Yağ Yaktıran Yiyecekler
Bazı gıdaların yağ yakıcı etkisi vardır, bazıları da metabolizmanızı hızlandıran besin maddeleri içerir. Siz daha yemeğinizi çiğnerken, kalorilerin hızla yanmasını sağlayacak bu yiyeceklere yakından bakalım:Protein, yağ yakıcı etkisi yüksek bir gıdadır. Vücut proteini sindirirken, karbonhidratlara göre çok daha fazla kalori harcar. Sindirim sırasında protein içeren yiyecekleri yakmak için yemeğin %30’u kadar kalori harcarsınız. Örneğin; vücudunuz 300 gr tavuğu sindirirken 90 kalorisi yanar gider. Protein aynı zamanda midede uzun sürede kaldığından tok tutar. Bu özellikten en iyi derecede faydalanmak için tüketebileceğiniz hayvansal ürünler; yağsız kırmızı et ve tavuk eti, balık, yağsız yoğurt, süt ve yumurtadır.
Balık, içerdiği protein çeşitlerinden dolayı, tavuk ve kırmızı ete göre daha doyurucudur. Ayrıca Omega-3 içeriği ile kilo vermenize yardımcı olurken bağışıklık sisteminizi ve kalp sağlığınızı da korur.
Yumurta, çok az kalori içerir ama protein açısından zengindir. Karbonhidrat ağırlıklı bir kahvaltıyla kıyaslarsak çok daha uzun süre tok tutar ve yumurtayı sindirmek için daha fazla kalori harcarsınız. Yüksek kolestrol riskiniz varsa, bir yumurta günlük almanız gereken kolestrolün tamamına yakındır bu yüzden sadece beyazını tüketmenizi öneririz.
Bir bardak mercimek, günlük demir ihtiyacımızın %35’ini karşılar. İnsanların %20’si demir eksikliği çekmektedir. Vücut bir maddenin eksikliğini çekiyorsa metabolizma yavaşlar, çünkü verimli çalışmak için ihtiyacı olan herşeyi alamıyordur.
Fasulye çeşitleri ve yeşil sebzeler de kas yapımına yardımcı olur, yağ yakmayı sağlar ve sindirimi düzene sokar. Çiğ sebzeler, atıştırmalık olarak da çok iyi bir seçimdir. Çok az kalori içerirler ve su miktarları yüksektir.
Acı bibere acılığını veren capsaicin maddesi, iştahı kapattığı gibi kısa bir süreliğine vücut ısısını arttırır ve ekstra kalori yakılmasına neden olur. Çiğ, pişmiş, kurutulmuş veya toz acı biberden de aynı sonucu alabilirsiniz bu nedenle yemeklerinize eklemeyi ihmal etmeyin. Ayrıca bol baharatlı yemekler tüketenler, genellikle daha az yemeye eğilimlidirler. Yemeklerimize tat verirken metabolizmamızı ve yağ yakımını hızlandıran, sindirim sistemimizi düzenleyen diğer baharatlar ise zencefil, maydanoz, kekik, biberiye ve teredir.
Su miktarı yüksek olan gıdalar, midede daha çok yer tutar. Bu da vücuda, yeterince yediği ve diğer gıdalar için daha az yer kaldığı sinyalini verir. Karpuz gibi pek çok çiğ sebze ve meyvenin su miktarı ve besin değeri yüksek ama kalorisi çok düşüktür. Karpuz, ananas ve kivi yağ yakıcı özelliği yüksek meyvelerdendir.
Armut ve elma da karpuz gibi su içeriği yüksek meyvelerdir. Kabuklarıyla yemek; ekstra lif alımına yolaçtığından daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
Greyfurt, yüksek miktarda lif içerdiğinden çok daha az kaloriyle çok daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Yemekten önce yarım greyfurt yemek veya bir bardak greyfurt suyu içmek daha az yemek yemenize yardımcı olur. Greyfurt içeriğinde bolca bulunan C vitamini, yağ kütlesinin etkisini hatırı sayılır ölçüde azaltır. Limon da içerdiği C vitamini sayesinde yağların kolay yakılmasını sağlar.
Yağsız ve tuzsuz patlamış mısır da çok az kalori içerir. Bir kase patlamış mısır, görsel olarak doyurucu olduğu gibi yemesi de zaman alacaktır.
Sadece günde dört bardak yeşil çay içmenin 8 haftada yaklaşık 3 kilo vermeyi sağladığı araştırmalarda görülmüştür. İçeriğindeki bir madde içildikten hemen sonra geçici olarak metabolizmayı hızlandırmaktadır. Yeşil çayın içindeki katesin, metabolizmayı ve karaciğerin yaktığı yağ oranını hızlandırıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder