Romanlar Hakkında ne biliyoruz ?
Romanya Ulusal Azınlıklar Araştırmaları Enstitüsü ülkedeki Çingeneler hakkında yaptığı 20 yıllık araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Enstitü Başkanı Horvath Istvan, araştırmaların sonuçlarını “ülkedeki Romanlar hakkında hiçbirşey bilmiyoruz” cümlesi ile özetledi. Istvan, 20 yıllık araştırmanın Çingeneler hakkındaki önyargıların ortaya çıkarılmasında etkili olabildiğini söyledi.
Araştırmanın sonuçları, 9-10 Ekim tarihlerinde yapılan bir konferansla açıklandı. Romanya, Macaristan, Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD'den katılan araştırmacılar amaçlarının Romanya'daki Çingeneler hakkındaki gerçek bilgilere ulaşmak olduğunu söylediler. Bu amaçla yapılan araştırmalarında karşılarına çıkan ilk sonuç, toplumun neredeyse tamamının Çingeneler hakkında önyargılardan öte bir bilgileri olmadığı yönünde. Yapılan araştırma, ülkedeki "Çingenelerin, 12-13 yaşlarında evlendikleri, sosyal yardımlardan faydalanmak için çok çocuk yaptıkları ve bu çocukları dilencilik, hırsızlık gibi işler yapmaya yönelttikleri" gibi önyargıların gerçekle bağdaşmadığını kanıtladı.
Müzisyenlerden, rahiplere kadar geniş bir kesimle görüşüldüğünü belirten araştırmacılar, Çingene dili, yapılan işler ve iş piyasasındaki durum, erken evlilik gibi konular hakkında bilgi edinmeye çalıştılar. Yapılan görüşmeler sonucunda Çingenelerin iş piyasalarına girişte, eğitim, sağlık, barınma gibi konularda yalnız kaldıkları sonucuna varıldı. Romanya'nın bu konularda Çingenelere yönelik olarak geliştirdiği herhangi bir proje bulunmuyor. Bu alanlarda kimi sivil toplum örgütleri çeşitli çalışmalar yürütse de devlet kurumlarının gündeminde bu konular bulunmuyor. Avrupa Birliği'nin ülkedeki Çingenelerin yaşam koşulları ve temel hakları konusundaki uyarılarının da etkili olmadığı net bir şekilde görülüyor. Sorunlara yönelik politikaların üretilmesi bir yana devlet de toplumun büyük bir çoğunluğunda bulunan önyargılarla Çingenelere yaklaşıyor.
Araştırmaya katılan bilim insanları, bütün bu kötü duruma rağmen son yıllarda kimi gelişmelerin de kaydedildiğini söylediler. Özellikle sivil toplum örgütlerinin projeleri, önyargıların silinmesi konusunda gelişme sağlayamasalar da eğitim ve istihdam alanlarında az da olsa yol alındı. Bilim insanları bu gelişmelerin yeterli olmadığının ve devletin sorunlar hakkında politika geliştirmesi gerektiğinin altını çizdiler.
Kaynak: www.divers.ro
Fotograf : Robin Hammond
Fotograf : Robin Hammond
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder