8 Ağustos 2014 Cuma

Fazla Yormayan 19 Sağlıklı Spor

IMG Ust

Fazla Yormayan 19 Sağlıklı Spor

Spor yapmak vücudu fazla yormak demek değildir. Spor yapmanın amacı günlük hayatın stresini azaltmak, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmemizi sağlamaktır. Öyleyse spor yapmayı bir zorunluluk veya görev gibi algılamaktan vazgeçip keyifli bir alışkanlık haline getirin. Aşağıda belirttiğimiz yorucu olmayan sporlar, özellikle yaralanma ve sakatlanma riskini azaltırken kalp sağlığınızı da korumaya yardımcı olacaktır.

1.Kayak Yapmak

Kayak merkezlerine gitme imkanınız varsa veya kış tatili için bu tür yerlere sıklıkla gidiyorsanız sizlere koşmak kadar iddialı başka bir kardiyo egzersizi olan karda kayak sporu yapmanızı tavsiye ederiz.

Kayak yapan kişiler de 70 kiloluk birisi için örnek verirsek, 350 kaloriyi 30 dakikada yakarlar. Ayrıca koşmaya göre daha zevkli bir spordur. Sizi fark ettirmeden yorar. İnanılmaz bir kardiyo egzersizi olan kayak sporunu maalesef acemilere tavsiye edemiyoruz. Kaymayı bilmeyen kişilerin bir kayak hocasından ders alması gerecektir.

2. Bisiklet binmek

Gerek outdoor diye tabir edilen kırda ve dağda bisiklete binmek olsun gerekse indoor bisiklet sporu olarak tanımlanan şehir bisikletçiliği olsun bisiklet binmenin her bir türü müthiş bir kardiyo egzersizi olarak değerlendirilir. Kolları, bacakları, kalça kasları, basen kasları, karın kasları, baldır kasları, kısacası vücudun tüm önemli kas kitleleri bisiklet sürerken çalıştırılır. 30 dakikalık hafif bir bisiklet seyahati bile 350 kalori yağ yakar.


3.Eliptik bisiklet egzersizleri

Eliptik kondisyon bisikletleri olarak da bilinen eliptik bisiklet; dayanıklılık ve kondisyonu artıran ve kesinlikle her evde olması gereken bir alettir. Eliptik bisiklet ile egzersizin zorluk derecesini kendiniz ayarladığınız için siz asla sınırlarınıza kadar zorlamaz.

Eliptik kondisyon bisikleti hareketleri tam anlamıyla kardiyo egzersizi olarak tanımlanabilir. Eliptik bisiklette kollarınızı aktif olarak kullanırsanız aynı kayak sporunda olduğu gibi kol zayıflaması ve sarkmaları önleme şansını yakalarsınız. 1 saat eliptik bisiklet ile yapılan kardiyo egzersizinin 650 kalori yağ yakmanıza yarayacağını da söylemek isteriz.

Eliptik bisiklet fiyatları açısından da oldukça uygun seviyede olan bir zayıflama aletidir. Yürümekten sıkılanlar için iyi bir alternatif sunan eliptik bisikletin faydaları çok yönlüdür. Piyasada birçok eliptik bisiklet markasına rastlayabilirsiniz.

4.Yüzme Sporu Egzersizleri

Yüzme ve zayıflama arasındaki ilişki hep merak konusu olmaktadır. “Yüzmek zayıflatır mı?” sorusunu birçok kişi kendisine en az bir kez olsun sormuştur. Bunun cevabı ise evettir. Yüzme faydaları açısından bölgesel ve kitlesel zayıflamada inanılmaz bir olumlu etki yapmaktadır.

Serbest stil yüzme egzersizleri, vücuttaki hemen hemen tüm kas gruplarını aynı anda çalıştırdığı için çok hızlı bir zayıflama ve yüksek bir kalori yakma fırsatı yaratmaktadır. 2 saatlik yüzme egzersizi hareketleri ile 800 kalori harcanır. Yüzme antrenmanları, kalbi yormayan ve vücutta kalıcı yorgunluk hissi oluşturmayan bir egzersiz yöntemidir. Ayrıca koşma, yürüme ve kayak gibi sporlarda görülen eklem rahatsızlıkları ve sakatlanma riski, yüzme egzersizlerinde yoktur.

5. Step ve Aerobik Egzersizleri

Step ve aerobik hareketleri de özellikle kol ve bacak kısmından zayıflamak isteyen kişilerin kesinlikle yapması gereken önemli bir kardiyo egzersizi türüdür. 30 dakikalık step aerobik hareketleri ile yaklaşık olarak 400 kalori harcanabilmektedir. Her ne kadar step aerobik hareketleri biraz karışık gibi görünse de bir step salonuna giderek veya step aerobik videoları izleyerek kendi kendine bile öğrenebilirsiniz.

6. Kürek Çekmek

Genelde kürek çekme aleti kullanılarak salon ortamında yapılan kürek çekme egzersizleri, makine aksamı bakımından kolay olmayan bir mekanizmaya sahiptir. Ancak bir kez kürek çekme egzersizlerini anladıysanız artık kol bacak ve karın kaslarınızın inanılmaz bir hızla geliştiğine ve yağ yakmaya başladığınıza şahit olacaksınız. 30 dakikalık bir kürek sporu egzersizi ile yaklaşık olarak 300 kalori harcanır. Kürek egzersizleri kardiyo hareketleri olarak oturduğunuz yerden yapabileceğiniz sıra dışı faydaları olan bir egzersiz türüdür.

7. Dağcılık ve Tırmanma Sporları

Özellikle dağcılık sporuna merakı olan kişilerin, engebeli arazilerde tırmanma egzersizleri yapması gerçekten inanılmaz bir kardiyo hareketi özelliği taşır. Her ne kadar yorucu gibi görünse de dağcılık ve tırmanma sporları asla kalbe yük bindirmez. Kondisyonu, kıvraklığı ve dayanıklılığı artıran tırmanma sporu, özellikle kol, bacak, kalça, göbek, göğüs, omuz ve basen yağlarını eritir ve çevik bir vücuda sahip olmanızı sağlar. 30 dakikalık bir tırmanma egzersizi  400 kalori harcatmaktadır.

Tehlikeli bir spor sanılan tırmanış sporu, özel ekipmanlar kullanılarak hocalarından öğrenildiğinde en güvenli spor türlerinden birisi olmaktadır. Zihinsel manada dinçlik kazandırması da tırmanma kardiyo egzersizlerinin diğer bir avantajıdır.


8. Yürüyüş Yapmak ve Yürümek

Yürüyüş yapmanın faydaları konusunda birçok bilimsel çalışma vardır. Genç yaşlı demeden herkesin günlük en az 40 dakika yürümesi, sağlıklı yaşam için vazgeçilmez bir kardiyo egzersizi olarak daima akılda tutulmalıdır. 30 dakikalık bir yürüme egzersizi ile ortalama 180 kalorilik yağ yakma potansiyeli ortaya çıkar. Bu nedenle iş yerinden veya okuldan çıkıp şöyle birkaç kilometre yürümek, bizlerin hem sağlığını korur hem de diyet ile birlikte desteklendiğinde müthiş bir zayıflama ve incelme süreci yaşatır. Yürüyüş yapmak ve yürümek her ne kadar bacak kaslarını çalıştırıyor gibi düşünülse de aslında tüm vücut kaslarına egzersiz yaptırmaktadır.

9.Yoga

Yoga solunum sistemini iyileştirir; göğüs kafesini çevreleyen kaslar güçlenir ve esner, akciğerlerin nefes kapasitesi artar. Farklı poz ve geçişlerin etkisiyle kalp ve kan dolaşımı desteklenir, hormonlar dengelenir ve bedenden yoğun bir toksin atımı gerçekleşir. Yoga, iç salgı bezleri ve organlara derinlemesine masaj yapar, bu dokular uyarılır ve dengelenir. Yogada dikkat, odaklanma, denge pozisyonu ve bedensel kontrol zamanla artar.

Yoga yaparken stres hormonu olan kortizol ve adrenal bezlerdeki strese yanıt veren hormonlar azalır, parasempatik sinir sistemi devreye girer ve bedende dinlenme hissi uyanır. Düzenli yoga uygulaması stresi azaltır, zihne bir dinginlik ve açıklık getirir. Kişi yaşamda zorlandığı durumları daha kolay idare etmeye başlar, düşünce, tepki ve hislerinin daha çok farkına varır. Uyku problemleri ve stres bağlantılı sıkıntılar azalabilir.

10.Pilates

Eğer uzun ve yağsız bir görünüme ve güçlü bir gövdeye sahip olmak istiyor ve bu sırada kaslarınızın fazla şişmesini de istemiyorsanız, pilates tam aradığınız egzersiz demektir. Profesyonel dansçıların ve jimnastikçilerin bu sporu tercih etmesinin bir sebebi olmalı.

Standart bir egzersiz programıyla çalışmayan ama güçlendirilmesi son derece önemli olan dengeleyici kaslar, bu egzersiz şekliyle çalıştırılabilir ve güçlendirilebilirler. Ayrıca pilates, vücudunuz hakkındaki farkındalığınızı ve kişinin her pozisyondaki dengesini arttırır.

Pilates, zihninize de faydalıdır, sadece vücut için olan bir egzersiz değildir. Ayrıca pilates stresi, gerginliği atmanıza ve depresyonu yenmenize yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder