18 Şubat 2013 Pazartesi

Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş kararı Kırşehir’de alındığını biliyormuydunuz ?

OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN TEMELİ KIRŞEHİR’DE ATILMIŞTIR
Aylık olarak yayımlanan “YESEVİ” dergisinde yer alan makalede Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş kararının Kırşehir’de alındığı belirtildi.
YESEVİ Dergisinin Ekim 2007 sayısında Araştırmacı-Yazar Erdoğan ASLIYÜCE tarafından kaleme alınan makalede, Anadolu’nun Moğollar tarafından istilası ile yaşanan tarihi olaylar ve Osmanlı Devletinin kuruluş süreci anlatılıyor.
Tarihi vesikalara dayanarak hazırlanan makalede; Moğolların Anadolu’yu işgali, Ahilerin Kayseri savunması ve sonrasında Anadolu’da Türk Birliğinin yeniden kurulması için yapılan çalışmalar yer alıyor. Moğol işgali sonrasında Ahi Evran-ı Veli’nin ev sahipliğinde Şeyh Sadrettin Konevi, Aşıkpaşa’nın babası Muhlis Paşa, Hüsamettin Kaşi, Şeyh Edebali, Şeyh Affan, Hacı Bektaş-ı Veli ve Kaya Şeyhi’nin Kırşehir merkezindeki Hılla Gölü kenarında toplanarak ülkenin geleceğini görüştükleri anlatılıyor.
Kurulacak yeni devletin dilinin Türkçe olması gibi önemli kararların alındığı ve yapılan ikinci toplantıya Kayı Boyu Beyi Ertuğrul Gazi’nin de katıldığı belirtilen makalede şu görüşleri yer veriliyor:
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DOĞUŞUNA İLİŞKİN AZ BİLİNENLER
Türkler Anadolu kapılarında gözüktüklerinde Doğu Roma'nın yani Bizans'ın Anadolu coğrafyasında yaşayan insanları Balkanlara naklettiğini Süryani yazara şöyle anlattı:
“Türklere yenilen Rumlar bir daha onlara karşı duramadılar. İmparator Mihael'i korku almıştı. Korkak ve kadınlaşmış müşavirlerinin sözlerine bakarak sarayını bırakıp Türklere karşı çıkmadı. Hıristiyanlara acıyarak adamlar gönderdi. Pont'da (Karadeniz'de) kalmış halkın bakiyelerini (kalanlarını) topladı. Eşyalarını atlara ve arabalara yükletip denizin ötesine (balkanlara) nakletti. Böylece ahalisiz kalan bu yerlerde Türklerin yerleşmesine yardım etti ve bu sebeple de herkesin tenkidine uğradı.”(1)
H.A.Gibbons, Türklerin Anadolu’yla ilgili kaynaklarından habersiz ortaya attığı peşin hükümlü nazariyeleriyle “göçebe Türklerin devlet teşkilatı kurmak kabiliyetine malik olmadıkları” saçmalığını kabul edenler ede dursun.”(2)
İHANET VE ÇÖKÜŞ
Anadolu Selçuklu Devleti, II. Gıyasettin Keyhüsrev (1237-1246) döneminde uğradığı Kösedağ (1243) bozgunu sonrası Moğollar Sivas, Tokat'ı teslim almış Kayseri'de Ahiler şehri, (tabiri caizse) aslanlar gibi savunurken kuşatmanın 15. günün Kayseri İğdişbaşı'sı (muhafızı) Ermein mühtedi (dönme) Hüsamettin Hocak Moğol ordusu komutanı Baycu Noyan ile gizlice anlaşarak, şehrin durumu ve müdafaa taktiğini düşmana bildirmesi sonucu Moğollar Kayseri'yi ele geçirmişlerdir.(3)
Moğollar, Kayseri'yi koruyan başta Ahiler olmak üzere şehrin bütün erkeklerini kılıçtan geçirmiş. Çok sayıda genç kız ve kadınları esir alıp götürürken şehri yakıp yıktılar. Kösedağ Savaşı sonrası Anadolu Selçuklu Devleti istiklalini ve istikbalini kaybetmiştir.
HILLA'DA ALINAN KARARLAR
Hilla Gölü kenarında Ahi Evren'ın ev sahipliğinde Şeyh Sadrettin Konevi, Baba İlyas’ın oğlu Aşıkpaşa’nın babası Muhlis Paşa, Hüsamettin Kaşı, Şeyh Edibali, Şeyh Affan, Hacı Bektaş-ı Veli, Kaya Şeyhi Türklüğün geleceği için toplanırlar.(4) Anadolu'nun zenginliklerinin Moğollar tarafından yağmalanışı sonucu, baş gösteren sıkıntılar ve ülkenin geleceğini görüşürler.
Anadolu Selçuklu Devletinin içine düştüğü kaostan kurtulmasının mümkün olamayacağı hükmünü vermelerinden sonra ne yapılması gerektiğinin cevabını ararlar.
1) Anadolu Selçuklu Devleti'ni yaşatabildiğimiz kadar yaşatalım.
2) Anadolu'da Türk Birliğinin yeniden tesisi için beyler arasında hiç kimse ile ihtilafı olmayan birisi bulunmadı.
3) Belirleyeceğimiz kişiyi serhata uç beyi olarak tayin edilmesini ve güçlenene kadar korunmasını sağlayalım.
4) Serhat'a tayin edilecek uç beyi, hiçbir zaman diğer Türk beyleri ile çatışmamış daha güçlü beyliğin himayesine gönderelim.
5) Kurulacak yeni uç beyliğinin resmi dili Türkçe olmalıdır.
6) Uç Beyliği, yer, yurt tutup güçlenene kadar sevgi ve saygıdan ayrılmayacak, güçlendikten sonra küffara karşı cihat edecek.
7) Peki kim olacaktı bu uç beyi ?(5)
Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat (1219-1237) döneminde Erzincan civarında Harzemşah Celalüddin Mengü Berdi arasında 1230'da Yassı Çemen'de yapılan savaşı Selçuklular kazanır.
“Osmanlı Beyliğini kuran Kayı Aşiretinde Alaaddin Keykubat zamanında Ankara'nın batısındaki Karacadağ taraflarına yerleştirilmişlerdir.(6) Karacadağ Ankara ilinin Haymana ilçesi civarıdır. Haymana ismi de Hayme Ana'dan türemiştir.
HILLA GÖLÜ
1243 Kösedağ Savaşı sonrası Moğol hakimiyetine giren Anadolu'yu yeniden ayağa kaldırmak isteyen Alpler-Erenler Selçuklu Devleti'nin ve Anadolu Türk Birliğinin geleceği hakkında düşünmeye başladılar....
1250 yılının güneşli bir mart gününde Kırşehir'de toplanmaya karar verirler. Dönemin zenginlerinden büyük kervan sahibi ve tüccarlarından Hüsametin Kaşi'nin rehberliğinde devrin büyük bilgini Muhiddin-i Arabi'nin eserlerinin sarihi Şeyh Sadreddin Konevi ile Kaşi Kırşehir'de Karakurt yolu üzerinde bulunan ve birçok Kırşehirlinin dahi bilmediği HILLA GÖLÜ kenarında gözlerden ırak buluşurlar.
Hılla gölü ki yaz kış 30 derece sıcaklıkta olmasına rağmen içinde balıkların yaşadığı bir göldü.(2007'de küresel ısınma sebebiyle kurumuştur.)
Uzun görüşmeler sonunda Kırşehir yakında bulunan Kayı aşiretinin Beyi Ertuğrul Gazi'nin en uygun isim olduğuna karar verilmesiyle haberciler yola koyuldular.
KARAR VE UYGULAMA
İkinci toplantıda Kayı Boyu beyi Ertuğrul Gazi'de katıldı. 1251 yılının bir Nevruz günü gerçekleşir, bu toplantı.
Alp-erenlerin çalışmalarını ve düşüncelerini Ertuğrul Gazi'ye anlatırlar onun da kabul etmesinden sonra çalışmalar başlar.
Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus (1246-1257)'tan alınan fermanla Ankara dolaylarındaki Kayı aşireti Söğüt ve Damaniç bölgesine iskan edilir.
Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman Gazi 1258 yılında Söğüt'te doğmuştur.1281 yılında Ertuğrul Gazi vefat edince yerine cesur, cömert ve kerem sahibi bir Osman Gazi geçti. Kılca Hisar (1285), ikinci zaferi (1286) Karacahisarı (1288), başarılarından sonra III. Alaaddin Keykubat tarafından Söğüt Malikanesine ilaveten Eskişehir ve İnönü taraflarını verdiği ayrıca “tabl, alem ve nakkare” gönderdi.
İşte Osmanlı Cihan Devletinin kısacık doğuşu....
DİPNOTLAR
1) Turan, Osman, Selçuklular ve İslamiyet, Turan Neşriyat, İst.1971, s.37(M.Brosset, Histoire de la Georgie
traduit du Georgien, st.Petersbourg 1849, I, p.346-349.dan)
2) Köprülü, Fuat, Osmanlı Devletinin kuruluşu, TTK, Ankara-1998, III.baskı, s.12.
3) Aslıyüce, Erdoğan, Türkistan'dan Anadolu'ya Alpler-Erenler, Yesevi Yayıncılık, İstanbul-2002, s.88.
4) Muhlis Paşa, Selçuk Sultanı Gıyasettin Mesud H.707 M.1307'de ölünce Selçuklu Devletinin ileri gelenleri
toplandılar ve Muhlis Paşa'yı Selçuklu tahtına geçirdiler. Altı ay sonra tahttan feragat etti, kabri Bilecik'te Şeyh
Ebebali'nin yanındadır.
5) Aslıyüce Erdoğan, Türkistan'dan Anadolu'ya Alpler-Erenler, Yesevi Yayınları, İstanbul-2002, s.94.vd.
6) Uzunçarşılı, İsmail Hakkı, Osmanlı Tarihi, TTK,Ank.1988, I.C., 5.Baskı, s..99. Ayrıca
a) Danişment, İsmail Hami, Osmanlı Tarihi Kronolojisi. Türkiye Yayınevi, İstanbul-1971. C.1, s.4.
b) Münecimbaşı Ahmet Dede, Müneccimbaşı Tarihi, Tercüman 1001 TE, C.1,S.80.
c) Atsız, Aşıkpaşa Tarihi, 1000 TE, Nu: 23, İstanbul-197, s.14-15

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder