15 Şubat 2013 Cuma

Yüksek yerlerde yaşayan Dağ hayvanları

Yüksek yerlerde yaşayanlar: Dağ hayvanları


Aralarında profesyonel yelkenciler, atlayıcılar ve dağcılar var. Dağlarda yaşayan hayvanlar günlük yaşamlarının üstesinden ustalıkla gelebiliyorlar. Şansınız varsa dağ yürüyüşünde onlara rastlayabilirsiniz.


 
Masmavi gökyüzünde daireler çizen iri bir kuş uçuyor. Kaya kartalı tıpkı bir planörde olduğu gibi hava akımını kullanarak, hiç enerji sarf etmeden kendini bırakarak gökyüzünde daireler çiziyor.
Aynı zamanda kartal gözleriyle, dişine uygun bir av yakalamak için etrafı tarıyor.
"Göklerin kralı" bizden tam sekiz kat daha güçlü görme yeteneğine ve avını 3 kilometreden tanıma yeteneğine sahip. Bu inanılmaz bir şey...

Kim demiş dağ sıçanı sonsuza dek uyur diye





 
 

Dağların iç ferahlatıcı dünyasına ayak basanlar burada birbirinden ilginç ve vahşi hayvanla karşılaşabilir. Dağ hayvanları kendilerini genelde yabancılardan saklar ve kendilerini kamufle ederler. Bunlardan bir tanesi de dağ sıçanı.
Dağların maskotu olan dağ sıçanı, kahverengi tüylerinden ziyade küçük sevimli kulakları ve 20 santimetre uzunluğundaki burnuyla dikkat çekiyor. Dağ sıçanlarının sık sık uyku halinde olmaları ve uykuyu çok seviyor oldukları söylentisi ise doğru değil. Onlar sadece sonbaharda, kışa girmeden önce kendilerine kalacak yer yapmak için pek ortalıkta görünmezler.

Dağ keçisi: Usta bir dağcı
Dağ sıçanları ön ayaklarını ustalıkla kullanarak yerin üç metre altına kadar kazabiliyorlar. Yollarını açtıktan sonra yeni evlerinde rahat edebilmek için yollarını samanla kaplayıp girişlerini toprak ve taşla kapatıyorlar.
Üstelik altı aylık uzun bir kış uykusuna yatmadan önce kendilerine bir yiyecek deposu bile hazırlamalarına gerek yok.
Çünkü kış uykusuna yatmadan önce daf keçisi bir hayli yağ bağlamış oluyorlar. Bu da yeter de artar bile.
Burada tam bir dağcı olarak adlandırılacak biri varsa o da dağ keçisi.



Dağ keçisinin karakteristik özellikleri olan inatçı keçi sakalı ve boynuzlarının yanı sıra dağ keçileri yaklaşık olarak 1.50 metre boyunda ve 110 kilo ağarlığında oluyorlar.
Boynuzları ise 1.40 metre uzunluğuna ve 15 kilo ağırlığına erişebiliyor. Yüksek dağlardaki hayata çabuk uyum sağlayabilmek için en küçük dağ keçileri bile annelerinin de gittiği dağcılık okuluna gitmek zorundalar.
Altı haftaya kalmadan dağ keçileri, adımlarını sabitlemeyi ve iyi bir dağcı olmanın gerektirdiği her türlü inceliği öğreniyorlar.
Dağ yaşamının diğer bir akrobatı da antiloplar. 60 kiloluk bir dağ antilobu 400 metrelik bir mesafeyi sadece 5 dakikada hiç zorluk çekmeden tırmanabilir.
Bunun dışında 7 metrelik aralıkları geçmek onlar için bir çocuk oyuncağı ve 20 metrelik bir mesafeden bacaklarını zedelemeden kolayca atlayabilirler.
Dişi antiloplar beraber gezmeyi sever



Bütün bu akrobatik hareketler antilopların kış aylarında rakiplerindan kolayca sıyrılabilmeleri için gerekli. Antiloplar bir arada yaşar ve aralarında en yaşlı olan dişi gruba öncülük ve rehberlik eder.
Dağ keçisi ile ilgili bilmediklerimiz:
Dağ keçileri 2000 ve 3500 metrelik yüksekliklerde yaşarlar. Tercih ettikler besinler ise baharatlar, otlar, çalı, çam iğnesi, tomurcuk ve ağaç yaprakları.
Bir dağ keçisinin ömrü yaklaşık olarak 10 ve 17 yıl arasında değişiyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder