25 Şubat 2013 Pazartesi

Sağlıklı Beslenmenin Kuralları

Sağlıklı Beslenmenin Kuralları

Sağlıklı beslenme, sağlıklı bir yaşam için büyük bir önem taşıyor.
Uzmanlara göre, dengeli ve sağlıklı beslenmenin en önemli koşulu tek taraflı beslenmemek. Tek taraflı beslenme, değişik gıdaları yemekten alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi, yemeğe karşı olumsuzluk da geliştiriyor. Tabiatın sunmuş olduğu tazeliği ve çok çeşitliliği tüketmek ise vücudu daha dinç ve dinamik kılıyor.
Gereğinden fazla gıda tüketildiğinde, vücut bunu yağa dönüştürerek depoluyor. Dolayısıyla, vücutta bulunan tüm yağ depolarının temelinde, fazlaca alınan gıdalar yatıyor. Vücudun gereksiniminden daha az enerji/gıda alındığında ise yaşamı sürdürebilmek için ilk önce, depo edilmiş enerji kaynakları kullanılıyor. Ancak uzmanlar, bu durumun vücutta gerçek anlamda yağ depoları varsa gerçekleştiğine, yoksa kas erimesinin söz konusu olduğuna dikkat çekiyor.
Toplam gıdanın fazla öğün sayısına bölünerek tüketilmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmenin bir başka Altın kuralı.
Uzmanlar, olağanüstü açlık hissini daha iyi kontrol altına almak ve bunu bastırmak için, Günde en az 5-6 kez ve az miktarda öğün tüketilmesinin sağlıklı olduğuna işaret ediyor. Lokmaları iyi çiğnemeyi alışkanlık haline getirmek gerektiğini de belirten uzmanlar, doyma refleksinin midede değil beyinde bulunduğunu hatırlatıyor. Lokmalar ne kadar ağır ve iyi çiğnenirse o kadar iyi bir sindirme gerçekleştirileceğini ifade eden uzmanlar, diğer yandan öğün sayısı arttırıldığı için, midenin belli aralıklarla iyi çalıştığında doyma refleksinin daha erken ortaya çıkacağını ve böylece fazla kilo alınmayacağını bildiriyor.
Kilo başına ortalama olarak 0.9 gram Protein alınması gerektiğini bildiren uzmanlar, vücudun kendi depolarında protein meydana getirecek kabiliyeti olmadığını, bu nedenle Proteinin dışarıdan yiyecek yolu ile alınması gerektiğini ifade ediyor.
Öte yandan, alınan protein miktarının sınırlı olmasının gerekliliğine değinen uzmanlar, toplam enerji kaynağının yüzde 10'unun protein ile sağlanmasının sağlıklı beslenme açısından önemli olduğuna işaret ediyor. Fazla tüketilen Proteinin hemen yağa dönüşüp depolanacağını hatırlatan uzmanlar, özellikle fazla et yemekten kaçınılması gerektiğini bildiriyor.
Tüketilen yağın sınırda tutulması gerektiğini bildiren uzmanlar, katı yağlardan kesinlikle uzak durulmasını, yağsız gıdaların tercih edilmesini tavsiye ediyor.
Sağlıklı beslenmek için meyve ve sebze yemeyi alışkanlık haline getirmek, ancak her birini kendi mevsiminde tüketmek gerekiyor. Zira sunni şekilde olgunlaştırılmış meyve ve sebzelerin yanı sıra konserveler, minarel ve vitaminler açısından oldukça fakir. Her Gün taze sebze, meyve ve Tahıl ürünleri tüketmeyi alışkanlık haline getirmek gerektiğini belirten uzmanlar, böylece, sağlıklı bir yaşam için ihtiyaç duyulan vitaminlerin yanı sıra Mineral ve posaların da yeterli miktarda alınabileceğini bildiriyor.
Uzmanların verdikleri bilgiye göre, sofra şekerinin fazlası vücutta hemen yağa dönüşüyor. Üstelik, tatlılar ve rafine şekerler kalitesiz karbonhidratlar. Gereksiz yere vücutta yağ olarak depolanmamaları için ise uzak durmak yeterli.
Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda öne çıkan hususlardan bir diğeri de yemeğin nasıl hazırlandığı ve pişirildiği. Uzmanlara göre, özellikle yemekleri fazla kaynatmaktan ve kızartmaktan kaçınmak, sebzeli yemek yaparken doğrama işini önceden yapmamak, rafine edilmemiş Pirinç ve Buğday tüketmek, ayrıca yemekleri tekrar tekrar ısıtmamak önemli.
Su içmeyi alışkanlık haline getirmek gerektiğini hatırlatan uzmanlar, sabah kalkar kalkmaz ilk yapılması gerekenin 2 bardak Su içmek olduğunu bildiriyor. Yemeklerden yarım Saat önce su içilmesini, yemek esnasında ve yemekten hemen sonra ise içilmemesini tavsiye eden uzmanlar, yemekten en erken yarım saat sonra su içilmesini öneriyor. Sıcak havalarda Sıvı alımının arttırılması gerektiğini belirten uzmanlar ayrıca, saunaya veya hamama giderek terlemenin sağlıklı olduğunu, ancak bu durumda bol su içmenin ihmal edilmemesi gerektiğini bildiriyor.
http://www.diyadinnet.com/SaglikBilgisi-285&Saglik=sa%C4%9Fl%C4%B1kl%C4%B1-beslenmenin-kurallar%C4%B1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder