4 Şubat 2013 Pazartesi

HAMİLE BAYANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN BESİNLER

hamilelere zararlı yiyecekler


Gebelere zararlı besinler

Hamile olduğunuz dönemde bazı yiyeceklerden uzak durmanız gerekir çünkü bunlar hastalanmanıza ya da bebeğinizin zarar görmesine neden olabilir.

Bazı peynir türleri
Camembert, Brie ya da chevre (Keçi sütüyle üretilmiş bir peynir türü) ve rokfor peynirinden uzak durmanız gerekir.

Bu peynir türleri, humustan yapılmıştır ve bebeğinize zarar verebilecek listeriya bakterisini içerir.

Pate (Et ve Ciğer Ezmeleri)
Tüm pate türlerinden özellikle de sebzeli olanlarından uzak durun. Çünkü pate, listeriya içeriyor olabilir.

Çiğ ya da az pişmiş yumurtalar
Çiğ yumurta ve çiğ ya da az pişmiş yumurta içeren yemeklerden uzak durun. Beyazı ve sarısı iyi pişmiş yumurtaları yiyebilirsiniz. Böylece bir tür kan zehirlenmesi olan salmonelladan korunmuş olursunuz.

Çiğ ya da az pişmiş et
Sadece iyi pişmiş etleri tercih edin. Özellikle kümes hayvanlarının etleri ve sosis ve köfte gibi et çeşitleri için bu geçerlidir.

Çiğ ete dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Çiğ yiyecekler, zehirleyici olabilir bu yüzden yenmeye hazır yiyeceklerden her zaman ayrı tutulmaları gerekir.

Ciğer ürünleri ve A vitamini içeren destek ürünleri
Fazla A vitamini tüketmemeye dikkat edin. Pate gibi ciğer ve ciğer ürünlerini, A vitamini içeren destek ürünlerini ve yüksek miktarda bu vitamini içeren balık yağını tüketmeyiniz. A vitami almaya ihtiyacınız vardır ancak bu vitamin, doğmamış bebeğiniz için zararlı olabilir. Uzmanınız ya da bebek hemşirenizden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Bazı balık türleri
Hamilelik süresince balık türlerinin bazılarını fazla yememeniz, bazılarını ise hiç yememeniz gereklidir.

Köpek balığı, kılıç balığı ve marlin balığı yemeyin. İçinde bulunan civadan dolayı ton balığını da fazla (en fazla 140 gr. pişmiş ya da 170 gr. çiğ) tüketmemeniz gerekir. Civanın fazla tüketilmesi, bebeğin sinir sistemi için zarar verici olabilir.

Haftada iki porsiyondan fazla yağlı balık yemeyiniz. Konserve olmayan ton balığı, uskumru, sardalye ve alabalık yağlı balıklara örnektir.

Ancak balık yemenin sağlığınız ve bebeğinizin gelişimi için faydalı olduğunu unutmayın bu yüzden haftada iki porsiyon balık yemeniz gerekir ve bu porsiyonlardan bir tanesi yağlı balık olabilir.

Az pişmiş hazır yemekler
Az pişmiş hazır yemeklerden uzak durun. Eğer yemek isterseniz, mutlaka tam olarak pişmiş olanları tercih edin.

Çiğ su kabukluları
Hamileyken çiğ su kabuklularından uzak durmanız gerekir çünkü çiğ su kabukluları, yemek zehirlenmesine neden olabilen bakteri ve virüsleri içeriyor olabilir.

Alkol ve kafein
Hamile olduğunuz dönemde, alkol almayı bırakmanız en doğru tercih olacaktır. Ancak yine de canınız alkol çekerse, haftada 1 ya da 2 defa, alkol oranı normal bir içkiden yaklaşık 250 ml. alabilirsiniz.

Her gün aldığınız kafein miktarını da azaltmanız gerekir, ancak bu miktarı sıfırlamanıza gerek yoktur. Kafein; kahve, çay, çikolata, bazı alkolsüz içecekler ve enerji içeceklerinde bulunur.

Günde 300 mg.’dan fazla kafein almamanız gerekir. Aşırı kafein alımı, bebeklerin doğum ağırlıklarının az olmasına ve hatta düşüğe neden olur.

Aşağıdakilerin her biri yaklaşık 300 mg. kafein içermektedir.
• 3 fincan hazır kahve
• 3 fincan çekilmiş kahve
• 6 fincan çay
• 8 kutu kola
• 4 kutu enerji içeceği
• 8 parça sade çikolata barı
Sütlü çikolatadaki kafein miktarı, sade çikolatadakinin yarısı kadardır.

Eğer bir adet sade çikolata, 3 fincan çay, bir kutu kola, ve bir fincan hazır kahve içerseniz, 300 mg. limitine ulaşabilirsiniz.

Bazı soğuk algınlığı ve grip ilaçlarında da kafein bulunduğundan dolayı, bu ilaçları kullanmadan evvel uzmanınıza danışmanız gerekir.


Hamilelik döneminde, özellikle beslenme konusundaki küçük ayrıntılar, anne adayı ve bebek sağlığı açısından risk yaratabiliyor

Uzmanlar; anne adaylarını az pişmiş yumurtadan, deniz ürünlerine kadar pek çok besinden uzak durmaları için uyarıyor.

Anne adayları bebeklerini korumak amacıyla hamilelikte nelerin zararlı olup olmadığını bilmek isterler. Hamileyken kendi sağlığınıza dikkat etmek, bebeğinizi de korumanın en iyi yoludur. Hamilelik boyunca neler yiyebileceğiniz ve yiyemeyeceğiniz konusunda kendinizi çok sıkmayın. Başlangıçta size kocaman görünen 'hamilelikteki yasaklar listesi' aslında düşündüğünüz kadar korkutucu değildir. Pek çok yasak besinin zarar verme riski düşüktür ama siz yine de emniyetli olan yolu seçmelisiniz. İşte, hamilelikte beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenler...

Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler: Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler güvenilir değildir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan listeria (tehlikeli bir bakteri cinsi) bulunur. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peyniri ya da diğer tür peynirler rahatlıkla yenebilir. Peynir iyi bir kalsiyum kaynağı olduğundan, hamileler için gereklidir. Bebeğinizin kemik ve diş gelişimine faydası olur.

Yumurta: Az pişmiş yumurta ve pişmemiş yumurta içeren mayonez gibi yiyecekler hamileyken tüketilmemeli. Çiğ ve az pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine neden olan salmonella'nın kaynağı olabilir. İyi pişmiş ya da katılaşana kadar kaynamış yumurtanın bir zararı olmaz. Güvenilir, mümkünse markalı yumurtalar alın ve iyice pişirdikten sonra yiyin.

Az pişmiş ya da çiğ et: Çiğ ya da az pişmiş et kesinlikle yenmemeli. Az pişmiş ve çiğ ette toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirmelisiniz. Buzluktan çıkan etleri, iyice çözülmeden pişirmeyin.

Deniz ürünleri: Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yenmemeli. Sushi de hamilelikte tüketilmemelidir. Çiğ deniz ürünleri salmonella nedeniyle zehirlenmeye neden olabilir. Aynı zamanda, campylobacter (hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalık yapan bir bakteri) ve listeria da taşıyabilirler. Deniz ürünlerini, bakterilerinin ölmesini sağlamak için iyice pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.

Balık: Konserve balıkları haftada iki kereden fazla yemeyin. Köpek balığı ve kılıç balığından da uzak durmalısınız. Bu balıklar cıva gibi ağır metaller içerebilir ve bunlar da bebeğinizin sinir sistemine zarar verebilir. Hamilelere özellikle; lüfer, palamut, levrek, sardalye, uskumru ve somon tavsiye edilir. Yeter ki, iyice pişmiş olsunlar.



Kaynak: ekolay.net/kadin
Gebeler için önerilmeyen besinler: • Katkı maddeleri içeren gıdalar
• Dondurulmuş yiyecekler
• Açıkta satılan gıdalar
• Açık süt-peynir ve çiğ etlerden yapılmış gıdalar
• Koyu çay, kahve, kakao. Son araştırmalar özellikle kahvenin erken doğum riski oluşturduğu yönündedir.
• Bitki çayları: Doktorunuz ve diyetisyeninize danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir. Çayların içeriğindeki bazı etken maddeler sizi olumsuz etkileyebilir.
• Tuz: Vücutta aşırı tuz tüketimi ödem oluşmasına yani şişliğe neden olacağından böbrekleriniz zarar görüp sizi hastalandırabilir.
• Gazlı içecek ve meşrubatlar: Boş enerji kaynağı olup;annenin gereksiz kilo almasına neden olurlar.
• İyi yıkanmamış sebze ve meyvalar: Üzerlerinde kalabilecek kimyasal atıklar, bakterilerden dolayı zarar verebilirler
• İyi pişmemiş etler: Gıda Zehirlenmesine neden olabilir.
• Maydonoz: Fazla maydonoz tüketimi erken doğumu tetikleyebilir.


Zehra C. Akören
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi
Diyetisyeni
Gebelikte zararlı besinler;

• Genel olarak tatlı ve şekerlemeler
• Şekerli marmelatlar
• Likörler
• Gazlı ve şekerli içecekler (
• Aperatifler
• Kızartmalar
• Çok fazla kahve ve/veya çay
• İki kişilik yemek

Kaçınmanız gereken yiyecekler var mı?Hamileliğiniz döneminde, yüksek oranda, düşük, ölü doğum veya yeni doğan bebekte ciddi hastalığa neden olabilen bir mikrop olan listeria taşıyabilecek bazı yiyecekleri yememeniz gerekir. Aşağıdaki yiyeceklerden kaçınmayı unutmayın:
• ‘Camembert’, ‘Brie’ denen peynirlerle mavi damarlı peynir gibi yumuşak küflü peynirler. ‘Cheddar’ türü peynir gibi sert peynirlerle, ‘cottage cheese’ denen peynirlerin ve işlenmiş peynirlerin herhangi bir tehlikesi yoktur
• Pişirilmemiş veya az pişirilmiş hazır yemekler. Hazır yemekleri her tarafı iyice sıcak oluncaya kadar ısıtmaya dikkat edin.
Ayrıca aşağıdaki noktaları da akılda tutmanız gerekir:
• Çiğ yumurtayı ve çiğ ya da kısmen pişmiş yumurta içeren yiyecekleri yemekten kaçının. Yalnızca hem beyazı hem sarısı katılaşıncaya kadar iyice pişmiş yumurtaları yiyin. Bu, bir tür gıda zehirlenmesine yol açan salmonella riskinden kaçınmak için gereklidir.
• Çiğ etlere dokunduktan sonra daima ellerinizi yıkayın ve çiğ yiyecekleri, yenmeye hazır yiyeceklerden ayrı tutun. Bu, gıda zehirlenmesine yol açan örneğin
salmonella, campylobacter ve E.coli O157 gibi mikroplardan kaçınmak için gereklidir.
• Yalnızca iyice pişmiş et yemeye dikkat edin. Sosis ve kıyma yerken buna özellikle dikkat edin.
• Bahçede çalışırken veya kedinin kakasını yaptığı kumu temizlerken daima eldiven giyin ve daha sonra ellerinizi yıkayın. Bu, etlerde, kedi dışkısında ve toprakta bulunan bir parazitin yol açtığı toksoplasmosis denen bir enfeksiyondan kaçınmak için gereklidir. Toksoplasmosis, henüz doğmamış bebekler için zararlı olabilir.
• Çok fazla A vitamini almamaya dikkat edin. Bu, yüksek dozda multivitamin hapları almaktan ve karaciğer ile, karaciğer ürünleri yemekten kaçınmanız anlamına gelir. Bir miktar A vitaminine gereksiniminiz vardır. Ancak çok fazla miktarda alırsanız, fazla miktarda birikebilir ve hamilelik sırasında çok yüksek olabilir.
• Yediğiniz ton balığı miktarını sınırlamanız gerekir. Haftada (pişmiş 140gm ya da çiğ 170gm ağırlığında) bir tuna bifteği ya da haftada (her birinin süzülmüş ağırlığı yaklaşık 140gm olan) iki orta boy teneke kutu ton balığından fazla yemeyin. İki teneke kutu ton balığı, altı ton balığı sandviçi veya üç ton balığı salatası anlamına gelir. Bunun nedeni, bu balıklarda bulunan cıva miktarıdır. Yediğiniz balıkta bulunan cıvanın bir miktarı sütünüze karışır
ve yüksek miktarda cıva çok küçük bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine zarar verebilir.
Aynı zamanda:
• Pasta ve bisküvi gibi yağ ve şeker oranı yüksek yiyeceklerden de kaçınmak iyi fikirdir. Ayrıca bu hamilelik sırasında fazla kilo almanızı önlemeye de yardımcı olabilir.
Bazı sağlıklı hafif yemekler ve yiyecekler
• Az yağlı yoğurtlar
• Sebze ve fasulye çorbaları
• Taze, konserve halinde veya örneğin kuru üzüm gibi kurutulmuş halde meyve.
Kafeini azaltmanız gerekir mi?
Her gün aldığınız kafein miktarını azaltmanız gerekir. Ancak tümüyle kesmenize gerek yoktur. Kafein, kahve, çay ve çikolata gibi bazı yiyecek ve sıcak içeceklerde doğal olarak bulunur. Ayrıca bazı yumuşak içeceklere ve ‘enerji’ veren içeceklere de katılır.
Günde 300 mg’dan fazla kafein almamak önemlidir. Çünkü yüksek miktarda kafein doğumda bebeğin kilosunun düşük olmasına ve hatta düşüklere yol açabilir.
Aşağıda sayılanlarda yaklaşık 300 mg kafein bulunur:
• 3 büyük bardak instant kahve (her biri 100 mg)
• 4 küçük bardak instant kahve (her biri 75mg)
• 3 bardak demlenmiş kahve (her biri 100 mg)
• 6 bardak çay (her biri 50 mg)
• 8 teneke kutu kola (her biri en fazla 40 mg)
• 4 teneke kutu ‘enerji’ verici içecek (her biri en fazla 80 mg)
• her biri 50 g ağırlığında 8 parmak çikolata
(her biri en fazla 50 mg)
Günde bir parmak çikolata yer, 3 bardak çay, bir teneke kutu kola ve bir küçük bardak instant kahve içerseniz, 300 mg olan azami kafein miktarına ulaşmış olursunuz. Bazı soğuk algınlığı ve grip ilaçlarında da kafein bulunduğunu unutmayın.
Alkolü azaltmanız gerekir mi?Haftada bir veya iki kez, 1 veya 2 birimden fazla alkol içmemeniz gerekir. Küçük bir bardak şarap ya da 25 ml tutarında damıtılmış alkollü içkiler, bir ünite oluşturur.
Ne kadar kilo alabilirsiniz?
Her kadının aldığı kilo miktarı değişik olur. Ancak bütün hamilelik döneminde 10-12 kg’dan fazla almamanız gerekir. Fazla kilo alırsanız bu sağlığınızı etkileyebilir ve tansiyonunuzu yükseltebilir. Aynı derecede, rejim yapmaya çalışmamanız da önemlidir.
Yazının Kaynağı : food.gov.uk
gebelikte ne ‘’ye-me-ye-lim'’?
Hamilelikte doktora sorulan soruların en başında ‘’ne yemeliyim'’, ‘’nasıl beslenmeliyim'’ yeralmakta. Ben ise burada hamileliğiniz boyunca neleri yemezseniz daha iyi olur ya da neleri yememelisiniz konusuna değineceğim…Neler yenmeli konusuna daha sonra bakarız belki ;))

Bazı bakterileri ve virüsleri taşıma ihtimali nedeniyle çiğ et, pişmemiş deniz ürünleri, az pişmiş kırmızı veya beyaz et ürünleri hamilelikte yenmemeli !!!


Salam, sosis, sucuk, pastırma türü yiyecekleri pişmemiş halleriyle yemek, hamilelikte düşüğe neden olabilecek Listeria gibi mikroorganizmaların vücuda girmesiyle sonuçlanabilir !!!


Ağır metal içeren deniz ürünleri: Civa içeren balık yenmesi halinde bebekte beyin ve sinir sistemi gelişiminde gecikme ve hasar meydana gelebilmektedir. Köpek balığı, kılıç balığı, uskumru gibi balıklar bu gruptadır. Konserve edilmiş ton balığı diğerine nazaran daha az civa içermektedir ancak aşırı miktarda yenmemelidir. Sushi içine karıştırılan çeşitli balık türleri de civa açısından dikkatli tüketilmelidir !!!


Poliklorinat bifenilleri içermeleri nedeniyle göl ve nehir balıkları da hamilelikte zararlı olabilmektedir ki bunlar somon, turna, çizgili levrek, alabalık gibi türlerdir !!!


Pişmemiş midye ve istiridye de gebelikte kaçınılması gereken deniz ürünleridir !!!


Salmonella bakterisinin bulaşma riskinden dolayı çiğ yumurta ve çiğ yumurta ile yapılmış yiyecekler de hamilelikte yenilmemesi gereken yiyeceklerdendir, mayonez, amerikan salata, elde yapılmış kremalar, dondurmalar ve soslar çiğ yumurta içerebilir!!!


Rokfor tarzı bazı peynir türleri, pastörize olmamış sütle yapılmış olabilecek peynirlere dikkat ! Listeria, Brucella gibi bakterileri içerebilir !!!


Pastörize olmamış sütlere dikkat !!!


Kafein: Fazla tüketilmediği halde zararlı olmadığını bildiren çalışmalar olduğu gibi özellikle ilk üç ay içinde 300mg/gün’den fazla tüketilmesinin; düşük, prematür doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek gibi problemlere yolaçtığını bildiren çalışmalar da mevcuttur. Vücuttan su ile birlikte kalsiyum atılımını da arttırır !!!


Alkol hamilelikte kaçınılması gereken bir maddedir. Gebelikte zararlı olmayacak alkol miktarı diye birşey belirlenmemiştir. Bebekte ‘’fetal alkol sendromu'’ bebeğin gelişimine olumsuz etki yaratacak potansiyele sahip olmasından dolayı alkol alımını gebe olduğunuzu öğrendiğiniz ilk günden itibaren kesiniz. Alkol anne sütüne de geçebileceğinden emzirme döneminde de alınmamalıdır !!!


İyi yıkanmamış sebze ve meyveler de toxoplazmozis bakterisini taşıyabileceğinden bebek için son derece riskli olabilir !!!


(Kaynak: American Pregnancy Association )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder