4 Ekim 2013 Cuma

İLK İŞ GÜNÜ ÖNCESİNDE BİLMENİZ GEREKENLER

İLK İŞ GÜNÜ ÖNCESİNDE BİLMENİZ GEREKENLER

 

İlk iş öncesi bilmeniz gereken 10 şey


Üniversiteden mezun oldunuz ve ilk işinize kabul edildiniz. İşe başlamadan önce bilmeniz gereken 10 şeyi sizin için derledik.
Üniversitede öğretilmeyenler
Üniversitede tüm derslerinizi başarıyla tamamladınız ve diplomanızı aldınız. Ancak gerçek iş dünyası kitaplarda anlatılanlardan biraz daha farklı olacaktır. Özellikle insan ilişkileri iş dünyasının en çetin konularından biridir. Ofisteki ilk gününüzde elbette birileriyle tanışacaksınız. Ancak 5 dakika içerisinde "arkadaş" olup tüm hayatınızı anlatmanıza gerek yok. Tavrınızı belirleyerek ofise girin.
Kıyafet seçimi
Üniversitede giydiğiniz kıyafetlerin pek çoğu ofiste giyilebilecek türden olmayabilir. Hiç yoktan yepyeni bir gardırop oluşturmak kolay olmayacak. Belirli bir bütçeyle değişik kombinler yapabileceğiniz parçalar almaya özen gösterin.
İlk günde etki yaratmak
Bugüne kadar en stresli görüşmeniz iş mülakatı olabilir. Ancak işinizdeki ilk gününüz hiçbirinin eline su bile dökemez. İlk günden çizeceğiniz tablo sizin karakterinizi ortaya koyacaktır. Mesafeli, hevesli ve öğrenmeye açık bir görüntü ilk izlenim için iyi olacaktır.
Bir anda işlere gömülmek
Yeni bir işe başladığınızda göreceksiniz. Kendinizi ilk günden bir iş yığınının içinde bulabilir ve panikleyebilirsiniz. Bu durumda en doğru davranış bilmediğiniz yerlerde danışmak, işleri önceliklerine göre sıraya koymak ve yavaş ama etkin bir şekilde çözümlemektir.
Ofiste arkadaş edinmek
İlk iş günü öncesinde sizi en çok heyecanlandıran şeylerden biri de kimlerle çalışacağınız olacaktır. Ofiste ilk gününüz biraz yalnız geçebilir. Ancak zamanla özellikle molalarda ve öğle aralarında sohbet ettiğiniz kişi sayısı artacaktır.
Patronunuzun istediğini sandığınız şeylere dikkat
Bir hata yaptığınızda en ince detayına kadar açıklama yapmayın. Üzerinde çalıştığınız projenin her adımını müdüre rapor etmeniz gerekmez. Toplantılarda herkes onay verse de müdürün görüşlerine onay vermek zorunda hissetmeyin. Müdürler mantıklı açıklama yaparak itiraz edenleri onaylayanlardan daha çok sever.
Kimleri arkadaş olarak seçmek gerekir
Ofiste arkadaş olarak seçmeniz gereken kilit kişiler vardır. Ofisin en sosyali, çekmecesi abur cuburla dolu birisi, bilgi işlem gurusu, en gönüllü çalışanı, sizi teşvik edecek birisi ve ofise sizden sonra başlamış kişi kesinlikle bu grupta olmalıdır. Böylece ofis hayatı çekilebilir bir hal alacaktır.
Ofisin işgüzarı olmamak
Tüm işleri zamanında bitiren ancak kimseyi zorda bırakmayan biri olmak kolay değildir. Kendinizi gösterirken işgüzarlık yaptığınızda sevilmeyen biri olabilirsiniz. Sizinle birlikte bir kaç kişiye verilen bir iş olduğunda ve diğerlerinin bitirmediğinden emin olduğunuzda müdürün odasına gidip "Ben tamamladım" demek dışlanmanıza neden olabilir. Bireysel işlerdeki hızınızı ekip işlerinde de devam ettirin ancak son noktayı koyar koymaz müdürün kapısında bitmeyin.
Eleştirilere verilecek tepkiler
Pozitif şeyler duymak güzeldir. Ancak eleştirilere doğru tepki vermek maharettir. Öncelikle daha ilk cümlede şaşırmayın. Sakince dinlediğinizde eleştiriyi bütün olarak görebilirsiniz.
İlk yıl planı
İş hayatınızdaki ilk yılınızda her çevreden kişiyi tanımaya çalışın ancak kendinize yakın biri de seçin. Projelerde fikir alabileceğiniz, zor durumlarda sizi kurtarabilecek ve elbette bunların karşılıklı olacağı biri uygun olacaktır. Ofiste kahve veya çay yapana her daim hürmet edilir. Bir bardak sıcak kahvenin kimlerle sohbeti ilerletmenize yardımcı olabileceğine inanamazsınız. İlk yıl iş hayatını tanıyacağınız bir süreç olacağından kendinizle ilgili her şeyi anlatmamaya çalışın. Zira iş arkadaşlıklarının dostluğa dönüşmesi gerçekten zordur. Samimi ancak mesafeli olmak size fayda sağlayacaktır.
Kaynak: http://www.milliyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder