15 Şubat 2013 Cuma

KAPADOKYA

KAPADOKYA'DA DOĞAL ÇEVRE
Bu bölüm Kapadokya'nın doğal çevresini inceleyecektir. Bu bağlamda, bölgenin iklim, toprak ve jeolojik yapısı, bitki örtüsü, yaban hayatı ve yeryüzü şekilleri tartışılacaktır. Ayrıca, bölgenin arazi dağılımı ve kullanımına doğal çevre kapsamında değinilecek, çevre sorunları ve halk sağlığı ile İlgili değerler irdelenecektir.
Jeolojik Yapı
Kapadokya Bölgesi'ndeki Erciyes, Hasandağı, Melendiz ve Güllüdağ jeolojik devirlerde aktif birer volkan durumundaydı. Volkanların püskürmeleri, Üst Miyasen'de (10 milyon yıl önce) başlayıp Holosen'e (günümüze) kadar sürmüştür. Neojen gölleri altındaki yanardağlardan çıkan lavlar, platoda göller ve akarsular üzerinde 100-150 m. kalınlığında, farklı sertlikte bir tüf tabakası meydana getirmiştir. Bu tabakanın yapısında tüfun dışında, tüffit, ignimbrit tüf, lahar, volkan külü, kil, kumlası, marn, aglomera ve bazalt gibi jeolojik kayaçlar da bulunmaktadır.
Ana kayalardan püsküren maddelerle şekillenen plato, şiddeti daha küçük volkanların püskürmeleriyle sürekli değişime uğramıştır. Üst Polisen'den başlayarak, başta Kızılırmak olmak üzere akarsu ve göllerin bu tüf tabakasını aşındırmaları nedeniyle bölge bugünkü halini almıştır.
Nevşehir ili alanında hakim olan jeolojik yapı neojendir. Bunun dışında Kızılırmak'ın güney bölgesinin jeolojik yapısını bazalt ve mezozoik tabakalar, ırmağın kuzey bölgesini oligo-miyosen, eosenflis, metamorfık seri ve granit tabakalar oluşturur.
"Peribacası" diye adlandırılan oluşumlar, vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulmasıyla yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarında bulunan şapka sayesinde aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır. Daha çok Ürgüp civarında bulunan şapkalı peribacaları, konik gövdelidir ve tepe bölümlerinde bir kaya bloku yer almaktadır. Gövde tüf, tüffit ve volkan külünden ibaret bir kayaçtan, şapka kısmı ise lahar ve ignimbrit gibi sert kayaçlardan oluşmaktadır. Yani şapka, gövdeye oranla daha dayanıklı bir kaya türüdür. Bu, peribacasının oluşumunun ilk şartıdır. Şapkadaki kayanın direncine bağlı olarak peribacalan uzun veya kısa ömürlü olabilmektedir.
Kapadokya'da erozyonun meydana getirdiği diğer peribacası tipleri ise, konili, mantar biçimli, sütunlu ve sivri peribacalarıdır. Peribacaları en yoğun biçimde Ürgüp- Uçhisar- Avanos üçgeni arasında kalan vadilerde ve Ürgüp-Şahinefendi arasındaki bölgede görülmektedir.
Peribacalarının dışında, vadi yamaçlarında yağmur sularının oluşturduğu ilginç kıvrımlar bölgeye ayrı bir özellik katmaktadır. Bazı yamaçlarda görülen renk çeşitliliği, lav tabakalarının ısı farkından kaynaklanmaktadır. Bu oluşumlar, Uçhisar, Çavuşin- Güllüdere, Göreme-Meskendir, Ortahisar- Kızılçukur ve Pancarlık'ta görülmektedir.
Deprem durumu açısından Nevşehir, 3. derecede tehlikeli deprem bölgesinde bulunmaktadır. Kırşehir ve Kayseri gibi bölgesel deprem sahalarının tesirinde kalabilir. Avanos, Özkonak, Göynük, Sanlar, Hacıbektaş, Kozaklı, Karahasanlı, Ürgüp, Aksalur, Mustafapaşa, Ortahisar yerleşim yerleri ise 3. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir.
iklim
Nevşehir, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçen tipik bir karasal iklime sahiptir. İlde 1980 - 1997 yılları arasında yapılan ölçümlerden elde edilen bilgilere göre ortalama sıcaklık değeri 10.6 derecedir. Nevşehir'de don mevsiminin (sıcaklığın sıfır derecenin altına düşmesi) başlangıcı, en erken 24 Eylül, en geç l Aralık ve ortalama 26 Ekim olarak tespit edilmiştir. Don mevsiminin bitiş tarihi, en erken 28 Mart, en geç 15 Mayıs ve ortalama olarak da 14Nisan'dır.
İldeki en yüksek sıcaklık değeri 18 Temmuz 1962'de 37.6 derece olarak ölçülmüştür. En düşük sıcaklık ise 4 Şubat 1960 tarihinde -23.6 derece olarak ölçülmüştür. Yerden 5 cm yükseklikteki en düşük sıcaklık, 3 Şubat 1992 tarihinde -36.7 derece olarak tespit edilmiştir.
Yağış miktarına bakıldığında, yaz aylarının (Temmuz-Ağustos) ve sonbahar aylarının (Eylül-Ekim) genellikle yağışsız ve kurak geçtiği görülmektedir. 1960-1997 yılları arasında yapılan ölçümlere göre, ildeki ortalama yıllık yağış 429.4 kg/m3'tür. Bu yıllar arasında belirlenen en düşük toplam yağış miktarı 289.3 kg/m3'tür. En yağışlı yıl olan 1962'deki yağış miktarı ise 570.1 kg/m3 olarak ölçülmüştür. Aynı dönem içinde yapılan değerlendirmeye göre 141.9 kg/m3 ile 1990 Mayıs'ı en yüksek yağışlı ay olmuştur. İklimin niteliği itibarıyla kış ve bahar aylarında nem oranı daha yüksektir. Yaz aylarında bu oran düşmektedir. 1960-1997 yılları arasında ortalama nem oranı %60.6 olmuştur.
Genel olarak ele alındığında kış ve bahar aylarında güney ve batı rüzgarları, yaz aylarında ise kuzey ve doğu rüzgarları hakimdir. Bu nedenle yaz aylarında "kavurucu" denilebilecek sıcaklar çok yaşanmaz. 1960-1997 yılları arasındaki en şiddetli rüzgarın 1968 yılı Mart ayında, balı-güneybatı yönünde, saatte 125.3 km. hızla ve kasırga biçiminde estiği tespit edilmiştir.
1965-1997 yılları arasında yapılan ölçümlere göre ildeki güneşlenme oranı süresi için belirlenen oran %58'dir. Sözü edilen dönemde ildeki en yüksek kar kalındığı, 64 cm ile 2 Şubat 1992 tarihinde ölçülmüştür.
Toprak Yapısı
Nevşehir toprakları volkanik tüllerden meydana gelmiştir. Dolayısıyla geçirgen bir nitelik taşımaktadır. Tarım topraklarının %85'i tınlı, %9'u kîlli-tınlı, %2'si killi ve %4'ü kumlu yapıya sahiptir.
Kozaklı, Gülşehir'in batısı, Derinkuyu ve çevresi, Avanos'un kuzeyi her türlü tarıma uygun 1., 2. ve 3. sınıf arazileri içermektedir. Ürgüp ve çevresi ile il merkezinin büyük bir kısmında 6. sınıf topraklar vardır. Bu topraklar tarıma elverişli olmadığı için bu alanlarda ancak vadi içerisinde ekim yapılabilmektedir.
Nevşehir bölgesinde karakterlerine göre 5 çeşit toprak vardır. Bunlar kahverengi, regosal, kırmızı kahverengi, kireçsiz kahverengi ve alüvyal topraklardır.
Kahverengi Topraklar: Orta Anadolu'nun yaygın toprak türünü oluşturan kahverengi topraklar, Nevşehir'de de geniş alanları kaplamaktadır. Bu toprakların büyük bölümünde tahıl ekimi yapılmaktadır. Organik madde ihtiva eden bu topraklarda doğal vejetasyon, orta boylu çayır otlarıdır.
Regosal Topraklar: Kahverengi topraklardan sonra ildeki en yaygın toprak grubu regosal topraklardır. Volkanik karakter taşıyan bu topraklara özellikle Ürgüp-Nevşehir yöresinde rastlanmaktadır. Doğal vejetasyon çayır otları ve gevenler olmakla birlikte, eğimin müsait olduğu yerlerde sebze tarımı da yapılabilmektedir.
Kırmızı Kahverengi Topraklar: Genel özellikleri itibarıyla kahverengi topraklara benzemektedir. Sıcak iklimin yol açtığı oksitlenme nedeniyle kahverengi topraklar kırmızımsı bir renk almaktadır. Bu toprakların büyük bölümünde bağcılık ve bahçecilik yapılmaktadır.
Kireçsiz Kahverengi Topraklar: Kahverengi topraklarda genel olarak üstte organik madde, altta ise kireç birikimi görülür. Kireçsiz kahverengi topraklar ise kalın bir üst tabaka ve kil birikimli bir alt tabakadan oluşur. Doğal vejetasyon seyrek çalılardır.
Alüvyal Topraklar: Tarımsal açıdan çok önemli olan bu genç topraklar, yüzey sularının taşıdığı sedimentlerle oluşmuştur. Genellikle sorunsuz ve verimli topraklardır.
Nevşehir'de yukarıda belirtilen toprak türleri dışında, podzolik topraklara, organik topraklara, çorak topraklara ve kahverengi orman topraklarına da rastlanılmaktadır. Fakat bunlar küçük alanları kaplayan, ihmal edilebilir toprak gruplarıdır
Bitki Örtüsü (Flora)
Karasal bir iklime sahip olan Nevşehir'deki hakim bitki örtüsü, bozkır bitkilerinden oluşmaktadır. Yüzyıllardır süren olumsuz insan etkileri sonucu ormanlar yok edilmiş, geniş alanlar bozkıra dönüşmüştür. İlkbaharın getirdiği yağmurlarla yeşeren bozkır bitkileri Haziran'dan itibaren kurumaya yüz tutmaktadır. Bu bitkilerin başlıcaları, gevenler, kekik türleri, üzerlik, sığır kuyruğu, çayır otları, greminealar, pürenler, sütleğenler, dikenler, karamuk ve kuşburnu gibi çalımsı bitkilerdir. Genelde dikenli olan bu bitkiler, çeşitli sıvılar salgılamaktadır.
Nevşehir'de geniş ve verimli nitelikte ormanlar olmamasına rağmen, ilin çeşitli yörelerinde orman olarak kabul edilen bitki toplulukları mevcuttur. 9200 ha civarındaki ormanlık alanlara hakim olan ağaç türü meşedir. Bunun yanısıra, ardıç türleri, alıçlar ve ahlatlar ile ağaçlandırma alanlarında yetişen karaçam, sedir, akasya, akçaağaç ve dişbudak diğer ağaç türleridir. Ormanlık alanlar, Nevşehir'in doğusuyla Oyludağı, Karşı dağı ve Aşıklı dağında, batı ve güneybatıda Kurugöl, Doğala, Topaç, Acıgöl, Tepeköy, Alacaşar, Basansarnıç, Tatlarin gibi yerleşim merkezleri etrafında, Ürgüp ilçesinin Topuz ve Hodul dağlarında, Gülşehir'in Hırka dağında ve Avanos'un Ziyaret dağında yer almaktadır.
Ağaç Türlerinin İlçelere Göre Dağılımı ve Yayılma
İlçeler Meşe Alıç Ardıç Karaçam Sedir Ahlat Diğer Yayılım Alanı (ha)
Merkez X 939.5
Acıgöl X X X 1034.5
Avanos X X X X 4875.5
Derinkuyu X 383.5
Ürgüp X X X X 961.5
Gülşehir X X X X 697.0
Hacıbektaş 282.0
Kozaklı 50.0
Toplam
9.232.5
Toplam orman alanlarının 582 ha'ı baltalık, 43.5 ha'ı korudur. Bunlar verimli ve üretime uygun orman alanlarıdır. Geriye kalan 8557 ha ise bozuk koru ve bozuk baltalık ormanlarıdır. Bunların yanısıra ilin doğal bitki örtüsünü, vadi boylarında görülen söğüt, kavak, ceviz gibi ağaç türleriyle geniş alanlara yayılmış badem, elma, armut gibi ağaç türleri tamamlamaktadır.
Yaban Hayatı (Fauna)
Kapadokya'nın merkezi olan Nevşehir ili ve çevresinin yeşil, sulak alanlarında yaşayan değişik hayvan türlerinin yanısıra, çorak ve kurak alanlarda yaşayan ve bulundukları ortamda kendilerini çok iyi gizledikleri için varlıklarını pek göstermeyen hayvanlar da bulunmaktadır.
Örneğin, tüf kayaları arasında yaşayan, yöre halkının "kaya kertişi" adını verdiği Avrupa'nın ikinci büyük kertenkelesi Ağama Stellio ve bir gece hayvanı olarak tanınan ve aslında çöllerde yaşayan Arap Tavşanı bu bölgeye özgü hayvanlar arasında yer almaktadır.
Yörede, Nevşehir boz yılanı, kaplumbağa, kartal, puhu ve baykuş gibi hayvanlar da yoğun olarak bulunmaktadırlar. Son yıllarda, güneyden Toros dağları tarafından gelen yaban domuzlan da Ürgüp-Kayseri arasındaki alanda küçük koloniler oluşturmaya başlamışlardır, ti sınırlan içindeki Gökçetoprak baraj alanında balıkçıl, turna gibi değişik göçmen kuş türleri, sürdürdükleri periyodik hayatla önemli bir zenginlik oluşturmaktadırlar. Ayrıca, Kızılırmak'ta ve ildeki diğer baraj ve göietlerdeki sazan, yayın, levrek, çapak gibi balıklar büyük bir popülasyona sahip olup, balık avcılığı için uygun bir ortam yaratmaktadır.
Barındırdığı böcek ve kelebek türleri bakımından Nevşehir Anadolu'nun en zengin yörelerinden biridir. Araştırmalara göre, Nevşehir kırsalında 100 civarında gündüz kelebeği türü yaşamaktadır. Yörede yaşayan gece kelebeği türlerinin sayısı ise bunun bir-iki katıdır. Bölgenin doğasına özgü, dünyada sadece Nevşehir'in kırsal alanında ve Kapadokya Bölgesi'nde yaşayan "Zygaena Kapadokia" adlı kelebek türü, kelebek koleksiyoncuları arasında aranılan türlerden biri olarak bilinmektedir.
Yeryüzü Şekilleri
Nevşehir il alanı, Orta Anadolu'daki Erciyes, Melendiz ve Hasandağı gibi eski yanardağların kül ve lavlarının yığılmasıyla oluşan geniş bir plato üzerinde yer almaktadır. Kızılırmak ve onu besleyen diğer küçük akarsuların açtığı derin vadilerle plato bugünkü görünümünü kazanmıştır. İlin hakim yeryüzü şekilleri yayla özelliği taşımaktadır. Dağlar ve ovaların kapladığı alan nispeten azdır. İl alanının yandan fazlasını (% 53.6) platolar, dörtte birini (% 25) ovalar oluşturur. %18.5 oranındaki bir alanı kaplayan dağlar ise Kızılırmak vadisinin kuzey ve güneyine serpilmiş durumdadırlar.
Dağlar
Nevşehir'deki dağların oluşumu III. Jeolojik zamana rastlar. Alp kıvnmlaşması sırasında Kuzey Anadolu ve Güney Anadolu dağlan şekillenirken ortaya çıkan sıkışmalarla Orta Anadolu'da yükselme ve çökmeler meydana gelmiştir. Çöken kesimde yer alan Nevşehir topraklan, IH. Jeolojik zamanda göl suları altında kalmıştır. Daha sonra yörede yoğun volkanik ve tektonik hareketler olmuş, il alanının önemli bir bölümü lav ve tüflerle kaplanırken diğer yandan yeni kırılmalar ve püskürtmelerle dağlar şekillenmiştir. İldeki başlıca dağlar Erdaş Dağı, Hodul Dağı, Kızıl Dağ, Hırka Dağı, Oylu Dağı, Kermil Dağı, Uçhisar (Akdere) Dağı, Topuz Dağı ve Ziyaret Dağı'dır.
Erdaş Dağı: 1982 m. yüksekliğindeki bu dağ ilin en yüksek noktasıdır. Nevşehir'in güneybatısındaki bu dağ, Niğde topraklarında geniş ve yüksek kütleler oluşturan Melendiz ve Hasandağı eteklerine kadar uzanan Kızılırmak platosu üzerindedir. Bir yanardağ olan Erdaş kütlesi, genellikle %20'nin üzerinde bir eğime sahiptir. Dağ, iklim bakımından sert, toprak bakımından da sığ olduğu için çıplak bjr görünüme sahiptir.
Hodul Dağı: En yüksek noktası 1949 m. olan bu dağ sırası, ilin doğusunda yer alır, Derinkuyu ilçesinin doğusundan başlayan sıra, daralıp genişleyerek doğu ve kuzeydoğu yönünde uzanır. Kızılırmak'a karışan akarsuların açtığı vadilerle derin bir biçimde parçalanan dağ, volkanik bir yapıya sahiptir. Erciyes yanardağının püskürttüğü lav ve tüflerin birikmesiyle meydana gelmiştir. Aynı zamanda Nevşehir-Kayseri sınırını çizen Hodul dağı, akarsu vadileri ve çöküntü alanlarının yakınında %20'nin üzerinde eğimli yamaçlara dönüşmektedir. Genellikle bitki örtüsünden yoksun olan dağın eteklerine doğru bozuk ardıç, meşe, alıç, ahlat gibi ağaç türleri İle bazı otsu bitkilere rastlanmaktadır.
Kızıldağ: İlin kuzeyinde Kozaklı yöresi ile Kızılırmak vadisini birbirinden ayıracak şekilde doğu-batı yönünde uzanan bu dağ 1.768 m. yüksekliğindedir. Doğal örtüsü bozkır bitkilerinden oluşmaktadır.
Hırka Dağı: Yüksekliği 1.683 m. olan bu dağ, ilin kuzeyinde Gülşehir ile Hacıbektaş arasında yükselmekte ve doğu-batı yönünde Kızılırmak vadisine paralel olarak uzanmaktadır. Zirvesi çıplak ve kayalık olan dağın eteklerinde bozkır bitkileri, kuzey yamaçlarında ise meşe ormanları görülmektedir.
Oylu Dağı: Nevşehir'in doğusunda kalan Oylu Dağı, l.642 m. yüksek l iğindedİr. Uzun yıllar eğimi az olan yamaçlarında ve üzerindeki düzlüklerde tarım yapılmıştır. Bitki Örtüsü, bozkır bitkileri yanında meşe, ardıç, alıç, ahlat gibi ağaçlardan oluşmaktadır,
Kermil Dağı: Nevşehir'in doğusunda, Ürgüp yolu kenarındadır. En yüksek noktası l .486 m. ile Beşik Kaya ve l .516 m. ile Çıplak Tepe'dir. Genellikle bitki örtüsünden yoksundur ve tüf tabakası açığa çıkmaya başlamıştır.
Uçhisar (Akdere) Dağı: Kermiî dağının güneybatısında aynı silsile üzerinde yer almaktadır. Bitki örtüsünden tümüyle yoksun olan dağ 1.543 m. yüksekliğindedir.
Topuz Dağı: Ürgüp'ün doğusundan başlayarak bir sıra halinde Hodul Dağı'na kadar uzanır. Ortalama yüksekliği l .600 m. olan dağ, birçok tepeden meydana gelmektedir. Üzerinde yer yer meşe toplulukları yanında ahlat, alıç, ardıç gibi ağaç türleri ile bozkır bitkileri bulunmaktadır.
Ziyaret Dağı (İdiş Dağı): En yüksek noktası 1.581 m. olan dağ, ortalama %50 eğime sahiptir. İlin kuzey doğusunda yükselen bu dağ silsilesinin güney ve doğu kenarı Kızılınnak'a dayanır, Ziyaret dağı genel itibarıyla bitki Örtüsünden yoksundur. Kuzey yamaçlarında meşe topluluklarına rastlanmaktadır. Son yıllarda gerçekleştirilen ağaçlandırmalarla bitki Örtüsü bir ölçüde zenginleşmiştir.
Bu dağların yanısıra, ilin genel yapısına uygun, "kepez" diye tabir edilen, volkanik hareketler sonucu oluşmuş düz tepeler de vardır. Akkepez, Karakepez, Ortakepez, Bucakkepez bunların başlıcaları olarak sayılabilir.
Platolar
Nevşehir coğrafyasının yarısından çoğu platolarla kaplıdır. III. Jeolojik zamanın sonlarında ve IV. Jeolojik zamanın başlarında ortaya çıkan kıvrılma-sıkışmalar ve volkanik hareketler sonucunda, daha önceden neojen gölleri altında olan il alanı yükselmiştir. Doğudaki Erciyes, güney ve güneybatıdaki Melendiz ve Hasandağı gibi yanardağlardan çıkan lavlar çevreye yayılarak geniş platolar oluşturmuştur. Bu platolar Kızılırmak tarafından yarılarak bugünkü görünümünü kazanmıştır. Akarsuyun taşıdığı önem dolayısıyla İl topraklarındaki platoların tümüne birden Kızılırmak Platosu adı verilmektedir.
1500 metreye kadar çıkan yükselti basamaklarına dizilmiş olan bu platolarda eğim, genel olarak % 20'nin altındadır. Bu eğim, akarsu vadilerine yakın bölümlerde % 20'nin üzerine çıkabilmektedir. Yaz aylarının sıcak ve kurak geçmesi, ayrıca kış ve ilkbahar yağışlarını yeterli düzeyde alamaması nedeniyle bu topraklar genellikle çıplaktır. İlkbaharda yeşillenen ve çiçeklenen bozkır bitkileri sıcaklarla birlikte kurumaktadır. Geniş platolarına rağmen Nevşehir, zengin otlakları olan yaylalara sahip değildir. Bu nedenle hayvancılık da gelişmemiştir. Mera niteliğindeki düşük yükseltili platoların bazılarında nadasla kuru tarım yapılmaktadır.
Akarsular
Nevşehir İli, jeolojik yapısı nedeniyle akarsu bakımından fakirdir. Akarsular, faydalanılmaya imkân vermeyecek ölçüde derinden akmaktadır.
İlin belli başlı akarsuyu Kızılırmak'tır. Kızılırmak, Nevşehir volkanik kütlesi önünden kuzeybatıya doğru yön değiştirerek akan tek akarsudur. Uzunluğu 1355 km.'dir. İki tarafında yükselen biri volkanik, diğeri strüktürel yaylalar arasında serilen geniş ve çıplak bir vadinin içinden akmaktadır. Arazi yapısı nedeniyle bu yörede çok su kaybetmektedir. Buna karşılık akışını etkileyecek ve onu besleyebilecek bir kol almamaktadır. Değişik topraklı yerlerden geçtiği için daima bulanık bir suya sahiptir. Derinden akması dolayısıyla sulama işlerinde pek kullanılamamaktadır.
Baraj ve Göller
İldeki baraj göletler, Avanos, Gülşehir, Hacıbektaş ve Kozaklı İlçelerinde bulunmaktadır.
Yalıntaş Göleti 10.000.000 m3'lük su toplama havzasıyla yüksek kapasiteli bir gölettir. Kaynağını Gökçetoprak Çayı'ndan alan gölet Gülşehir ilçesi sınırları içerisindedir. Diğer göletlerin kapasitesi 2.500.000 m3'ten küçüktür.
Bölgede biri henüz tamamlanmamış dört baraj bulunmaktadır: Ayhanlar, Doyduk, Tatlarin ve Damsa Barajları. Su kapasitesi en fazla olan 39.500.000 m3 ile Avanos'daki Ayhanlar Barajı'dır. Bu baraj kaynağını Kızılöz Deresi'nden alır. Acıgöl'de bulunan Tatlarin Barajı kaynağını Derinöz-Acıöz'den alır. Ürgüp İlçesi sınırları içerisinde olan Damsa Barajı ise Damsa Çayı'ndan kaynağını alır ve 7.120.000 m3 su kapasitesine sahiptir.
Nevşehir'deki Baraj ve Göletler
İlçe Adı Su Kaynağı Su Toplama kapasitesi (m3)
Acıgöl Tatlarin Barajı Derinöz-Acıöz 2.210.000
Ürgüp Damsa Barajı Damsa Çayı 7.120.000
Gülşehir Bölüküren Göleti BöIUkörenÖzü 1.338.000
Gülşehir Yalıntaş Göleti Gökçetoprak Çayı 10.000.000
Gülşehir Tuzköy Göleti Derinöz Deresi 2. 152.000
Hacıbektaş Kumtepe Göleti Kızılöz Çayı 1.386.000
Hacıbektaş Karaburna Göleti Akçataş deresi 1.490.000
Avanos Ayhanlar Barajı Kızılöz deresi 39.500.000
Kozaklı Doyduk Barajı Kalecik deresi İnşaat Halinde
Kaynak: Nevşehir il Yıllığı, 1998, s. 9.
Vadiler
Nevşehir'deki yeryüzü şekilleri açısından vadiler önemlidir. Volkanik lav ve tüflerden oluşan kesimlerde akarsular dar oluklar açmıştır. Vadiler dar ve dik olduğundan verimli ovalar çok sınırlıdır.
İlin en önemli vadisi, Kızılırmak vadisidir. Göreme vadisi, Karacaören vadisi ve Damsa vadisi, bu vadiye dikey inen diğer vadilerdir.
Orta Anadolu Platosu'nun Nevşehir sınırları içinde kalan kısımları, Kızılırmak tarafından doğu-batı yönünde yarılmıştır. Türkiye'nin en uzun ve önemli vadilerinden biri olan Kızılırmak vadisinin Avanos ve Gülşehir'de genişlik kazanması, vadide dar ovalar meydana getirmiştir. Kızılırmak vadisine kuzeyden ve güneyden çok sayıda yan vadi açılmaktadır. Bunların tamamı akarsular tarafından oluşturulmuştur.
Ovalar
Nevşehir'in en büyük ovası Derinkuyu ovasıdır. Kızılırmak vadisi, il alanı içinde yer yer genişlese de hiçbir yerde ova sayılabilecek düzlükler oluşturmamaktadır. İlin güneydoğu ucunda yer alan Derinkuyu, Konya kapalı havzası içinde yer almaktadır. Yöreden doğuya doğru çok sayıda küçük vadi açılmakta ve bu vadilerin tabanları Derinkuyu yöresinde birleşerek geniş düzlükler meydana getirmektedir.
Derinkuyu ovası, güneye doğru eğimlidir ve çok sayıda küçük akarsuyun taşıdığı alüvyonlarla kaplıdır. Akarsular yaz aylarında tamamen kuruduğundan, ovanın yüzey sularıyla sulanma imkânı kalmamaktadır. Son yıllarda, DSi ve Köy Hizmetleri'n in çalışmalarıyla ovanın bazı bölümlerinin yer altı sularıyla sulanması yoluna gidilmektedir. Ova, Derİnkuyu'dan Kuyulutatlar Köyü'ne kadar yaklaşık 20 km uzunluktadır. Orta kesimindeki genişliği 16 km'ye kadar çıkmaktadır,
Kızılırmak'ın kuzeyinde ve güneyinde, vadi tabanındaki doğu-batı doğrultulu tarım alanları Nevşehir'in kıyı ovalarıdır. Ancak, bu taban toprakları sadece iki yerde ova niteliği kazanabilmektedir. Kızılırmak vadisinin genişlediği Avanos civarında alüvyal ve kolüryal topraklarla kaplı geniş alanlar ortaya çıkmıştır. 10 km. boyunca uzanan bu kıyı ovanın genişliği 2-3 km'dİr. Avanos yakınında, güneyden Kızılırmak'a açılan yan vadiler boyunca uzanır ve genişliği 6 km'ye kadar çıkar. Alüvyon topraklarla kaplı ve verimli kısım da burasıdır. Küçük olmasına karşılık, sanayi bitkileri ve yumru bitkiler üretimi açısından önem taşımaktadır.
Diğer kıyı ovası Gülşehir civarındadır. Burada Kızılırmak tabanı yeniden başlar ve yaklaşık 12 km. uzunluğunda, 2-4 km. genişliğinde bir kıyı ovası oluşturur. Ova alüvyal ve kolüvyal topraklar içermektedir.
Nevşehir'de bu ovalar dışında, taban topraklarında ve platolar arasında genellikle kuru tarımın yapıldığı çok sayıda düzlüklerle karşılaşılmaktadır. Ova sayılabilecek genişlikte olmasa da modem tarım tekniklerinin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte bu alanların önemi artmıştır.
Yeraltı Kaynakları
Nevşehir'de ekonomik bakımdan önem taşıyan yeraltı kaynakları, linyit, perlit, tuz ve oniks yataklarıdır. Gülşehİr'in Arafa yöresindeki linyit yataklarının toplam rezervi 3 milyon tondur. Aynı kesimde toplam barit rezervi ise 2500 ton dolayındadır. Avanos civarında (Kayaharmam, Topraklı ve Dölek) toplam rezervi 1.800.000 tona ulaşan linyit yatakları ve bir milyon ton jeolojik rezervli mermer (oniks) yatakları mevcuttur. Acıgöl ve Derinkuyu'nun Büyükgüllü ve Bozdağı yörelerinde de nitelikli perlit yatakları bulunmaktadır.
Gülşehir'e bağlı Tuzköy yakınlarındaki 50 milyon ton rezervli tuz yataklarının bir bölümü Tekel tarafından işletilmiş, ancak bir süredir üretime ara verilmiştir.
Ayrıca, Nevşehir çevresinde, iyi blok verebilen kesimlerde tüllerden kesme taş şeklinde inşaat malzemesi üretimi yaygındır.
Nevşehir'de Barit (Ba), Jeotermal Sahalar (Jtm), Kaolen (Ka), Kaya tuzu (Na), Kum-çakıl (Kem), Kükürt (S), Perlit (Per), Tuğla-kiremit (Tgki), Zeolit (Zeo), Linyit (Lin) ve Pomza (Pom) maden yatakları bulunmaktadır. Maden kaynaklarının yatakları ve rezervlerine ilişkin bilgiler şöyledir:
Maden Yatakları ve Rezerv Durumu
Barit ( Ba ) Nevsehir-Gülşehir-Arafa Yatağı: Tenor: % 92.75 BaS04 Rezerv: 2 000-2 500 ton görünür
Jeotermal Sahalar ( Jtm } Kozaklı alanı
Kaolen ( Kao ) Avanos-Kayahamanu, Çakmaklı, Başağılın, Çakmakkaya Sahaları: Tenor: % 13-34 A12O3, % 0.54-2.5 Fe2O3 Rezerv: 1 325 000 görünür, 2 325 000 muhtemel. Yataklar alunitli olup kağıt sanayii hammaddesi olarak zaman zaman işletilmektedir.
Kaya Tuzu ( Na )
Gülşehir-Tuzköy Yatağı:
Tenor: % 92 NaCl
Rezerv: 75 046 649 ton görünür, 96 384 46 ton muhtemel, 959411 250 ton mümkün. Yatak geçmiş yıllarda Tekel tarafından işletilmiş olup, şu anda Üretime ara verilmiştir.
Kum-Çakıl ( Kem ) Avanos-Ürgüp-Sarıhıdır Köyü: Kalite: Ona Rezerv: 20 153 750 m3 mümkün
Kükürt ( S )
Ürgüp-Ulaşlı zuhuru: Tenor: -Rezerv:-
Avanos (Sarihidir, Avcılar) Yatağı: Tenor: % 0.55-43 S Rezerv: 500 ton muhtemel
Gülşehir (Cemel, Arafa) Yatağı: Tenor: % 28 S Rezerv: 200-500 ton muhtemel
Perlit ( Per ) Nevşehir-Acıgöl-Kocadağ Tepe perlit yatakları: Kalite: Genleşme oranı 3,2-6.2: Rezerv: 137 895 800 ton görünür
Tuğla-Kiremit ( Tgki ) Hacıbektaş Yatağı: Kalite: îyi Rezerv: Rezerv çalışması yapılmamıştır
Zeolit { Zeo ) Tuzköy zuhurları: Tenor: Neojen yaşlı tüfler içerisinde zeolit mineralleri vardır. Rezerv: -
Linyit ( Lin ) Gülşehir- Arafa işletmesi Rezerv 1000 ton, mümkün 3000 ton.
Pomza ( Pom ) Aşağıdaki Tabloda ayrıntılı olarak verilmiştir.
Ülkemizde bulunan pomza sahaları içerisinde en iyi kalitede ve en fazla kullanım alanı bulunan (inşaat sektörü dışında) Nevşehir ili pomzalarıdır. Pomza ihracatının büyük bölümü bu bölgeden yapılmaktadır.
Pomza Yatakları ve İşletmelerinin Durumu
Yatağın Bulunduğu Yer
Rezerv (m3)
Kalite Yatağın Durumu
Görünür Muhtemel Mümkün
Nevşehir Kavak Kasabası 15.496.29 14.763.586 iyi İşletiliyor
Nevşehir Çardak Köyü 82.612.500 87.592.000 88.445.000 İyi İşletiliyor
Nevşehir Göre Kasabası 7.226.500 6.470.000 6.668.000 İyi İşletiliyor
Nevşehir Kaymaklı Kasabası 32.560.500 128.140.000 İyi İşletiliyor
Nevşehir - Bağcalı Köyü 21.117.709 İyi İşletiliyor
Nevşehir- Taşhbel Köyü 1.235.000 İyi İşletiliyor
Nevşehir-Aşıklıdağ Köyü 46.337.500 İyi İşletiliyor
Nevşehir-Güvercinlik Köyü 19.152.500 İyi İşletiliyor
Ürgüp - Bahçeli Köyü 1.119.750 İyi İşletiliyor
Nevşehir- Nar Kasabası 800.000 356.250 457.500 İyi İşletiliyor
Ürgüp Mustafapaşa Kasabası 1.000.000 2.000.000 İyi İşletiliyor
Ürgüp Merkez 4.906.572 İyi İşletiliyor
Toplam 23.356.822 239.321.836 95.590.500
Kaynak: MTA: mta.gov.tr./madenier./nevsehir.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder