13 Ağustos 2014 Çarşamba

KABLOLU SU KAYAĞI NEDİR?

IMG Ust

KABLOLU SU KAYAĞI NEDİR?

Kablolu su kayağı, her yaştaki insanın yapabileceği, kayarken çok heyecan veren, vücudun bütün kaslarını çalıştıran ve son zamanlarda aktif bir şekilde yayılmaya başlayan su sporları dalıdır. Extreme spor dalına girmesine rağmen, ilgili spor dallarından en emniyetli olanlarından biridir.


Kablolu su kayağının kullanım prensipleri motorlu teknenin arkasında yapılan su kayağının prensipleri ile hemen hemen aynıdır. Farklılık ise, sadece sporcunun suyun üstünde gidebilmek için kullandığı araçtır (kablo veya motorlu tekne). Yani motorlu teknenin arkasında kayılarak yapılan bütün akrobasiler ve engeller kablolu su kayağında hemen hemen aynıdır. Sadece sporcu, motorlu teknenin yerine kabloyu çeken direk ve makara sistemini kullanır.

Bu yüzden de bu spor dalının ismi “Kablolu Su Kayağı” olmuştur.

Kablolu su kayağı, yarattığı hareket mekanizması sayesinde motorlu tekne ile yapılan su kayağına göre birçok avantaja sahiptir.

Birincisi, hız sabit olduğundan yeni başlayanlar su kayağına daha çabuk adapte olurlar.


Ayrıca kablolu su kayağı sisteminde 5-6 kişi birden kayabilir, motorlu tekne ile yapılan su kayağında ise teknenin arkasında maksimum iki kişi kayabilir.


Önemli avantajlardan biri de ücret! Motorlu tekne ile yapılan su kayağı, yapabilmek için özel bir motorlu tekne gerektirir ki bu çok maliyetlidir. Kablolu su kayağının maliyeti ise çok daha düşüktür ve bu yüzden de kayanlara yansıyan ücret daha azdır. Bu olgu kablolu su kayağının popülarite kazanmasında önemli etken olmuştur!


Avantajlardan diğeri de kablolu su kayağının tamamen ekolojik olmasıdır. Kablolu sistem sadece ve sadece elektrik tüketerek çalışmaktadır ve çevreyi kirletmez. Bundan ötesi kablolu su kayağı yapılan göletlerde doğal yolla, yılda ortalama olarak 9 tona kadar oksijen karıştırılmaktadır! Dolaysıyla kablolu su kayağının ekolojiye destek olduğunu da söyleyebiliriz.


Yukarıda bahsedildiği gibi kablolu su kayağı öğrenilmesi kolay bir spor dalıdır. İlk defa deneyenler 1-2 saat sonra çok emin bir şekilde kayabilmektedirler.


Ayrıca 7 yaşından 80 yaşına kadar olan herkes kablolu su kayağını kolayca öğrenebilir ve yapabilmektedir.


Kablolu su kayağını yaparken yaralanma riskiniz motorlu tekne ile yapılandan daha düşüktür. Riskin azalması ile kayanlar hiçbir şey kaybetmez, hatta daha fazla akrobasi yapabilmetedir.

Kablolu su kayağı uluslararası spor dalı olarak da kabul görmüş ve 2001 yılından itibaren uluslararası kablolu su kayağı şampiyonaları da yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder