6 Ağustos 2014 Çarşamba

Erkeği Yakan 10 Hata

IMG Ust

Erkeği Yakan 10 Hata

Erkeklerin ömrünü kısaltan, sadece kısaltmakla kalmayıp tadını tuzunu da kaçıran 10 hata şunlar olabilir…

ERKEK SÜNGER, KADIN TEFLON

1. Erkekler daha fazla alkol tüketirler. Gerçi son yıllarda kadınlarda da alkol tüketiminde bir artış var ama erkekler bu konuda hala birinciler. Alkolün bilinen en güçlü ömür kısaltıcıları olduklarını söylemeye bilmem gerek var mı?


2. Erkeklerin sağlıkları konusunda kadınlar kadar dikkatli olduklarını söylemek zor. Vücutlarından gelen sinyalleri ciddiye almak, düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak gibi bir alışkanlıkları maalesef hala yok ve çoğu erkeği yıllık sağlık değerlendirmelerine, hatta prostat muayenelerine  bile hep kadınlar götürüyor!


3. İş stresi erkekleri kadınlardan daha fazla etkiliyor. Aslında bir bütün olarak ‘stres sorunu’ erkekten çok kadını etkiliyor. Erkek cinsi stres yönetimi konusunda çok beceriksiz. Dahası strese karşı adeta ‘sünger tipi’ bir yaklaşım içinde. Kadınlarsa genelde başarılı birer ‘teflon davranışı’ sergiliyorlar ve stresli konuları bedenlerine kolay kolay yapıştırmıyorlar. Yani ‘erkekler sünger, kadınlar teflon!’ durumu var biraz.


4. Erkekler kaza yapmaya daha müsaitler. Bu biraz ‘kontrolsüz cesaret’ durumu, biraz da ‘dikkatsizlikle’ ilişkili. İş kazaları ya da trafik kazaları fark etmiyor, erkekler daha çok kaza yapıyor. Hatta ev kazalarının bile çoğunu erkeklerin yaptıklarını ileri sürenler var.


5. ‘Korunma-tedbir’ konusunda da erkekler kadınlar kadar duyarlı değiller. Motorsiklet-bisiklet sürerken kask takmak, otomobil kullanırken sürücü kemeri kullanmak, korunmasız cinsel ilişkide vurdumduymaz davranmak kadınlar değil, erkekler arasında daha yaygın görünen hatalar.


6. ‘Hasta olduklarında hastalıklarını gizlemek, doktorlar tarafından verilen önerileri ciddiye almamak, sağlık çözümlerini ertelemek, yazılan ilaçları bir iki gün sonra çöp kutusuna göndermek ve hele hele yeme içme konusundaki yasakları mümkün olan en kısa zamanda delmek’ de kadınlara değil, erkeklere özgü davranışlar.


‘CAN BOĞAZDAN GİDER!’

7. Erkeklerin beslenme hatalarının kadınlardan daha sık olduğunu belirtmeye bilmem gerek var mı? Ne yiyip içtiklerine kadınlar kadar dikkat etmiyorlar. Zaten bu nedenle de yeme içmeyle ilgili hastalıklar erkeklerde hem çok yaygın, hem daha zor tedavi edilebilen sorunlar. Mesela bir erkekte tansiyon yüksekliği, mesela diyabet-şeker hastalığı, mesela kolesterol sorunu söz konusu oldu mu doktorların eli ayağı karışıyor, çünkü erkekler ne verilen ilaçları yutuyor, ne önerilen diyet tedbirlerine uyuyor. Yani erkekler için ‘can boğazdan gelmiyor, gidiyor!’ durumu var.


8. Kilo sorunu özellikle göbek bölgesinden kilo alma erkeklerde kadınlardan daha yaygın. Bu da kilo fazlalığının metabolik sorunlarıyla onlar daha sık baş başa bırakıyor. Daha da önemlisi kilo problemine bağlı kronik iltihabi süreçler –ki en önemli ve etkili yaşlanma hızlandırıcıları, ömür kısaltıcılarıdır- daha sık görülüyor.


9. Erkeklerin öfke eğilimleri daha fazla ve öfke kontrolleri daha zayıf. Bu hem beden ruh ilişkisi açısından olumsuz ve tehlikeli bir özellik, hem de kalp damar hastalıkları bakımından zannedildiğinden çok daha önemli bir dezavantaj.


10. Erkeklerin sosyal ilişkileri de kadınlara oranla daha zayıf. Daha dar bir çevrede hapsolup kalmak, pek çok sağlık sorununa ama özellikle de psikosomatik problemlere davetiye çıkarıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder