28 Ağustos 2014 Perşembe

Sabah mı Spor Yapmak Daha Yararlı,Yoksa Akşam Mı?

IMG Ust

Sabah mı Spor Yapmak Daha Yararlı,Yoksa Akşam Mı?

Egzersiz sabah mı akşam mı? Sabah yapılan spor mu faydalı akşam mı? Yatmadan önce spor yapılırmı? Akşam sporu işe yarar mı?  Yoğun yaşantısında egzersiz ve spora zaman ayırmaya çalışan herkesin aklına gelen sorular bunlar…

Spor yapacağınız zamana karar verirken, dikkate almanız gereken şeyler olduğunu unutmayın. Akşam sporu mu yoksa sabah sporu mu daha yararlı diye merak ediyorsanız, her ikisinin de kendisine göre avantajları var. En önemlisi bu avantajlardan hangisinin sizin işinize geldiğine karar vermeniz.

Sabah Sporunun Faydaları

Sabah spor yapmanın en önemli yararı; sizi gün boyunca zinde ve dinç tutmasında yatar. Bu zindeliği 15 ile 30 dakikalık egzersizlerde bile yakalamanız mümkün. Sabah spor yaparken vücudunuzun daha fazla oksijen alması ve kan dolaşımının düzenli olmasından dolayı fiziksel ve psikolojik olarak kazandığınız enerji, yoğun bir günün karmaşasının üstesinden gelmenizi sağlıyacaktır.

Sabah sporu beyninizin daha uyanık olmasına ve daha hızlı calışmasına yardımcı olduğu gibi, sizin gün boyunca işlerinizi daha planlı yapmanızı, daha düzenli düşünmenizi ve daha rahat hatırlamanızı sağlayacaktır. Bunların yanında sabah spor yaptığınızda içinize dolan huzur ve dinginlik, sizdeki stresin azalmasına yardımcı olur.

Sabah sporunun diğer bir yararı ise metabolizmanızın hızlı çalışarak daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olmasıdır. Bunun yanında hergün sabahları aynı saatte spor yapmak ‘Sirkadiyen Ritim’ denilen ve vücudumuzun 24 saatlik bütün biyolojik fonksiyonlarını düzenleyen sistemin düzenli bir şekilde gelişmesini sağlar. Bir kere bu ritmi elde ettiğinizde artık vücudunuz hergün kendiliğinden aynı saatte uyanarak sizi günlük sporunuzu yapmaya iter. Bunlara ek olarak sabah spor yaptığınızda iş ve gündelik programınızı daha rahat uyguladığınızı göreceksiniz. Şöyle ki, sabah spor yaptığınızda daha çok öğleden sonraları ve aksamları yaptığınız ev işlerinize ve sosyal etkinliklerinize daha fazla zaman ayırma olanağı bulacağınız kesin.

Akşam Sporunun Faydaları

Akşam spor yapmanın en öncelikli yararı; akşamları iş telaşı olmadığından, acele etmenize ve bir an önce sporu bitirme derdinden uzak, kendinizi spora daha fazla verme şansınız olmasıdır. Bunun yanında yorucu bir günün ardında yorgunluğunuzu gideren ve dinlenmenize yardımcı olan sporu daha istekli ve azimli yapacağınızı unutmayın. Hatta akşam yemeklerinden sonra spor yapmak çok iyi bir fikir çünkü yemekle elde ettiğiniz enerjiyi dışarıya vermeniz gerekir. Ancak yemek ile egzersiz arasında en az iki saat olmasına dikkat edin.

Aksam sporun yararı sizi yatmadan önce bir şeyler yeme isteğinden alıkoymasından ortaya çıkıyor.  Bununla birlikte akşam sporunun yatmadan önce kazandırdığı huzur ve dinginlik, sizin daha rahat bir uyku uyumanıza büyük bir katkı sağlar. Ancak gece geç saatlerde yaptığınız sporun uykunuz üzerine olumsuz bir etkisi olabileceğini de unutmayın.

Sonuç

Spor yapacağınız zamanı, kendi yaşam biçiminize, günlük iş programınıza ve önceliklerinize göre belirlemelisiniz. Örneğin; gece geç saatlere kadar çalışan ve sosyal aktivitelerini de akşamları yapan biri iseniz, sabah spor yapmanız daha uygun olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder