Evrende Kaç Gelişmiş Uygarlık Var?
Bugün evrenin çok büyük ve çok yaşlı olduğunu biliyoruz. Samanyolu gökadasında 250 milyar (2.5*1011) yıldız olduğunu ve evrende en az 100 milyar (1011) gökada olduğunu bildiğimize göre demek ki evrendeki yıldız sayısı 1022'den fazladır. Bu öyle bir sayı ki uzun süre saysanız bitiremezsiniz. Bu kadar yıldızın çevresinde gezegeni olanları düşünürsek ve bu gezegenlerden bazılarının dünya gibi yaşanabilir bölgede olduğunu varsayarsak o zaman şu soruyu sormak gerekir: “Teknolojik açıdan gelişmiş durumda olan birçok dünya dışı uygarlığın, dolayısıyla zeki yaşamın var olması gerekmez mi?” Medyada çok sık gördüğümüz uçan daire haberlerini yaratan kişiler, bu konuyu sadece kendilerinin düşündüğünü, biliminsanlarının bu konuda çalışmalarının olmadığını sanırlar.
Fermi Paradoksu
Fermi Paradoksu, dünya dışı uygarlıkların var olma olasılığının gayet yüksek olduğuna dair tahminlerin varlığı ile bunu doğrulayacak herhangi bir kanıtın ya da temasın yokluğu arasındaki çelişkiyi ifade eder. Evrenin yaşının büyüklüğü ve muazzam sayıda yıldızın varlığı ile birlikte, yaşam için Dünya'nın tipik bir gezegen örneği olduğu varsayımı da göz önüne alındığında, Dünya dışı yaşamın yaygın olması gerekir. Bu önermeyi 1950'de bir öğle yemeği sırasında tartışan fizikçi Enrico FERMI, şu soruyu sormuştu: "Eğer Samanyolu dâhilinde yüksek sayıda ileri dünya dışı uygarlık mevcutsa, neden uzaylılara ait uzay araçları ya da sondalar gibi kanıtlara rastlamıyoruz?"
Zeki yaşamın, bu yıldızların etrafındaki gezegenlerin çok küçük bir kısmında ortaya çıktığı varsayılsa bile, sadece Samanyolu galaksisi dahilinde dahi hâlâ varlığını koruyan birçok uygarlık bulunması gerekir. Bu argümanda sıradanlık ilkesi de kullanılır. Buna göre Dünya özel bir gezegen değil, diğer gezegenlerle aynı doğa yasalarına ve etkilerine maruz kalan ve aynı sonuçların elde edildiği normal bir gezegendir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder