Çek insanlarına göre bira vücuda, insan sağlığına çok iyi geliyor. Üstelik yalnızca bedensel değil ruhsal olarak da biranın olumlu etkileri olduğu fikrindeler. Bu yüzden de bira havuzları, Çek Cumhuriyeti'nde ciddi bir gelenek hâline gelmiş vaziyette. Tıpkı Asya'daki yeşil çay ve şarap banyoları gibi.
5. İspanya: İspanya'nın pek çok farklı ve ilginç geleneği olduğu, dünyaca bilinen bir gerçek. Boğa güreşleri bir yana, son zamanlarda tüm dünyanın da ilgisini çeken domates festivalleri, ülkede şaşırtıcı görüntülere sahne oluyor. Her sene Ağustos ayının son Çarşamba günü (biz olsak Cumartesi olsun deriz) domates festivali yapılıyor ve her taraf domates oluyor. Üstelik insanlar birbirlerine domates atmaktan da tuhaf bir haz duyuyor. Belki içlerindeki şiddeti bastırıyorlardır.
6. İtalya: İtalya makarnası, pizzasıyla meşhur bir ülkedir. Fakat onların da her zaman bu şeylerle beslendiğini düşünmek saçma olur herhalde. Yine de bu tuhaf geleneği tahmin etmiş olamazsınız. Çünkü Paskalya dönemi gelmeden 40 gün önce İtalya'nın Ponti bölgesinde yaşayanlar, malzeme olarak bin yumurtanın kullanıldığı bir omleti yiyor. Paskalya, yumurta, İsa ve bereket_ Elbette içsel bir bağ vardır.
Dünyanın En Tuhaf Gelenekleri
7. Moritanya: Tuhaf bir biçimde dünyada belirlenen kriterlerin tam tersi bu ülke için geçerli bir hâle gelmiş. En basitinden bir kız evlenmek istiyorsa en az 60, en fazla 100 kiloya gelmeli. Üstelik söz konusu kızlar yemek yemeyi reddeder ya da zayıf olmak istediklerini söylerlerse cezalandırılıyorlar. Tuhaf ve ilginç. Umarız yaşlandıklarında çok fazla sorun yaşamazlar.
8. Fransa: Fransa'da 25 Kasım çok çok özel bir gün olarak kutlanıyor. Bu gün içerisinde, tüm evlenmemiş kadınların azizesi olarak görülen Azize Catherine'e tapılıyor, sevgi gösterilerinde bulunuluyor. 25 yaşında ve bundan daha yaşlı olan genç kadınlar, bir an önce istedikleri gibi biriyle evlenebilmek için dua ediyor ve bununla beraber birbirlerine şapka hediye ediyorlar. Belki bizdeki 'başını bağlamak' deyimi onlara böyle yansımıştır.
Dünyanın En Tuhaf Gelenekleri
9. Kuzey Kore: Bahsedeceğimiz bu Kuzey Kore geleneği hem tuhaf hem de kısmen de olsa mantıklı. Bu ülkede kadınlar 25, erkeklerse 27 yaşlarına gelene kadar evlenemiyorlar. Bu durum kanunen yasaklanmış durumda. Yasalara göre bir kadın ya da erkek evlilik yoluna girmek istiyorsa üzerinde devlete dair hiçbir yükümlülüğün kalmamış olması gerekiyor. Küçük yaşlarda evliliklerin ve üzerine düşünülmeden gerçekleştirilen birleşmelerin yoğunlukla yaşandığı ülkemizde belki bizim de böyle bir kanuna ihtiyacımız vardır.
10. Güney Afrika: Güney Afrika, tüm dünyaca bilinen fakat haklı olarak kabullenilemeyen bir 'kabile' geleneğini hâlâ sürdürüyor. Evet, doğru tahmin, ülkede çok eşlilik yani poligami sistemi var. Bu da demek oluyor ki bir erkeğin ne kadar çok kadınla birlikteliği varsa o kadar iyi. Ne de olsa itibarı buna bağlı. Merak ederiz, acaba kadınlar için de aynı şey geçerli midir?
11. İngiltere: İngiltere kırsalı kartpostallarda gördüğünüz o sevimli, yeşil manzaralarıyla hep gidilesi bir yer olmuştur. İşte bu yeşilliklerin ortasında, bayırlardan aşağıya yuvarlanarak inen tuhaf bir şey görürseniz hiç şaşırmayın. Size doğru yaklaşan şey bir kalıp peynir ve o peyniri atma işi de aslında resmi olarak bir spor dalı. Yalnış okumuyorsunuz. İngiltere'nin bazı bölgelerinde peynir yuvarlama yarışı diye bir şey var. Yani kendinize oyalanacak yeni ve çok farklı bir spor bulmak istiyorsanız İngiltere'ye gitmeyi yakın dönem planlarınız arasına alabilirsiniz.
Dünyanın En Tuhaf Gelenekleri
12. Paraguay: Orta Çağ Avrupası'ndaki parlak zırhlarıyla düello yapan şövalyelerin öykülerini hepimiz okumuş, resimlerini hepimiz görmüşüzdür. Eğer bu tarihi dokuyu 21.yüzyılda hissetmek istiyorsanız Paraguay'a kısa bir yolculuk yapabilirsiniz. Çünkü ülkede insanlar hâlâ düello yapıyor. İlginç, sıra dışı ve biraz da ürkütücü bir gelenek olarak görülebilir. Ya da belki sizin hayallerinizi bu süslüyordur.
13. İzlanda: İzlanda'nın, belki de dünyanın en tuhaf yasası bu olabilir. Çünkü İzlanda'da köpek beslemek yasak! Türkiye'de bazen apartmanlarda yasak olarak konulan bu uygulamanın İzlanda'nın başkenti olan Reykjavik'te geçerli olması nasıl olup da hayvanseverleri harekete geçirmiyor hayret. Tabii bu kanun, hayvanların doğal ortamlarından uzaklaştırılıp kısıtlı alanlarda yaşatılmasını engellemek adına da yapılmış olabilir.
Dünyanın En Tuhaf Gelenekleri
14. Hindistan: Hindistan renkli insanlar ve renkli hayatlarla dolu çok ilginç bir ülke. Doğal olarak gelenekleri de bir o kadar ilginç. İşte bu gelenekler arasında öyle biri var ki kesinlikle o insanların renklerini ortaya çıkarıyor. Holi festivali adı verilen geleneksel bir festivalde herkes üzerine beyaz kıyafetler alıyor ve sanki 'kendin pişir kendin ye' tarzı bir etkinlik gibi eldeki toz boyalar karşıdaki insanların üzerine atılıyor. Böylece beyaz elbiseler renk katılmış oluyor. Kulağa eğlenceli gelmiyor mu?
15. Kolombiya: Kolombiya'da evlilikle ilgili oldukça tuhaf bir gelenek var. Bir çift evlendiğinde, gelinin annesi de ilk gecelerinde onları yalnız bırakmıyor ve gelinle damadın ilk ilişkilerine yatağın kenarından izliyor. Daha ne kadar tuhaflaşılabilir?
16. Hindistan: Hindistan'dan tuhaf fakat bu sefer renksiz bir gelenek daha. Hindistan'da gündelik temizlikçi olarak çalışan kadınlar, gittikleri evde yaşayan bekar erkeğin cinsel ihtiyaçlarını da gidermek zorunda.
Dünyanın En Tuhaf Gelenekleri
17. Laos: Laos'da İngilizler'in aşırı tutucu diyebileceği bir gelenek söz konusu. Bir fetişten yola çıkılarak mı böyle bir karara varılmış bilinmez ama burada kadınların ayaklarını herhangi bir surette göstermeleri yasak. Çünkü ayakların tahrik edici olduğuna inanılıyor.
18. Guam: Burada Türkiye'de bilinenlerin tam tersi faaliyet hâlinde. Guam'da bir bakirenin evlenmesi kabul edilebilir bir şey değil. İşte tam da bu yüzden buradaki genç kadınlar evlenmeden önce bekaretlerini para karşılığı bozduruyorlar.
19. İngiltere, Liverpool: İngiltere'nin bu asil ve zengin kentinde, eğer bir mağazanın vitrini karşısında çocuklar varsa vitrinle ilgilenen kişi bir mankenin üzerine kıyafet giydiremez ya da kıyafetlerini çıkaramaz.
20. Çin: Evlenecek çiftin erkek tarafı nikah öncesi bir astrologla görüşür ve ikili hakkında sorular sorar. Astrolog bu istek doğrultusunda çift için bir harita çıkarır ve bu harita damadın ailesince beğenilirse erkeğin doğum saat ve tarihi eklenerek kız tarafına gönderilir, aynı şeylerin onların da yapması istenir. Kız tarafına verilecek önemli hediyeler arasında ülkenin kültürünün mühim bir parçası olan çay da vardır. Düğün töreni öncesi yatağı hazırlayan kişi tahmin edilenin aksine erkektir, damattır. Bu hazırlık çerçevesinde yatağın üzerine portakal gibi meyveler ya da fıstık gibi kuruyemişler konulur ve çocukların burada oturmasına izin verilir. Çünkü çocuklar çiftin üretkenliğini, doğurganlığını temsil eder. Klasik beyaz gelinliğin yanı sıra gelin kırmızı bir duvak örtmek ve kırmızı ayakkabı giymek zorundadır. Çin'de yedinci ayın son on beş gününde evlenilmez çünkü bu dönemde cehennem kapılarının sonuna dek açıldığına ve burada sıkışmış kötü ruhların dışarı kaçtığına inanılır.
Dünyanın En Tuhaf Gelenekleri
21. İsrail: Yahudiliği benimsemiş olan ülkede düğün gelenekleri de din doğrultusunda yapılır. Düğün töreni öncesi gelin ve damat, içinde cam kırıkları olan bir örtüye basar. Bu durum, Kudüs'teki ilahi tapınaklarının kaybolmasını temsil ettiğinden bir gelenek olarak süregelmektedir. Kırılan camlar aynı zamanda hayatta hem mutlulukların hem de üzüntülerin yaşanabileceğini sembolize ediyor.
22. İskoçya: İskoçya için ilginç bir gelenek daha! İskoçya'da düğünden bir önceki gece gelin ailesinin arasına oturuyor ve ayaklarını uzatarak herkesin onları yıkamasını ister. Bu geleneğin anlamı, yeni evlenecek çiftin evlilik yolunda temiz adımlar atması. Gelinin ayaklarıyla ilgili ilginç bir tüyo daha. Düğün sırasında gelin ayakkabısının (her iki tekin de) içine bozuk para koyar.

http://www.enteresan.com/haber/dunyanin-en-tuhaf-gelenekleri.d3.4.1.html